Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

7. Мислення

Впродовж всієї своєї історії ми, люди, завжди засуджували дурість і славили мудрість. У момент упокорювання якийсь мудрець вигукнув: "Хто ж такі людські істоти, що ти так про них піклуєшся?" - - але тут же відважно вимовив, що ми "майже рівні Богу". Поет Т. С. Еліот був уражений "пустотою людей... головою, наповненою соломою". Проте шекспірівський Гамлет звеличить людський рід як "благородний у своєму розумі !., безмежний у своїх можливостях !., розуміючий, подібно Богу!"

Ми досліджували людський мозок — всього три фунти тканини, що є схемою, складнішою за всі телефонні мережі планети; вражалися здібностям новонароджених; змогли гідно оцінити сенсорну систему людини, що розподіляє візуальні образи на мільйони нервових імпульсів, групуючи їх для паралельної обробки, а потім знов створюючи яскраві кольорові образи; переконалися в безмежному об'ємі людської пам'яті і в тому, з якою легкістю ми обробляємо інформацію, свідомо і неусвідомлено. Тому не дивно, що серед представників людства є генії, які винайшли фотоапарат, автомобіль і комп'ютер, розщепнули атом і розкрили генетичний код, проникли в простори космосу і досягли океанських глибин.

В той же час очевидно, що ми функціонально дуже схожі на деяких тварин, зокрема, на щурів і голубів, у навчанні яких використовуються ті ж принципи. Ми порівнюємо реальність з нашими упередженнями і стаємо жертвою ілюзій сприймання, помічаючи, як легко люди себе обдурюють щодо псевдоекстрасенсорних претензій, гіпнотичної регресії і помилкових спогадів. Тому не дивно, що іноді нам здається, що ми можемо читати думки і покидати своє тіло; створювати спотворені уявлення про деякі етнічні, вікові і статеві групи; функціонувати згідно тих же біологічних принципів, що і інші істоти.

Пізнання

Будь-яка розумова активність, пов'язана з обробкою, пізнанням і передачею інформації.

Концепт

Уявне групування схожих об'єктів, подій або людей.

Прототип

Кращий зразок якої-небудь категорії. Додавання нових характеристик до прототипів дозволяє швидко і легко включити їх в категорію (наприклад, доповнення образу прототипного птаха характеристиками).

Досліджуючи мислення і попереджаючи нас про звичні помилки при цьому, когнітивні психологи сподіваються допомогти нам мислити ефективніше. Їх дослідження включають також освітній досвід, який допомагає нам міркувати більш послідовно при ухваленні практичних рішень, а також в оцінці сили і меж нашої інтуїції.

Мислення

Мислити — значить формувати концепції, які організовують наш світ, вирішувати проблеми і ухвалювати ефективні рішення. Які типові стратегії ми при цьому використовуємо? Які упередження ставлять нас перед ризиком здійснення помилки? І які переваги штучного розуму і розуму людини?

Мислення, або пізнання — це розумова діяльність, пов'язана з обробкою, розумінням і передачею інформації. Когнітивні психологи займаються її вивченням, досліджують логічні, а іноді і нелогічні шляхи створення образів, вирішення проблем, ухвалення рішень і формування думок.