Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Математичний і просторовий інтелект

У математичних класах середня дівчина звичайно не відрізняється від середнього хлопчика або перевершує його (ETS, 199. Kimball, 1989). А в математичних тестах, проведених більш ніж з 3 мільйонами репрезентативно відібраних людей в 100 незалежних дослідженнях, представники чоловічої і жіночої статі отримали майже ідентичні середні бали (Hyde & others. 1990). Але знову ж таки, не дивлячись на великі розбіжності усередині статі, ніж між ними, новиною стають групові відмінності. Хоча дівчата мають здібності в математичних підрахунках, у представників чоловічої статі різних культур кращі показники у вирішенні задач (Hedges & Nowell, 1995; Lummis & Stevenson, 1990). Наприклад, представники старших класів чоловічої статі в середньому одержують на 45 балів вищу оцінку в математичному тесті SAT в межах від 200 до 800 балів (це буквально означає, що вони в середньому дають на чотири правильні відповіді більше в тесті, який складається з 60 питань). Оскільки національні американські стипендії по достоїнствах ґрунтуються на результатах SAT, лише близько 35 відсотків цих нагород переходять до дівчат (не дивлячись на те, що дівчата в основному мають вищі оцінки).

Відмінності в балах найбільш очевидні в крайніх випадках. Серед дванадцятирічних вундеркіндів, які мають надзвичайно високі показники в математичному тесті SAT, хлопчики кількісно перевершують дівчаток в співвідношенні 13 до 1 (Lubinski & Benbow, 1992). У інших західних країнах фактично всі діти, які брали участь в математичній олімпіаді і мали видатні математичні здібності, були чоловічої статі. Проте видатні математики жіночої статі досягали вищого рівня в таких незахідних країнах, як Китай (Halpern, 1991). Перевага середнього представника чоловічої статі характерна для тестів, подібних до зображеного на мал. 11.10, які включають швидке обертання тривимірних об'єктів в думці (Masters & Sanders, 1993; Voyer & others, 1995). Такі просторові здібності допомагають, якщо потрібно, розміщувати чемодани в багажнику автомобіля, при грі в шахи або виконанні певних типів геометричних задач.

Тест обертання

Цей тест вивчає здібність до просторового мислення (Vanderberg & Kuse, 1978)

Виберіть з чотирьох варіантів відповіді дві фігури, ідентичні зразку, поміщеному зліва

Працюючи в еволюційному напрямі, Девід Гієрі (David Geary, 1995, 1996), Ірвін Сильверман (Irvin Silverman, 1992) і Маріон Ілс (Marion Eals, 1992) дійшли висновку, що навики орієнтації в тривимірному просторі допомагали нашим предкам-батькам висліджувати дичину і знаходити дорогу додому. На відміну від них виживанню наших предків-матерів сприяла гостра пам'ять відносно розташування їстівних рослин — спадкова риса, яка дотепер виявляється в досконалішій пам'яті жінок до об'єктів і їх розташування.

У дослідженнях, проведених над більш ніж 100 000 американських підлітків, дівчатка також злегка перевершують хлопчиків у запам'ятовуванні асоціацій, пов'язаних з картинками (Hedges & Nowell, 1995). А серед приблизно 200 000 студентів, які беруть участь в тесті медичних досліджень в Німеччині, молоді жінки рік за роком перевершують чоловіків у запам'ятовуванні фактів з коротких медичних справ (Stumpf & Jackson, 1994). (Моя дружина пам'ятає багато що з того, що я робив раніше, і говорить мені, що, якби вона померла, я б став людиною без минулого.)

Таким чином, чи пояснюють гендерні відмінності, чому більшість математиків і 9 з 10 відомих шахістів і американських архітекторів, інженерів і картографів — чоловіки? і чому Всесвітня шахова організація вважає доцільним проводити окремі змагання для чоловіків і жінок? Наявність високого рівня чоловічих статевих гормонів під час дородового періоду сприяє розвитку просторових здібностей (Веrenbaum & others, 1995). Але інтереси і здібності хлопчиків і дівчаток формують також соціальні очікування (Crawford & others, 1995; Eccles & others, 1990). Традиційно математика і точні науки вважалися чоловічими предметами. Наприклад, багато батьків відправляють своїх синів в комп'ютерні табори, а дочок більше заохочують до англійської мови. Таким чином, чоловічі здібності в рішенні математичних задач ростуть з віком і виявляються лише після початкової школи. Але у міру того, як все більша кількість дівчат заохочується до розвитку своїх здібностей в математиці і точних науках, контраст між статями зменшується. Серед репрезентативного національного відбору молодших школярів, що проходять попередній учбовий оцінний тест (Preliminary Scholastic Assessment Test — PSAT), чоловіча перевага майже зникла після 1960 року (Linn & Hyde, 1991).