Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Курси підготовки до тестів

Уявіть собі, що ви виконали який-небудь екзаменаційний тест і залишилися незадоволені своїми результатами. Чи можна розраховувати на те, що заняття в групі підготовки до екзаменаційних тестів поліпшать ваші результати при перездачі? Звичайно, знайомство з принципами побудови екзаменаційного тесту і порядком його проведення буде корисним. Але ж і їх творці передбачили наявність тренувальних тестів, з якими можна легко ознайомитися самостійно. Чи має сенс платити гроші за відвідини підготовчих курсів? Звичайно, такі курси допоможуть освіжити знання, особливо якщо йдеться про математику. Також вам дадуть ряд корисних порад щодо самої процедури тестування. Наприклад, ви можете дізнатися, що в перших питаннях розділу, на які понад 80 відсотків тих. Хто здає екзамен, дають правильні відповіді, найочевидніша відповідь звичайно і є правильною, а ось в останніх питаннях розділу, де понад 75 % екзаменованих звичайно роблять помилки, "очевидні" відповіді часто є пасткою.

Дослідження, проведені незалежно одне від одного, показали, що всупереч обіцянкам реклами, не дивлячись на спеціальне навчання, 20-годинні підготовчі курси підвищують результати екзаменаційних тестів трохи — по математиці в середньому на 15 балів за 200-бальною шкалою; граматичних тестів — на 10 балів за 800-балльною шкалою (Bond, 1989; ETS, 1994). Незначне зростання було особливо помітним в найскладніших завданнях тесту (Powers, 1986). Тому (в усякому випадків, мова йде про випускні іспити) кращий спосіб добитися високих результатів — старанно вчитися впродовж навчального року, постійно освіжати знання, особливо по алгебрі і геометрії, а також наперед ознайомитися з прикладами екзаменаційного тесту. Ненсі Коул, президент організації "Educational Testing Service ", яка розробляє екзаменаційні тести, радить: "Кращим способом підготовки до екзаменаційних тестів, як і раніше, залишається старанне навчання". Прислухайтеся до цієї поради, і ви відчуватимете себе на іспиті не менш упевнено, ніж ті, хто відвідував підготовчі курси.

— Я готуюся до тесту на IQ.

Зниження прогностичних можливостей

Звуження діапазону початкових даних приводить до зменшення прогностичної сили результатів оцінки. Зверніть увагу, наскільки незначна кореляція між вагою гравців у регбі і їх результативністю, якщо проводити дослідження у звуженому ваговому діапазоні (від 250 до 290 фунтів)

Сучасні тести розумових здібностей. Тести діляться на два види — тести здібностей (ті, що прогнозують здібність до навчання, наприклад, тест Векслера) і тести досягнень (або перевірочні), що оцінюють знання і уміння людини в даний момент.

Принципи створення тесту. Хороший тест повинен бути стандартизованим, щоб можна було порівнювати результати конкретної людини з результатами інших людей; надійним, тобто давати стійкі показники, і валідним, тобто вимірювати саме ті показники, для вимірювання яких він створений. Результати тестів можуть бути графічно представлені у вигляді кривої розподілу, що має форму дзвону — нормальної кривої. Як середнє значення може бути вибране довільне число (у випадку тесту інтелекту — 100). Тести здібностей достатньо надійні, але вони слабо передбачають майбутній життєвий успіх, хоча мають достатньо високу прогностичну валідність для прогнозу успішності в початковій школі. У старших класах і особливо у вищих учбових закладах, де діапазон здібностей учнів чи студентів не такий широкий, як в початковій школі, тести мають меншу прогностичну валідність.