Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Організація сприйняття

Щоб перетворити сенсорну інформацію в значиме сприйняття, ми повинні організувати її: виділити предмети з їхнього оточення, розрізнити в них значиму й постійну форму, а також визначити, рухаються вони чи ні й на якій відстані від нас вони перебувають. Роль мозку у формуванні сприйняття і його правила пояснюють деякі ілюзії.

На початку XX століття група німецьких психологів зацікавилося, яким чином наш розум організує наші відчуття й перетворює їх у сприйняття. Людина, що сприймає сенсорні сигнали, організує їх в "гештальт", що в перекладі з німецького означає "форма" або "ціле". Гештальтпсихологія дала опис численних прикладів такої здатності людини. Подивіться знову на мал. 6.1. Помітимо, що окремі елементи фігури - це всього лише три білі лінії. Але коли ми сприймаємо їх всі разом, то бачимо цілісну фігуру - "куб Некера".

Прихильники гештальтпсихології вважають, що при сприйнятті ціле може відрізнятися від суми його складових. З'єднайте натрій - корозійний метал - із хлором - отруйним газом - і ви одержите щось інше - - кухонну сіль. У такий же спосіб сприймається форма - щось нове, а не сума компонентів об'єктів (Rock & Palmer, 1990). Сприйняття буває завжди чимсь більшим, ніж відчуття.

Наше прагнення інтегрувати візуальні особливості в цілісні форми припускає обробку інформації нагору, що починається із сенсорного аналізу на первинному рівні, а також обробку вниз, у якій задіяний наш досвід і очікування. Чим більше ми дізнаємося про цю систему обробки інформації, тим більше стираються грані між відчуттям і сприйняттям.

Відчуття - це не просто обробка інформації нагору, а сприйняття не просто обробка інформації вниз. Відчуття й сприйняття зливаються в один безперервний процес, що йде по зростаючі від спеціалізованих детекторних клітин і знову опускається вниз уже від рівня наших уявлень. У корі головного мозку мавпи, наприклад, є спеціалізовані клітини, які реагують на ілюзорні контури, схожі на ті, що зображено на мал. 6.2 (Wenderoth, 1992; Winckelgren, 1992). Дивно те, що ці клітини розташовані на тій ділянці візуальної кори, що одержує сигнали від очей ще до того, як відбувається її когнітивна обробка (Grosof& others, 1993).

Візуальний полон

Домінування візуальних відчуттів над іншими сенсорными відчуттями. Наприклад, у кіно ми чуємо голос акторів нібито з екрана, у той час як вони йдуть від кінопроектора за нашою спиною.

Гештальт

Організоване ціле. Гештальтпсихологи підкреслюють нашу схильність до інтегрування інформації в значиме ціле.

Фігура-тло

Виділення у візуальному полі об'єктів (фігур), які виступають зі свого оточення (тла).

Коли будете читати про організаційні принципи гештальтпсихології, пам'ятайте фундаментальну істину, яку вони відбивають: наш мозок не просто реєструє інформацію, що надходить до нього від навколишнього середовища. Сприймати - це не просто відкрити ставню й дозволити пейзажу зробити свій відбиток у мозку. Ми завжди фільтруємо сенсорну інформацію й осмислюємо неї. Розум дещо знає.

ІЛЮЗОРНІ КОНТУРИ

Вдивітеся в малюнок, і ви помітите, що посередині малюнка немає вертикальної лінії, що ділить його навпіл. Первинна візуальна кора мозку мавпи містить клітки, які реагують на такі "суб'єктивні контури".