Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Втрата слуху і культура глухих

Складний і делікатний пристрій вуха робить його дуже чутливим до різних ушкоджень. Ушкодження механічної системи, що доносить звукові хвилі до равлика, викликають кондукційну глухоту. Якщо проколюється барабанна перетинка або маленькі кісточки в середньому вусі гублять свою гнучкість, погіршується здатність вуха передавати вібрації. У такому випадку спеціальний слуховий апарат може допомогти підсилити вібрацію.

Ушкодження волосків равлика або пов'язаних з ними нервів може привести до нервової глухоти. Нервова глухота може мати три причини: хвороба, біологічні зміни, пов'язані з віком (мал. 5.15), а також тривале знаходження в гучному оточенні й прослуховування голосної музики. Якщо волоски ушкоджені, вони відмирають, хоча слуховий апарат може небагато допомогти підсилити звук, стимулюючи інші волосяні клітки. У тварин, таких як акули й птахи, волосяні клітки можуть відновлюватися. Відносно недавно експериментальним шляхом учені відкрили методи хімічної стимуляції волосяних кліток у морських свинок і пацюків, щоб відновлювати їх (Forge & others, 1993; Warchol & others, 1993). Це дає підставу сподіватися, що у швидкому майбутньому знайдуть спосіб змусити равлика людського вуха відновлювати свої волосяні клітини і тим самим відновлювати слух у людей, які страждають від нервової глухоти.

А поки що єдиним засобом відновлення слуху у людей, які страждають нервовою глухотою є своєрідне біонне вухо - спеціальний апарат, імплантований у равлика. Цей електронний апарат перетворює звуки в електричні сигнали, які підключаються до нервів равлика, доносячи якусь інформацію про звук до мозку. Щоб навчити розпізнавати звуки глуху від народження дитини за допомогою такого апарата, може знадобитися від 2 років і більше (Fryauf-Bertschy & Gantz, 1994). Результат - груба подоба слуху, звичайно не достатня для того, щоб розуміти пропозиції мови із закритими очами, але достатнє, щоб допомогти читати по губах і чути гавкіт собаки або голосний сигнал. З таким імплантованим апаратом діти стають менш неуважними й імпульсивними (Quittner & others, 1994).

Більше 90% глухих дітей мають батьків з нормальним слухом, більшість із яких хочуть, щоб перед їхніми дітьми відкрилося вікно в світ звуків і мови. Національна асоціація глухих, котра пишається своїми досягненнями в розробці музики й культури глухих, не завжди згодна із цим: асоціація заперечує проти того, щоб дітям імплантували такі апарати до того, як вони навчаться розмовляти мовою знаків, аргументуючи це тим, що глухота - це не інвалідність. Наприклад, люди, що розмовляють від народження мовою знаків, не є обділеними людьми з лінгвістичної точки зору. Лінгвіст Вільям Строуки з Університету Галло підтвердив це у своїй книзі "Структура мови знаків", написаній в 1960 році. Він показав, що мова знаків - це повноцінна мова зі своєю граматикою, синтаксисом і семантикою.

СТАРІ ЛЮДИ ДОСИТЬ ДОБРЕ СПРИЙМАЮТЬ ЗВУКИ НИЗЬКОЇ ЧАСТОТИ, А ОТ ЗВУКИ ВИСОКІ -ГІРШЕ

Втрата чутливості до звуків високої частоти викликається ушкодженням нерва біля початку базилярної мембрани. Це явище підтверджує теорію місця, відповідно до якої звуки різного рівня висоти подразнюють у ті ділянки базилярної мембрани (Afcver. 1949).

Деякі прихильники культури для глухих стверджують, що глухоту можна вважати "посиленням зору" у результаті "ушкодження слуху". Люди, що втратили один канал відчуттів, одержують компенсацію у вигляді певного загострення інших сенсорних можливостей (Blackman & Dixon, 1992; Levy & Langer, 1992). Хелен Келлер народилася сліпою і глухою, але протягом життя ділянки її мозку, які звичайно зв'язуються з обробкою візуальної й слухової інформації, пристосувалися до виконання інших функцій - таких як розпізнавання різних тактильних відчуттів. Хоча глухі люди не проявляють особливих здатностей до читання, візуальна компенсація може допомогти пояснити, чому багато хто з них стає кваліфікованими інженерами, архітекторами й математиками.

По відомостях Національного центру статистики здоров'я, з 9% страждаючих від втрати слуху людей тільки 1% припадає на народжених глухими. У старшому віці слабше сприймаються звуки високої частоти. Спів птахів для старих людей здається не таким голосним, а розмова пошепки сприймається із працею. Ті з нас, чий слух погіршився з віком або після хвороби, хто не знайомий близько з культурою глухих, хто колись чув, а

потім втратив слух, більш схильні називати себе інвалідами.

Їх можна зрозуміти, тому що вони, які ніколи не вивчали мову знаків, втративши слух, почувають себе соціально неповноцінними. Хелен Келлер говорить, що для неї "глухота - набагато більше нещастя, ніж сліпота... Сліпота ізолює людину від речей, а глухота - від інших людей". І все-таки, люди з ушкодженим слухом не повинні вважати себе викинутими з життя, а повинні знати, що вони звичайні люди з порушенням слуху. Так, знаменитий Акт про цивільні права за 1992 рік був названий не Актом цивільних прав американських інвалідів, а Актом цивільних прав американців з порушенням працездатності.

Вплив подразника: енергія світла. Світлові хвилі, які ми сприймаємо як звук, розрізняються по частоті й амплітуді, гучності й рівню звуку.

Вухо. Механічна цінна реакція проходження звукової хвилі: звук проходить через слуховий канал, викликаючи вібрації на барабанній перетинці, потім через три кісточки в середньому вусі проходить у заповнений рідиною равлик, вібрація рідини якої надає руху маленьким волосяним клітинам, які посилають нервові імпульси головному мозку.

Дослідження процесу сприйняття рівня звуку підтверджують і теорію місця, що пояснює, як людина відчуває звуки високої частоти, і теорію частоти, що пояснює, як людина відчуває звуки низької частоти. Ми локалізуємо звуки низької частоти, визначаючи найменші розходження в їхній гучності й часі сприйняття кожним вухом окремо.

Втрата слуху й культура глухих. Втрата слуху через кондукційні й нервові розлади викликається тривалим впливом на людину тривалого шуму, хворобою або віком. Глухі люди стикаються в житті з безліччю проблем. Імплантація слухових апаратів у равлика може допомогти глухим від народження дітям. Але прихильники культури глухих уважають, що знакова мова - це повноцінна мова, і заперечують проти імплантації штучних слухових апаратів.

Ключові терміни й поняття: частота, рівень звуку, середнє вухо, внутрішнє вухо, равлик, теорія місця, теорія частоти, кондукційна глухота, нервова глухота.