Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Культура і соціальне пізнання

Які відмінності у поясненні людської поведінки між колективістськими і індивідуалістичними культурами?

Як розрізняються представники колективістських і індивідуалістичних культур по рівню конформності і по відношенню до членів ін-груп і аут-груп?

Багато з розглянутих вище соціальних явищ — те, як ми здійснюємо соціальне порівняння, проявляємо конформність і намагаємося пояснити поведінку оточуючих нас людей і свою власну, — ймовірно, відображають якісь основоположні особливості нашого соціального пізнання. Проте результати ряду досліджень дають нам підстави вважати, що всі ці феномени зовсім не є універсальними; навпаки, вони дуже залежать від норм, цінностей і системи виховання, прийнятих у тій чи іншій культурі.

Багато авторів вважають, що найважливіший критерій для розрізнення культур і етнічних субкультур полягає в тому, колективістські це культури чи індивідуалістичні. До колективістських культур відноситься багато культур Латинської Америки, велика частина культур Азії і Африки. Індивідуалістичні суспільства включають культури Сполучених Штатів Америки, Західної Європи, Канади і Австралії. Ці два типи культур розрізняються тим, як сприймаються в них люди: як незалежні один від одного чи як взаємозалежні.

У колективістських культурах люди вважають, що всі вони взаємозалежні, і акцент робиться на обов'язках, які покладаються на кожного члена сім'ї або представника співтовариства. Ці первинні групи визначають очікування і обмеження, задають основні мотиви і здійснюють заохочення і покарання; будь-яка спроба індивідуалізуватися або виділитися зі своєї соціальної групи сприймається як порушення групової гармонії.

У індивідуалістичних культурах, навпаки, люди розглядаються як незалежні особи, чиї дії визначаються їх внутрішніми потребами, бажаннями, емоціями і т.д. В цих культурах акцент робиться на способах, за допомогою яких людина може виділитися, на досягненні особистих цілей. Звичайно, і в індивідуалістичних суспільствах у кожної людини є певні обов'язки перед сім'єю і співтовариством, але вона сам може вирішувати, як їй виконувати ці зобов'язання (і чи виконувати їх взагалі). Таким чином, найважливіші життєві вибори, які стосуються професії, друзів, шлюбу менш залежать від бажання сім'ї і сусідів, оскільки провідна життєва мета — це бути самим собою, а не проявляти конформність.

Отже, студенти з індивідуалістичної Каліфорнії з більшою вірогідністю погоджуватимуться з твердженнями, в яких підкреслюється самостійність людини («Тільки той, хто покладається на самого себе, досягає успіху в житті»), ніж студенти з колективістського Гонконга або Коста-Ріки. Ці студенти, навпаки, швидше погодяться з твердженнями, які стосуються турботи про сім'ю і близьких друзів («Якби родич сказав мені, що у нього погано з грошима, я б зробив для нього все, що зміг» чи «Я хотів би жити недалеко від моїх друзів»).

Зіставлення «колективізм — індивідуалізм» пропонує свіжий погляд на багато розглянутих нами соціально-психологічних явищ. Дослідження, в яких беруть участь випробовувані з різних культур, називаються кросс-культурними, і нижче ми розглянемо деякі найважливіші результати таких досліджень.