Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Положення тіла й рух

Без п'яти вищеописаних органів відчуттів ми були б безпомічними істотами. Ми не могли б покласти їжу в рот, витягнутися на весь зріст або простягнути руку, щоб доторкнутися до кого-небудь. Але щоб знати, куди простягати руку, потрібно насамперед усвідомлювати, де перебувають ваші рука й долоня, а вже потім стежити за зміною їх позицій при русі. Щоб зробити всього один крок, потрібно дати інструкцію майже 200 м'язам і одержати від них відповідь.

Люди народжуються з мільйонами сенсорних точок, які одержують інформацію про позицію й рух різних органів тіла. Вони розташовані по всьому тілу - у м'язах, сухожиллях, суглобах - і постійно забезпечують мозок інформацією. Як тільки ми повернемо зап'ястя на один градус, сенсорні точки миттєво сповіщають про це мозку. Це відчуття позиції різних частин тіла і їхніх рухів називаються кінестезією,

Чи приходила вам коли-небудь думка про те, як жити без кінестезії - без здатності відчувати позицію ваших рук і ніг, коли ви прокидаєтеся вночі? Такої здатності позбавлена Христина, у якої нервові волокна, що несуть інформацію від м'язів, сухожиль і суглобів, ушкоджені після хвороби, і вона нагадує ганчіркову ляльку (Sacks, 1985). Як же вона себе при цьому почуває? Начебто б у неї немає тіла, воно нереальне, не належить їй. Але всупереч усьому вона якось навчилася ходити і їсти за допомогою візуального сприйняття місцезнаходження своїх кінцівок і їх координації.

Ще одне відчуття, що контролює позицію й рух голови (і всього тіла), називається рівновагою. Біологічні гіроскопи почуття рівноваги перебувають у внутрішнім вусі.

Напівкруглі канали, які виглядають як потрійний завиток (мал. 5.14), і вестибулярні мішки, які пов'язують канали з равликом, містять у собі рідину, і вона рухається, якщо ми повертаємо або нахиляємо голову. Рух подразнює волоски-рецептори на цих органах внутрішнього вуха, які посилають сигнали в мозок. У результаті ми маємо можливість відчути позицію тіла й тим самим підтримувати рівновагу.

Якщо ви якийсь час повертаєтеся навколо своєї осі, а потім миттєво зупиняєте рух, то рідина в напівкруглих каналах і кінестетичні рецептори не відразу повертаються в нейтральне положення. Ваш стомлений мозок думає, що ви усе ще в русі. Це ілюстрація до принципу, на якому засновані перцептивні ілюзії. Механізми, які звичайно дають нам можливість адекватно сприймати навколишній світ, в окремих випадках можуть обманювати нас. Усвідомлення природи цього обману допомагає нам зрозуміти, як функціонує система сприйняття об'єктів.

Резюме

Дотик. Дотик фактично складається з 4 відчуттів - тиску, почуття тепла, холоду й болю, які разом створюють відчуття "гарячого". Відповідно до однієї теорії болю, у спинному мозку є "ворота", які або відкриваються, щоб пропустити больові сигнали по маленьких нервових волокнах до мозку, або закриваються й не пропускають їх. Оскільки біль - - фізіологічне й психологічне явище, він може контролюватися і медичними, і психологічними засобами.

Смак. Відчуття смаку означає присутність складних хімічних речовин. Смак складається з 4 базових відчуттів - солодкого, кислого, солоного і гіркого, - а також з ароматів, які взаємодіють із сигналами, що надходять зі смакових сосочків. Вплив запаху на відчуття смаку є прикладом сенсорної взаємодії.

Нюх. Як і смакове відчуття, нюх припускає присутність хімічних речовин, але в нюху немає базових відчуттів, як у дотику й смаку. На відміну від рецепторних клітин сітківки 5 мільйонів нюхових рецепторних клітин розпізнають індивідуальні молекули запаху, а на сприйняття окремих запахів потрібна взаємодія декількох рецепторів. Як і інші подразники, запахи можуть спонтанно будити спогади й почуття.

Положення тіла й рух. Ефективне функціонування тіла вимагає кінестезичного відчуття, що повідомляє мозку інформацію про положення й рух частин тіла, а також відчуття рівноваги, що контролює положення й рух усього тіла.