Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Мислення без мови

Коли ви одні, ви розмовляєте з собою? Можливо, мислення — це просто бесіда з самим собою? Поза сумнівом, слова передають ідеї. Але чи не буває так, що ідеї передують словам? Щоб включити холодну воду у ванні, в якому напрямі ви повертаєте ручку крана?

Щоб відповісти на це питання, ви, ймовірно, подумали не словами, а уявною картинкою. Дійсно, ми часто думаємо образами. Художники використовують образи. Це справедливо також для композиторів, поетів, математиків, атлетів і вчених. Альберт Ейнштейн признався, що деякі з його найбільших прозрінь - результат візуальних образів, які згодом були перетворені ним у слова.

Лью Чі Кунг, який зайняв друге місце на змаганні піаністів імені Чайковського в 1958 році, через рік потрапив у в'язницю під час культурної революції в Китаї. Незабаром після виходу на свободу, не торкаючись піаніно протягом семи років, він відправився ув турне, і критики дали його музикуванню найвищу оцінку, ніж коли-небудь до цього. Як йому це вдалося без практики? "Я практикував, — сказав Лью, - кожний день. Я програвав кожен твір, який колись виконував — ноту за нотою — в голові" (Garfield, 1986).

Для олімпійських атлетів "психологічне тренування стало звичною частиною підготовки", — повідомляє Річард Суїн (у пресі). Великий гравець в гольф Джек Ніклаус сказав, що він звичайно "дивиться кіно" в голові перед кожним ударом. Джорджія Нігро (Georgia Nigro, 1984) продемонструвала користь такого тренування в лабораторному тесті. Вона попросила тестованих зробити по 24 метання дротиком в мішень, потім половина тестованих зробила по 24 метання дротиком подумки, і, нарешті, всі тестовані знову зробили по 24 кидки. Поліпшення спостерігалося тільки у тих людей, які зробили психологічне моделювання ситуації. Комітет психологів Національної дослідницької ради вивчив твердження про поліпшення спортивних навиків в американській армії і дійшов висновку, що більшість вправ (зокрема ESP) не мала сенсу (Druckman & Swets, 1988). Ґрунтуючись на експериментах, подібних Нігро, вони, проте, встановили, що розумове тренування моторних навиків корисне.

Резюме

Ми розглядаємо мислення і мову в одному розділі, тому що їх важко розділити.

Мова впливає на мислення. Слова передають ідеї, а різні мови втілюють собою різні способи мислення. Хоча гіпотеза лінгвістичної релятивності припускала, що мова визначає думку, точніше буде сказати, що мова впливає на думку. Дослідження дії особового займенника він і здатність збагачення словникового запасу для поліпшення мислення свідчать про вплив слів.

Мислення без мови. Деякі ідеї, такі як здатність сприймати і запам'ятовувати різні кольори, не залежать від мови. Ми іноді думаємо, швидше, образами, ніж словами, і придумуємо нові слова, щоб описати нові ідеї. Таким чином, ми можемо сказати, що наше мислення впливає на нашу мову, яка потім впливає на наші думки.

ВПРАВА НА РОЗВИТОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ

Річард О. Штрауб

Спроби пояснити процес розвитку мови розпалили гарячу інтелектуальну суперечку. Суть цієї суперечки полягає в дискусії навколо понять "природа—виховання". Біхевіорист Б.Ф.Скіннер вважав, що ми можемо пояснити те, як діти освоюють мову, повністю спираючись на принципи навчання, такі як асоціювання об'єктів із звучанням слів, імітація мови, відтворної іншими людьми, і закріплення правильного використання слів і синтаксису батьками і вчителями. Лінгвіст Ноам Хомські, що віддає перевагу природі, вважає, що велика частина наших мовних здібностей вроджена. Згідно його позиції, так само як "вчитися ходити” запрограмовано відповідно до розкладу біологічного дозрівання, так само діти наперед налаштовані на те, щоб почати говорити. У цьому завданні вам потрібно розглянути кожний з наступних прикладів використання мови дітьми і вирішити, яку позицію вона найкращим чином підтверджує: Скіннера чи Хомські. Поясніть ваше аргументування.

1. Мері і її мама разом перегортають книгу. Мама показує Мері картинку тварин і говорить: "Корова". Мері повторює: "Корова", — і мама хвалить її за правильну вимову. Через декілька сторінок Мері спонтанно вказує на картинку і правильно розпізнає в ній корову.

2. Коли вихователь однорічного Джека запитав його, що він робив минулої суботи, той відповів: "We goed (правильне went) to the zoo". Вихователь посміхнувся, дивуючись з того факту, що всі діти у віці Джека припускаються подібної граматичної помилки.

3. Глухонімому Ніколь, який не був занурений у знакове мовне середовище до 3 років, бракує моторних лінгвістичних навиків глухонімих дітей, народжених у батьків, які розмовляють на мові глухонімих.

4. Дванадцятирічний Малькольм, який іммігрував до Сполучених Штатів у 4-річному віці, розуміє граматику англійської мови значно краще, ніж 20-річна Майя, яка вперше занурилася в середовище англійської мови в 12 років.

Зміст

Мислення ………………………………………………………..

4

Мова ……………………………………………………………..

32

Мислення і мова ………………………………………………..

51