Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з психології праці.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
445.57 Кб
Скачать

Григор'єва м.В. Психологія праці Конспект лекцій

Анотація

Безпосередньою здачі іспиту чи заліку по будь-якої навчальної дисципліни завжди передує досить короткий період, коли студент повинен зосередитися, систематизувати свої знання. Висловлюючись комп'ютерною мовою, він повинен «вивести інформацію з довгострокової пам'яті в оперативну», зробити її готової до негайного і ефективного використання. Специфіка періоду підготовки до іспиту чи заліку полягає в тому, що студент вже нічого не вивчає (для цього просто немає часу): він лише згадує і систематизує вивчене.

Пропонований посібник допоможе студентам у вирішенні цього завдання стосовно до курсу «Психологія праці».

Зміст і структура посібника відповідають вимогам Державного освітнього стандарту вищої професійної освіти.

Студентам педагогічних вузів

Григор'єва Марина Володимирівна - кандидат психологічних наук, старший викладач кафедри психології освіти педагогічного інституту Саратовського державного університету ім. Н.Г. Чернишевського

Зміст

Передмова

Тема 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПСИХОЛОГІЇ ПРАЦІ

1.1. Предмет, цілі і завдання психології праці

1.2. Історія та тенденції розвитку прикладної психології у сфері професійної праці

1.3. Історія вітчизняної психології праці

1.4. Методи психології праці

1.5. Місце психології праці в системі наук. Психологія праці як галузь знання, галузь науки, навчальна дисципліна і професія

1.6. Основні розділи психології праці. Поняття «ергономіка»

1.7. Ерготична система, ергатичних функції

Тема 2. ЛЮДИНА ЯК СУБ'ЄКТ ПРАЦІ

2.1. Когнітивні та регулятивні процеси в структурі професійної діяльності

2.2. Трудова мотивація і задоволеність працею

2.3. Здібності як чинники професійної діяльності

2.4. Професійно важливі якості особистості

2.5. Розвиток людини як суб'єкта праці. Професійне становлення особистості

2.6. Індивідуальний стиль трудової діяльності

2.7. Колективний суб'єкт трудової діяльності. Професійні конфлікти

2.8. Психологічні аспекти соціально-трудової реабілітації хворих та інвалідів

Тема 3. ФУНКЦІОНАЛЬНІ СТАНУ ЛЮДИНИ В ПРАЦЮ

3.1. Поняття функціонального стану

3.2. Види функціональних станів людини

3.3. Динаміка працездатності і стану втоми

3.4. Напруженість діяльності

3.5. Стрес

3.6. Специфічні функціональні стану в психолого-педагогічної діяльності

3.7. Принципи і методи діагностики та корекції функціональних станів

Тема 4. ПСИХОЛОГІЯ ПРОФЕСІЙ

4.1. Поняття професійної діяльності, спеціальності, посади. Трудовий пост в організації та його компоненти

4.2. Психологічна структура професійної діяльності

4.3. Основні типи і види професійної діяльності

4.4. Метод професіографії

4.5. Профорієнтація, профконсультація, психологічні основи профвідбору та атестації кадрів

4.6. Психологія безпеки у праці

Література

Передмова

Психологія праці - традиційна галузь психологічного знання, нерозривно пов'язана з суспільною практикою. Структура і зміст психології праці достатньо консервативні і пов'язані з тими дослідженнями, які були властиві технократичному суспільству з його стрімкими темпами розвитку техніки і автоматики.

В даний час відбуваються процеси зміни у всіх сферах життєдіяльності людини. Світ професій, система суспільного розподілу праці, засоби праці, ставлення до праці - все це принципово і якісно змінилося і продовжує змінюватися. Психологами, що вивчають праця, усвідомлюється необхідність приведення у відповідність змісту психології праці сучасного світу професій. Актуальною є задача визначення змісту, об'єкта і предмета сучасної психології праці.

Найбільш помітно зміни в суспільстві проявляються в тих областях людської практики, зміст яких пов'язаний із взаємодією людей. Зараз на перший план виходять суб'єкт-суб'єктні види діяльності, в яких предметом праці людини є інша людина (педагогічна діяльність, управлінська, маркетингова, підприємницька і т.п.). Сучасна психологічна наука активно вивчає професії типу «людина - людина». Особливої ​​уваги з боку психології вимагає професія педагога, так як в ній найбільш рельєфно відображаються кризові явища нашого сьогодення і зв'язку з майбутнім громадським прогресом. Педагогічний праця характеризується високим рівнем відповідальності та напруженістю. Дослідження в області професійної майстерності педагога, його професійного досвіду стають актуальними в умовах орієнтації системи освіти на гуманістичну парадигму, що висуває на перший план вирішення протиріччя між вимогами нової практики і сформованим професійним досвідом педагогів.

Зміни основ суспільного ладу, перехід на ринкові відносини загострили конкурентні відносини на ринку праці, проблеми явної та прихованої безробіття, що призвело до цілого ряду психологічних проблем, які раніше не розглядалися в психології праці: професійнаперепідготовка, професійне психологічне консультування та корекція, вторинна, а в багатьох випадках перманентна професійна адаптація та ін

Таким чином, сучасна психологія праці повинна істотно розширити своє дослідницьке поле, привести зміст і структуру у відповідність з суспільними змінами, переорієнтувати прикладний аспект з об'єкт-об'єктних сфер професійної діяльності на суб'єкт-суб'єктні сфери.

Даний посібник має за мету формування у студентів знань з психології праці, які допоможуть їм у вирішенні традиційних і знову позначених проблем, пов'язаних зі світом професій.