Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Емоційна поведінка: міміка

Вище ми обговорювали, що таке емоції і які причини їх виникнення. Проте треба мати на увазі, що люди мають обширний експресивний репертуар, пов'язаний з емоційними станами: багато емоцій передаються мімікою. Наші експресивні дії: усмішки, нахмурені брови, сміх, позіхання, гримаси, підморгування і багато що інше — найбезпосереднішим чином пов'язані з нашим життям в соціумі, тому людською мімікою цікавляться багато психологів, які вивчають емоції.

Обличчя і емоція

Горе кипріотськой жінки (Constantine Manos/Magnum)

Теза про універсальність

Сучасні дослідження людської міміки беруть початок в роботі Чарльза Дарвіна, який припусткав, що всі люди володіють деяким набором універсальних виразів обличчя і що цей набір відображає основні адаптивні моделі, вироблені нашими попередниками в процесі еволюції. Наприклад, «злість» на нашому обличчі, як правило, передається нахмуреними бровами, примруженими очима і привідкритим ротом (так, щоб було видно зуби); наші предки; можливо, саме так виражали свій намір укусити супротивника. Так само, вираз обличчя, що свідчить про «незадоволення», — це зморщений ніс, висунута вперед нижня губа і висунутий язик; так, мабуть, реагували наші предки на неприємний запах або смак їжі (Ekman, 1980, 1984; Tomkins, 1963; Izard, 1977; Frid-lund, 1994).

Доводячи, що наша міміка — це частина нашої еволюційної спадщини, Дарвін відзначав схожість в міміці різних видів приматів і вважав, що люди у всіх кінцях світу, навіть «ті, хто має мало загального з європейцями», також виражають свої емоції однаково. На підтримку своєї тези про універсальність Дарвін провів одне з перших кросс-культурних досліджень, розіславши опитувальники своїм європейським колегам, а також місіонерам, що працювали на Далекому Сході. Проаналізувавши їх відповіді, Дарвін знайшов немало підтверджень своєму припущенню про універсальність мімічної експресії. Проте наукова верифікація цієї гіпотези з використанням строгіших експериментальних методів почалася тільки в 1960-х роках.

Кросс-культурні дослідження міміки. Було проведено понад десяток кросс-культурних досліджень людської міміки; у трьох з них підбір учасників був такий, що забезпечував найбільш показову перевірку гіпотези про універсальність виразів обличчя, оскільки вони представляли відносно ізольовані, незахідні культури (опис цих досліджень див. Izard, 1971; Ekman, 1973; 1979; 1983; Russell, 1994).

У одному з цих досліджень американські актори зображали перед фотокамерою ряд емоцій, таких, як щастя, смуток, злість і страх. Потім ці зображення показали представникам різних культур, як письменних (шведської, японської, кенійської), так і неписьменних (плем'я з Нової Гвінеї, чий розвиток відповідає періоду кам'яного віку), і попросили їх дати назву цим емоціям. В деяких випадках процедура була зворотною. Так, випробовуваним з новогвінейського племені пропонувалося зобразити, який вираз з'явився б у них на обличчі, якби вони потрапили в певні ситуації; наприклад, радість при поверненні друга, горі через смерть дитини, злість, коли хочеться покарати кривдника, огиду (мал. 11.4). Потім їх фотографії були показані студентам коледжів, яких просили визначити, які саме емоції виражаюся (Ekman and Friesen, 1971).

З цим завданням — підібрати визначення певній емоції — достатньо успішно справлялися практично всі випробовувані, навіть представники ізольованих культур (Russell, 1994; мал. 11.5). Те ж саме відноситься і до експериментів, в яких учасників просили описати ситуацію, що викликала ту або іншу емоцію, зображену на фотографії.