Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Оцінка інтелекту

Яка різниця між тестами на здібності і досягнення? Що означають для подібних тестів стандартизація, надійність і обгрунтованість?

Сучасні тести на розумові здібності

Що таке інтелект? Відповідь кіногероя Фореста Гампа "Дурний — це той, хто безглуздо поступає" майже дублює просту відповідь психології: розумний — це той, хто розумно відповідає на питання тесту на визначення IQ. Іншими словами, інтелект — це все те, що вимірюють тести на розумові здібності. Які ж ці тести, і що робить тест заслуговуючим довіри?

До цього дня ви не раз стикалися з тестами на визначення здібностей: тести початкової школи для визначення навиків читання і математичних здібностей; курсові іспити; тести на розумові здібності; іспити на отримання прав водіїв і вступні іспити в коледж і т.д. Психологи розділяють їх на тести на визначення здібностей, що мають на своїй меті прогноз ваших здібностей в освоєнні нового навику, і на тести на визначення досягнень, які відображають те, що ви освоїли. Таким чином, вступний іспит в коледж, який визначає ваші здібності до навчання в ньому, — це тест на визначення здібностей. Іспити, які визначають те, що ви вивчили за даний курс, є тестами на визначення досягнень.

Тест на визначення здібностей

Призначений прогнозування майбутніх успіхів, здібності до навчання.

Тест на визначення досягнень

Призначений для оцінки того, чому людина навчилася.

Насправді різниця між тестами на визначення здібностей і тестами на визначення досягнень не така істотна. Освоєний вами лексичний запас впливає на оцінки в більшості тестів на визначення здібностей. Аналогічно ваші здібності до навчання і здачі тестів впливають на ваші оцінки в тестах на визначення досягнень в певному учбовому курсі. Більшість тестів, як би вони не називалися (на визначення здібностей або досягнень), дають оцінку і здібностям, і їх розвитку. Проте тести на визначення здібностей передбачають майбутні показники, а тести на визначення досягнень оцінюють поточні.

Найбільш ширше використовуваний сьогодні тест — шкала Векслера для визначення інтелекту для дорослих (WAIS) — був створений психологом Девідом Векслером, який, будучи 6-річним румунським хлопчиком, знаходився серед імовірно недоумкуватих східно-європейських іммігрантів початку 1900-х років. Пізніше він розробив подібний тест для дітей шкільного віку під назвою "шкала Векслера для визначення розумових здібностей у дітей" (WISC), а ще пізніше — тест для дітей дошкільного віку. Тест WAIS складається з одинадцяти субтестів, як показано на мал. 11.3. Він включає не тільки загальну оцінку розумових здібностей, як тест Стенфорда-Біне, але також розмежовує "вербальні" оцінки і оцінки "виконання" (невербальні). Різка відмінність між двома оцінками сигналізує екзаменатору про можливі проблеми у навчанні. Наприклад, нижча вербальна оцінка, ніж оцінка виконання тієї ж людини, може вказувати на відсутність здібностей до читання або мови. Ці тести також допомагають визначити сильні пізнавальні сторони, на які може спертися вчитель або працедавець.

Шкала Векслера на інтелект для ДОРОСЛИХ (WAIS)

Найчастіше використовуваний тест інтелекту складається з вербальних і невербальних субтестів.