Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Послідовність народження

Кожний з нас є унікальною, неповторною особистістю, але як формується ця особистість? Які фактори допомагають нам стати такими? Що робить нас тими, хто ми є? З погляду Фрейда, відповідь на ці питання криється в психосексуальному розвитку кожної дитини. Але, як ми вже змогли переконатися, багато хто зі згаданих Фрейдом факторів (строгість батьків при навчанні дитини користуванню туалетом, і в якому віці була дитина, коли вони приступилися до цього заняття, як дитину відняли від, грудей, і т.д.) мають набагато менше значення, чим він припускав. Навпроти, що вирішує роль грає цілий комплекс різних факторів - у тому числі, чималий внесок вносять наші гени, а вплив наших соціальних взаємин із друзями й знайомими вообше складно переоцінити.

Але в більш загальному контексті, Фрейд, імовірно, був прав - наголошуючи на значення ролі родини й особливо динамічних (часом суперницьких) відносин між її членами. Сучасне бачення цих питань, проте, не зводиться до розгляду проблем психосексуального розвитку, що підкреслювалися Фрейдом; навпроти, основною темою для обговорення стала системоутворююча роль фактора послідовності народження.

Чи дійсно первісток здобуває певні риси особистості через те, що народився першим. Чим примітна особистість молодшої дитини? Гостроти в обговорення цих питань додала недавно опублікована книга Френка Салловея (Sullowey, 1996). Ще поки не ясно, наскільки його припущення вірні (див. Modell, 1997; Harris, 1998; Orzack, 1998), але вже зараз його робота знову піднімає питання про те, чи впливає послідовність народження на процес формування особистості.

Салловей починає із припущення про те, що в будь-якій родині існує суперництво між дітьми за дефіцитні ресурси. На всьому протязі людської історії такими були їжа й усе, що необхідно для виживання; останнім часом (більше рясні) акценти змістилися, і тепер метою боротьби стало завоювати батьківську увагу й прихильність. Строго говорячи, у цьому змаганні сили нерівні вже із самого початку: просто через вік самий старший з дітей більше й сильніше інших. Тому, через суперництво з молодшими, він обирає стратегію агресії як найбільше «переконливий аргумент». З'явившись у родині раніше інших, він уже має деякий пріоритет і користується привілеями. Не виключено, що молодші брати й сестри спробують їх відняти, і старший буде змушений перешкоджати будь-яким змінам, у результаті чого, можливо, у майбутнім додасть йому наліт консерватизму. Не секрет, що старша дитина в родині несе певну відповідальність - приміром, няньчиться з малятами - що сприяє перевазі в його поводженні позиції лідерства й влади.

Діти, що народилися пізніше, виявляються перед необхідністю шукати власну нішу в системі родини. Старший сильніше, він має можливість контролювати що відбувається й, швидше за все, спробує зберегти свою перевагу, вступивши в союз із батьками. У подібних обставинах молодшій дитині найкраще застосувати «військову хитрість», намагаючись знайти інший шлях, інший спосіб відрізнитися. Для цього йому потрібно виявити гнучкість, бути більше відкритим для нових відчуттів, і, імовірно, бути готовим виявитися невдахою.

Саллловей стверджує, що такий твердий розподіл ролей між старшою дитиною й іншими дітьми, закладає для кожного з них модель поводження, установок і очікувань, і тим самим бере участь у становленні їхньої особистості. На підтвердження своєї точки зору, він приводить безліч досліджень, у яких простежувався зв'язок між послідовністю народження й розходженнями рис характеру. Ці дослідження показують, що старша дитина в родині, як правило, стає більше сумлінній, агресивним і чаші орієнтований на правила й пристойності, чим його молодші брати й сестри. У нього звичайно простежується схильність до лідерства, він більше амбіційний. При цьому він, як правило, відрізняється більшою консервативністю й поважливо ставиться до своїх батьків. Народжені пізніше, у свою чергу, менш орієнтовані на заведений уклад, вони гнучкіші й смілівіші (Sulloway, 1996).

До того ж, Салловей підкріплює свої висновки чималим числом історичних фактів. Він досліджував історії життя понад 6500 чоловік, що жили в епохи великих наукових, політичних або соціальних інновацій - у період протестантської реформації; у роки обговорення й прийняття теорії природного добору, запропонованої Дарвіном; в епоху, коли вирішувалося питання про те, чи мають жінки право голосувати й т.д. Потім він підключив групу експертів, які дали свою оцінку кожному з 6500 чоловік, що дозволило розподілити їх по категоріях відповідно до віку, соціальним станом, рівнем утворення й т.д. І, нарешті, всі ці дані були піддані статистичній обробці для того, щоб одержати відповідь на питання, які зміни пов'язані з ідеями й припущеннями, які Салловей (і група його експертів) уважав радикальними.

Якщо гіпотеза, що відстоює Салловей, вірна, то саме ті діти, у яких є старші брати або сестри, повинні шукати нові шляхи, бути відкритими для нових ідей і триматися подалі від влада що претримають. Результати підтвердили це припущення: послідовність народження дозволяє безпомилково визначити, хто приєднається до руху, а хто немає; хто підтримає ідею заздалегідь (коли ще немає вагомих аргументів «за»). Напевно, це молодші брати й сестри, завжди готові до заколоту. Під час протестантської реформації, наприклад, i молодші брати й сестри болісно вмирали за нові ідеї у дев'ять разів частіше, ніж старші. Серед сучасників Дарвіна люди, що мали старших братів або сестер, у п'ятнадцять разів частіше ставали дарвініаніами, ніж ті, що самі були старшим у родині; сам Дарвін - людина, що створила радикальну ідею - був п'ятим у родині, де було шестеро дітей.

Є чи виключення із цього правила - чи може старша дитина вирости бунтарем, а молодший консерватором? Чи можливо, щоб старші й молодші діти по-іншому змагалися за сімейні ресурси, у результаті чого, моделі їхньої особистості відрізнялися б від традиційних? Поза всякими сумнівами. Але незважаючи ні на що, отримані дані підтверджують відповідність паттернов особистості послідовності народження тієї або іншої людини. Можливо, ключовим моментом у процесі розвитку є не протистояння між Ід, Его й Супер-Его. Може бути, він у боротьбі між вами й вашим братом або сестрою.