Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Розвиток інтелекту

Тепер ми можемо відповісти на деякі одвічні питання про динаміку людського інтелекту — про його стабільність упродовж життя, про крайні прояви інтелекту і про ту особливу здатність, яка називається творчістю.

Стабільність чи мінливість?

Чи залишаються показники розумових здібностей, які визначаються за допомогою тестів, стабільними упродовж всього життя?

Розумова відсталість

Обмеження розумових здібностей, при якому показник інтелекту складає менше 70 балів. Розумово відстала людина відчуває труднощі в адаптації до вимог життя. Розумова відсталість буває різного ступеня - від легкої до важкої.

Синдром Дауна

Розумова неповноцінність і фізичні порушення, викликані генетичним дефектом - наявністю однієї зайвої хромосоми в генетичному коді людини.

У пошуках показників майбутнього інтелекту у немовлят учені використовують різні методи. Не маючи нагоди розмовляти з немовлятами, дослідники процесу розвитку дитини дають оцінку тому, що можуть спостерігати, починаючи від ваги новонародженого, чи був третій палець на нозі довшим за другого, і до моменту, коли вона може самостійно сидіти. Проте жодна з цих оцінок не може прогнозувати те, якими будуть показники розумових здібностей в подальшому житті дитини (Bell & Waldrop, 1989; Broman, 1989). Можливо, як припустила психолог у області розвитку дитини Ненсі Бейлі в 1949 році, "ми ще не знайшли потрібних тестів". Одного разу, на її думку, ми зможемо знайти "сліди в поведінці дитини, характерні для основних інтелектуальних функцій", які зможуть надалі передбачити ступінь розвиненості.

Як це не дивно, але результати екзаменаційних тестів KRE і SAT краще корелюють між собою, ніж кожний з них - з академічною успішністю (яку, власне, вони повинні зміряти), це означає, що надійність цих тестів значно перевищує їх прогностичну валідність. Якщо б на результати тестів значно впливали такі чинники, як натренованість, успіх або самопочуття у момент здачі іспиту (як часто думають), така висока надійність була б неможливою.

Можливо, подібний тест вже знайдений. Два десятки робіт Йозефа Фагана, Марка Борштейна, Джона Колумбо і інших показують, що 2-7-місячні немовлята, яким швидко набридає картинка і вони, маючи вибір, вважають за краще дивитися на іншу, мають вищі оцінки в тестах на визначення розумових здібностей протягом подальших 11 років (McCall & Carriger, 1993; Neisser & others, 1996). Хоча даний прогноз грубий, ці тести можуть допомогти у визначенні дітей, схильних стати відсталими або, навпаки, видатними.

То чи можуть щоденні спостереження або оцінки тестів на розумові здібності передбачити майбутні успіхи чи здібності до навчання дошкільників? Це питання особливо цікавить молодих батьків і вчителів, як прагнуть до раннього визначення дітей із специфічними особливостями інтелекту. Той, хто стурбований порівнянням своєї дитини з іншими дітьми, може не турбуватися. За винятком дуже відсталих або дуже розвинених дітей, випадкові спостереження і тести на визначення розумових здібностей до 3-річного віку дають подібні прогнози з мінімальним ступенем точності (Humphreys & Davey, 1988). Наприклад, діти, які говорять реченнями, типовими для 3-річних, до 20-місячного віку не особливо схильні почати читати до 4,5 років (Crain-Thoreson & Dale, 1992). (Кращі провісники того, що дитина почне рано читати, — ваші батьки, які читають вам багато оповідань). Навіть Альберт Ейнштейн пізно почав говорити (Quasha, 1980).

До трьох років, проте, показники дітей в тестах на перевірку розумових здібностей починають передбачати результати тестів, які будуть запропоновані їм в юнацькому і дорослому віці. Більш того, юнаки з високими результатами тестів, як правило, почали рано читати. У спеціальному дослідженні були опитані батьки 187 семикласників і восьмикласників, які пройшли тест на придатність до поступання в коледж у рамках кампанії по пошуку талантів в семи штатах і добилися вищих оцінок, ніж більшість старшокласників. Якщо можна довіряти пам'яті їх батьків, більша половина з числа даної групи юнаків почала читати до 4 років і більше 80 відсотків читали вже до 5 років (Van Tassel-Baska, 1983). Тому не дивно, що тести на розумові здібності, проведені у дитячому саду, починають передбачати шкільні досягнення (Tramontana & others, 1988).

Після 7-річного віку показники тестів на розумові здібності стають хоча і не фіксованими, але ще стабільнішими (Bloom, 1964). Таким чином, постійність результатів в часі збільшується у міру дорослішання дитини. Стабільність тестів на здібності старших юнаків спостерігається в роботі Освітньої тестуючої служби, що дослідила 23 000 студентів за допомогою тесту SAT, а потім досконалішого тесту GRE, який проходять студенти старших курсів (Angoff, 1988). І в тому, і в іншому тесті вербальні показники мають лише скромну кореляцію з показниками математичних здібностей, підтверджуючи, що ці здібності різні. Проте показники вербального тесту по SAT мали кореляцію рівну +.86 з показниками вербальних тестів по GRE, запропонованих через 4-5 років. Така ж дивовижна кореляція (+.86) мала місце і між двома математичними тестами. Враховуючи перебіг часу і різний освітній досвід 23 000 студентів, стабільність показників їх здібностей вельми вражає, перевершуючи будь-яке припущення.

"Дорога Адель, мені чотири роки, і я можу прочитати будь-яку книгу на англійській мові, знаю всі латинські прикметники і активні дієслова, а ще я знаю 52 латинських віршів."

Френсис Гальтон,,Письмо до його сестри" (1827)