Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Інтелект — це одна загальна чи кілька специфічних здібностей?

Всі ми знаємо, що у одних людей талант виявляється в науці, у інших — в образотворчому мистецтві, музиці або танці. Можливо, ви знаєте талановитого художника, якого легко поставити в безвихідь найпростішими математичними задачами, або відмінного студента-математика, що проявляє надто скромні здібності у літературній дискусії. Тому у нас викликає здивування те, що розумові здібності людей дуже різні, щоб їх можна було позначити одним словом "інтелект" або цифровим балом певного тесту.

Факторний аналіз

Щоб з'ясувати, чи існує фактор загальної здатності, що проходить через всі специфічні розумові здібності, психологи вивчають їх взаємодії. Статистичний метод, який називається „факторний аналіз", дозволяє дослідникам підібрати необхідні питання для тестів, покликаних вимірювати загальну здатність. Наприклад, люди, які легко справляються із словниковими питаннями, добре себе проявляють і в розумінні тексту. Цей набір допомагає визначити фактор вербального інтелекту. Інші набори питань включають просторовий фактор і фактор розсудливості.

Чарльз Спірман (Charles Spearman, 1863-1945), який вніс свій внесок у розробку аналізу фактора, вважав, що існує загальний інтелект (чинник G), який лежить в основі специфічних факторів. Він допускав, що у людей можуть бути видатні здібності. Проте ті, хто має високу оцінку по одному фактору, такому як вербальний інтелект, звичайно добиваються показників вищих за середні по інших чинниках — таких як просторова і логічна здібності. Таким чином, існує невелика тенденція до того, що різні здібності знаходяться в одному пакеті. Спірман вважав, що ця спільність, фактор G, зумовлює всю нашу розумну поведінку — від успіхів в школі до успіхів в морській навігації

— Ніяк не навчуся полювати. На щастя, нас часто запрошують в гості.

Ідея про загальну розумову здатність, виражену єдиною оцінкою розуму, була вельми суперечливою в дні Спірмана і залишається такою в наші дні. На відміну від Спірмана Л. Л. Терстоун (L. L. Thurstone, 1887-1955) проводив з досліджуваними 56 різних видів тестів. Математично аналізуючи результати, він знайшов вісім наборів "первинних розумових здібностей", таких як швидкість мовлення, пам'ять і розсудливість. Терстоун не класифікував тестованих за єдиною шкалою загальної здатності. Але коли інші дослідники вивчили відповіді його тестованих, вони знайшли певну тенденцію у тих, хто відрізнявся в одному з восьми наборів тестів і одержав високі бали в інших наборах. Тому вони зробили висновок, що твердження про наявність чинника G як і раніше зберігається.

Ми могли б, таким чином, порівняти розумові здібності з фізичними. Атлетизм — це не один вид спорту, а множина. Здатність швидко бігати не пов'язана з грубою силою, яка, у свою чергу, не пов'язана із зорово-руховою координацією, необхідною для попадання м'ячем в ціль. Чемпіон по підніманню ваги рідко володіє потенціалом, необхідним для того, щоб стати умілим фігуристом. Проте як і раніше зберігається певна тенденція в поєднанні необхідних здібностей — кореляції швидкості бігу і точності кидка із загальними атлетичними здібностями. Так само і інтелект включає декілька різних здібностей, які часто схожим чином поєднуються у людей. Їх, у принципі, можна виділити в загальний фактор, що визначає розвиненість всього інтелекту в цілому.