Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Значення соціально-когнітивного напрямку

Соціально-когнітивний напрямок вивчення особистості загострює увагу дослідників на тому, як ситуація діє на індивідуума і як індивідуум впливає на неї. Цей напрямок більше, ніж інші, опирається на принципи научіння й пізнання.

Критики, зокрема, відзначають, що ця теорія настільки зосереджується на ситуації, що не в змозі оцінити внутрішній стан людини. Дійсно, ситуація керує нашою поведінкою. Але в багатьох випадках, як говорять критики, назовні виходять наші неусвідомлені мотиви, емоції й сховані риси особистості. Візьмемо приклад з Персі Рей Придженом і Чарльзом Джілом, які зіштовхнулися з однією й тією ж ситуацією: вони спільно виграли в лотереї джекпот в 90 мільйонів доларів (Harriston, 1993). Довідавшись номер, що виграв, Пріджен почав безконтрольно тремтіти, потім обійняв друга, намагаючись усвідомити те, що сталося, і заридав. Джіл сказав про все своїй дружині й пішов спати.

Таким чином, ми повертаємося назад, звідки почали розглядати теорії особистості: кожний напрямок, узагальнений у табл. 14.4, може чомусь нас навчити. Психоаналітичний напрямок привертає нашу увага на підсвідомі й ірраціональні аспекти людської істоти. Характерологічний - систематично описує й класифікує важливі складові частини характеру. Гуманістичний - нагадує про те, як важливо відчувати своє "я" і свій потенціал у самоактуалізації. Соціально-когнітивний - використає основні концепції психології - научіння й мислення - і вчить нас тому, що ми завжди діємо в контексті ситуацій, які здатні конструювати.

Таблиця.

Чотири підходи до вивчення особистості

Підхід

Що визначає поведінку

Методи дослідження

Оцінка

Психодинамічний

Несвідомі конфлікти між прагненням до задоволення й соціальними обмеженнями

Проективні тести, призначені для виявлення підсвідомої мотивації

Спекулятивна, із працею теорія, що піддається перевірці, що має величезний культурний вплив

Особистісних рис

Прояв біологічно обумовлених рис, таких як інтроверсія-екстраверсія

а) Особистісні опитувальники оцінюють виразність особистісних рис

б) Повідомлення знайомих про особливості поводження

Цей підхід, критикують за недооцінку варіативності поведінки в різних ситуаціях

Гуманістичний

Переробка усвідомлених почуттів і подань людини про саму себе у світлі особистого досвіду

а) Опитувальники для оцінки Я-концепції

б) Емпатійні інтерв'ю

Теорія, що пожвавила інтерес людей до себе, критикується як суб'єктивна, надмірно зосереджена на людській самості і надто оптимістична

Соціально-

конгнітивний

Взаємний вплив людини й ситуації плюс усвідомлення контрольованості

а) Анкети-опитувальники про

почуття контрольованості

б) Спостереження за поведінкою у конкретних ситуаціях

Інтегративна теорія, що поєднує дослідження навчання, когнітивних і соціальних процесів; критикується за недооцінку важливості емоцій і стійких особистісних рис

У житті рідко буває так, щоб тільки один погляд на якесь питання давав нам повну картину про людину. Особистість людини розкриває різні аспекти, коли ми дивимося на неї з різних точок зору. Кожна точка зору збільшує розгляд усього людини.

"Природа завжди виявляється більше тонкою, більше мудрою, більше витонченою, ніж ми можемо собі представити". Карл Саган "Science-Who Cares?" (1991)

Вивчення поведінки в ситуаціях. Соціально-когнітивний напрямок застосовує принципи научіння, пізнання й соціальної поведінки до особистості з особливим акцентом на тому, яким чином наші особистості впливають на зовнішнє середовище й підпадають під її вплив. Воно припускає взаємний Детермінізм - індивідуально-когнітивні фактори сполучаються із зовнішнім середовищем і впливають на поведінку людей. Вивчаючи відмінності людей у розташуванні локусу контролю й у відчуттях, пов'язаних з виученою безпорадністю, дослідники виявили, що почуття особистісного контролю допомагає людині справлятися труднощами життя.

Оцінка поведінки в ситуаціях. Соціально-когнітивні дослідники спостерігають за тим як поведінка й погляди людей впливають на ситуацію й піддаються її впливу. Вони виявили, що найкращий спосіб пророчити чиюсь поведінку в конкретній ситуації - поспостерігати за моделлю поведінки цієї людини в подібних акціях.

Значення соціально-когнітивного напрямку. Хоча соціально-когнітивний напрямок і критикують за зневажливе ставлення до значення підсвідомої динаміки, емоцій і внутрішніх рис, він базується на добре устояних концепціях психології, на навчанні й пізнанні, а також нагадує нам про важливість соціальної ситуації.

КЛЮЧОВІ ТЕРМІНИ Й ПОНЯТТЯ: взаємний детермінізм, особистісний контроль, зовнішній локус контролю, внутрішній локус контролю, виучена безпорадність.