Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Умови вирішення задач

Якими б ми не були меткими при вирішенні задач, в цей процес часто втручаються два когнітивні ефекти — упередження підтвердження і фіксація.

Упередження підтвердження

Головною перешкодою при рішенні проблем є прагнення знайти інформацію, яка підтверджувала б наші ідеї, — явище, відоме як упередження підтвердження. У експерименті з британськими студентами Пітер Уейзон (Peter Wason, 1960) продемонстрував наше небажання шукати інформацію, яка могла б не підтвердити наші погляди. Уейзон показав студентам послідовність з трьох цифр 2-4-6 і попросив їх вгадати правило, за яким він її склав. (Правило було простим: будь-які три зростаючі числа.) Перш ніж здати відповіді, студентам було запропоновано скласти власні набори з трьох чисел, і Уейзон кожного разу говорив їм, чи відповідають їх числові набори його правилу. Вчений провів певну кількість тестів, щоб мати достатню впевненість у тому, що вони здогадалися про дане правило, потім вони повинні були назвати його.

Результат? Рідко вірний, але такий, що ніколи не викликає коливань: більшість людей переконала себе у невірному правилі. Типовим було те, що вони сформували невірне уявлення ("Можливо, через рахунок парами"), а потім шукали тільки підтверджуючі приклади (перевіряючи відповідність правилу числових наборів 6-8-10, 100-102-104 і т.д.). Подібні експерименти показують, що ми з більшим ентузіазмом шукаємо приклади, які підтверджують наші уявлення, ніж ті, які могли б їх спростувати (Klayman & На, 1987; Skov & Sherman, 1986). Керівники компаній, наприклад, більш схильні стежити за успішними кар'єрами тих, кого вони колись прийняли на роботу, ніж за досягненнями тих, кому вони відмовили. І це допомагає їм підтвердити їх уявне уміння підбирати кадри.

"Людське мислення, коли вже було висунуто хоча б одне припущення... примушує шукати йому свіжу підтримку і підтвердження". Френсіс Бекон "Новий органон" (1620)

Ригідність (фіксація)

Перевірте себе, вирішивши ці головоломки, створені на основі класичних експериментів:

• Складіть шість сірників, показаних на мал. 10.1, так, щоб вони утворили чотири рівносторонні трикутники.

• Припустимо, що у вас є глечики, які вмішають 21 чашку, 127 чашок і 3 чашки. Використовуючи їх, щоб набирати і виливати стільки води, скільки знадобиться, як вам точно відміряти 100 чашок? Вирішіть і інші задачі, представлені на мал. 10.2.

Як, використовуючи коробку сірників, канцелярські кнопки і свічку, показані на мал. 10.3, прикріпити свічку до дошки оголошень? (Читайте далі, спробувавши вирішити ці задачі.)

Ригідність

Нездатність побачити проблему в новому аспекті; перешкода на шляху вирішення задач.

Розумовий шаблон

Схильність підходити до рішення проблеми певним способом, особливо таким, який був успішним у минулому, але який може допомогти чи ні в рішенні нової задачі.

Функціональна ригідність

Схильність думати про речі в категоріях їх звичних функцій; перешкода на шляху рішення задач.

Головною перешкодою при рішенні задач є ригідність — нездатність побачити проблему під новим кутом зору. Оскільки ми неправильно уявляємо собі проблему, нам важко перебудуватися і підійти до неї по-новому. Якщо ваші спроби вирішити задачу з сірниками були зосереджені на двомірних рішеннях, тоді тривимірне рішення, показане на мал. 10.4 (з. 420), вислизнуло від вас.

ЗАДАЧА З СІРНИКАМИ

Як скласти шість сірників, щоб вийшло чотири рівносторонні трикутники? (З книги М. Scheerer "Problem Solving" © 1963. Авторські права належать компанії Scientific American, Inc. Всі права захищені.)

Ми зосереджуємося на певних рішеннях небезпричинно: рішення, які спрацьовували у минулому, часто підходять і до нових задач. Наприклад, розгляньте наступне завдання:

При даній послідовності 0-Д-Т-Ч-?-?-? які останні три букви?

Більшості людей важко буде здогадатися, що останні три букви — П(ять), Ш(ість) і С(ім). Але ця задача може полегшити розв'язання наступної:

При даній послідовності Я-Ф-М-А-?-?-? які останні три букви? (Якщо ця задача теж виявиться складною, запитайте себе, який зараз місяць.)

Хоча попередній успіх може допомогти у рішенні подальших задач, він, проте, може перешкодити нам знайти нові рішення. Тенденція повторювати рішення, які спрацьовували у минулому, — це тип ригідності, названий розумовим шаблоном. Ментальний шаблон нагадує стереотип сприйняття (з. 269-271), за винятком того, що він торкається швидше процесу розв'язання задач, ніж процесу сприйняття. Ви, ймовірно, стикалися з таким шаблоном при вирішенні задач з глеками (мал. 10.2). Для першої задачі ви, ймовірно, розробили наступну формулу:

В - А - 2С = бажана кількість води

Ця ж формула діє при рішенні всіх семи задач. Розробивши подібний шаблон, подальші задачі ви, найімовірніше, вирішили куди швидше. Проте чи не примусив вас цей когнітивний шаблон пропустити простіші рішення для задач 6 і 7? (Див. мал. 10.5)

Гнучке раціональне мислення стає навіть скрутнішим під час стресу і напруги (Janis, 1989). За часів міжнародних криз уявлення про ворога фіксуються у спрощених категоріях типу "хороші проти поганих". Під час особистих криз мислення теж часто стає "закостенілим". Одному парашутисту-десантнику під час Корейської війни був виданий останній наявний парашут, розрахований на лівшу. "Він такий же, як і інші, — пояснив сержант-постачальник, — тільки кільце висить на лівій лямці". Солдати стрибали один за одним з висоти 2500 метрів, все йшло добре, і лише ця людина розбилася. Слідство констатувало, що, перебуваючи в стані стресу під час стрибка, він зосередився на знайомому способі розкриття парашута. Права сторона його уніформи, де звичайно знаходиться кільце парашута, була повністю розірвана. Навіть тканина грудей була пошкоджена злощасною правою рукою. Декілька сантиметрів ліворуч знаходилося кільце, очевидно, незаймане (Csikszentmihalyi, 1990).

ЗАДАЧА З ТРЬОМА ГЛЕКАМИ

Використовуючи глеки А, В і З (їх місткості дані в таблиці), як можна відміряти об'єм, вказаний в правому стовпці? (З Luchins, 1946.)

Дані глеки наступних об'ємів

Відміряйте дану кількість води

Задача

А

В

С

1

21

127

3

100

2

14

46

5

22

3

18

43

10

5

4

7

42

6

23

5

20

57

4

29

6

23

49

3

20

7

15

39

3

18

Інший тип ригідності ховається під дивною, але відповідною назвою - функціональна ригідність. Це схильність сприймати функції об'єктів в фіксованому і незмінному вигляді. Іноді ми перевертаємо вверх дном весь будинок, щоб знайти викрутку, тим часом цю ж роботу з успіхом може виконати монета. Можливо, ви відчули це, коли намагалися вирішити задачу з свічкою. Якщо ви думали про сірникову коробку лише як про місткість для зберігання сірників, тоді ви, напевно, пропустили можливість використовувати її, як показано на мал. 10.6. Сприйняття і співвідношення знайомих речей в новій якості — це частина творчого початку.