Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Структура мови

Давайте подумаємо, що нам потрібно було б зробити для того, щоб винайти мову. Для розмовної мови потрібно три складові. По-перше, набір основних звуків, які лінгвісти називають фонемами. Щоб сказати bat, ми вимовляємо фонемні звуки b, а і t. У слова "chat" також три фонеми — ch, a, nt. Різні мови мають різну кількість фонем. У англійському їх близько 40, в інших мовах від 20 до 80.

Зміна фонем приводить до зміни значення. Варіації голосних звуків між b і t дають нам 12 різних значень: bait, bat, beat/beet, bet, bit, bite, boat, boot, bought, bout і but (Fromkin & Rodman, 1983). Проте приголосні фонеми несуть більшу інформацію, ніж голосні фонеми. Справедливість цього твердження очевидна з цієї короткої демонстрації.

Мова

Розмовні, письмові або жестоподібні слова і те, як ми їх поєднуємо для передачі значення.

Фонема

У усній мові - мінімальна помітна звукова частинка.

Люди, які з дитинства вивчали один набір фонем, звичайно мають складнощі у вимовлянні фонем іншої мови. У носія німецької мови складності з вимовою в англійській мові звуку th, що призводить до того, що слово "this" вимовляється як "dis"— це може викликати усмішку. Але носій німецької мови може посміятися над проблемами носіїв англійської мови при вимовлянні німецького г або придихового ch в слові "Ich", що означає особистий займенник я.

Знакова мова також має фонемоподібні складові, які визнаються формою і рухом рук. Як і носії усної мови, носії знаків однієї мови можуть зіткнутися з труднощами у розумінні фонем іншої мови. Рідні носії китайської знакової мови, які приїздять до Америки і вивчають там знаки, звичайно "жестикулюють з акцентом", відзначає дослідник Урсула Беллугі (Ursula Bellugi, 1994).

Іншою складовою є морфема — найменша значуща частинка мови. У англійській мові декілька морфем є також і фонемами — особовий займенник I і артикль а, наприклад. Але більшість є комбінацією з двох чи більше фонем. Деякі морфеми, такі як bat, є словами, а деякі — тільки частиною слів. Морфеми включають префікси і суфікси, такі як рrе в слові "preview" або -ed, якt вказує на минулий час. Undesirables має чотири морфеми —un, desir, able і es, кожна з яких додає своuj значення до загального значення слова.

Морфема

Мінімальна мовна одиниця, що має власне значення, слово чи частина слова (наприклад, префікс, суфікс).

Граматика

Система правил, які організовують мову, завдяки чому ми можемо спілкуватися з іншими і розуміти їх.

Семантика

Набір правил, що стосуються значення морфем, слів і речень.

Синтаксис

Система правил складання слів в граматично правильні речення і словосполучення.

Нарешті, наша мова повинна мати граматику, систему правил (семантика і синтаксис), яка дозволяє нам спілкуватися з іншими людьми і розуміти їх. Семантика — це набір правил, який ми використовуємо для діставання значення з морфем, слів і навіть речень. Одне з семантичних правил говорить нам, що суфікс — ed до слова "laugh" (сміятися) означає, що ця дія відбувалася у минулому. Синтаксис має відношення до правил, які ми використовуємо для складання слів у речення. Одне з правил англійського синтаксису твердить, що прикметники звичайно передують іменникам, тому ми говоримо white house. Іспанські прикметники завичай слідують за іменниками, тому носій іспанської мови говорить casa blanса. Англійські синтаксичні правила допускають існування речення. They are hunting dogs (двоякий переклад: це мисливські собаки або вони полюють на собак). Залежно від контексту семантика нам підкаже, про що йдеться: про собак, які полюють на тварин, чи про людей, які полюють на собак.

Скільки морфем в слові CATS (коти)?

Закономірність, загальна для всіх культур, всіх мов: самі вживані слова завжди найкоротші. Якщо з часом слово або фраза стають широко вживаними, вони часто скорочуються. Так, телебачення перетворилося в ТБ, а компакт-диск - в CD.

Хоча кожний з нас знає в середньому 80000 слів, майже половину сказаного нами складають всього 150 найбільш вживаних з них.

Всі 5000 людських мов дуже складні. "Існують общини «кам'яного століття», — говорить лінгвіст Стівен Пінкер (1995), — але у них немає мов «кам'яного століття»". На відміну від ілюзії, що менш освічені люди говорять граматично неправильно, вони просто говорять на іншому діалекті. Для лінгвіста "ain't got no" граматично рівне "doesn't have any".

Проте зверніть увагу, що мова стає складнішою в міру того, як ви переходите від фонеми до морфеми, до слова і речення. У англійській мові з відносно невеликої кількості 40 чи десь біля того фонем може бути складено більше 100 000 морфем, які окремо або в поєднанні дають 616 500 словотворень згідно Оксфордського словника англійської мови (включаючи 290 500 основних словникових статтей, таких як meat (м'ясо) і 326 000 підстатті, таких як meat-eater (мясоїд)). Далі ми можемо використовувати ці слова для створення безкінечної кількості речень, більшість з яких (як і це) є оригінальними. Як саме життя побудоване на основі простого алфавіту генетичного коду, так і мова — складність, побудована з простоти.