Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Розв'язання проблем

Одна з позитивних сторін нашої раціональності — це здатність формувати і використовувати поняття. Інша - вміння вирішувати проблеми при зустрічі з невідомими ситуаціями. Деякі проблеми ми вирішуємо методом проб і помилок. Томас Едісон перепробував тисячі ниток розжарення для лампочки, перш ніж наштовхнувся на ту, яка запрацювала. Для вирішення деяких проблем ми дотримуємося алгоритму — покрокової процедури, яка дає гарантоване рішення. Якщо нам запропонують скласти слово, використовуючи всі букви в наборі SPLOYOCHYG, ми спробуємо поставити кожну букву у всі можливі позиції, але складання і перевірка відповідних 907 208 комбінацій зайняли б дуже багато часу. Оскільки покрокові алгоритми трудомісткі (найбільше підходять для комп'ютерів), ми часто вирішуємо проблеми за допомогою простих наближених стратегій, які називаються евристикою. Таким чином, переставляючи букви з набору SPLOYOCHYG, ми можемо виключити таких буквосполучення, як дві У підряд. Використовуючи наближену евристику, а потім застосовуючи метод проб і помилок, можемо знайти відповідь.

Алгоритм

Методичне, логічне правило або процедура, що забезпечує рішення конкретної проблеми. Протиставляється більш швидкому, хоча і більш схильному до погрішності, використанню евристики.

Евристика

Емпірична стратегія, яка часто дозволяє нам ефективно міркувати і ухвалювати рішення, зазвичай швидший метод, але також і більш неточний у порівнянні з алгоритмом.

Інсайт

Раптове і часто новаторське рішення завдання, протиставляється рішенням, заснованим на певних стратегіях.

Упередження підтвердження

Схильність до пошуку інформації, яка підтверджує уявлення, які раніше сформувалися.

Іноді ми не усвідомлюємо, що використовуємо певну стратегію для вирішення якої-небудь задачі. Відповідь сам приходить до нас. Кожен може пригадати, як він довгий час роздумував над завданням, яке, подібно мозаїці, складається з безлічі частин. Потім раптово всі частини з'єдналися, і нас осяяло рішення. Цю здібність до раптових спалахів надихання психологи називають інсайтом. Десятилітній Джоні Епплтон проявив винахідливість при рішенні проблеми, яка ставила в безвихідь будівників: як звільнити пташеня вільшанки, яке впало у вузький, глибиною близько метра, отвір у цементному стінному блоці. Рішення Джоні: поволі насипати туди пісок, даючи пташеняті досить часу, щоб воно могло піднятися поверх рівня піску, який постійно підіймається (Ruchlis, 1990). Прінстонського математика Ендрю Уайльза піддавало танталовим мукам складніше завдання — "остання теорема Ферма". Через сім років певного прогресу, проте без доказу, його осяяло "просте і елегантне" рішення (Cipra, 1995). Подібна проникливість, про яку Уайльз згадує як про "чудове одкровення", допомогла розв'язати проблему, що ставила в безвихідь багато науковців впродовж 350 років.

Ми, люди, не єдині істоти, які можуть проявляти проникливість. Німецький психолог Вольфганг Кьолер (1925) спостерігав ефект інсайту а при вивченні шимпанзе, вивезених на острів біля узбережжя Африки. У експерименті з поміщеним в клітку шимпанзе по імені Султан Кьолер поклав шматочок ласощів і довгу палицю поза його досяжністю, а коротку палицю — усередині клітки. Помітивши коротку палицю, Султан схопив її і спробував дістати ласощі. Проте палиця виявилася дуже короткою. Після декількох безуспішних спроб шимпанзе кинув палицю і зупинився, щоб огледітися. Потім раптово, неначе вигукнувши "Ага!", Султан підстрибнув, знову схопив коротку палицю і використав її, щоб підтягти довшу палицю, яку потім використовував, щоб дістати ласощі. Дії Султана, як стверджує Кьолер, свідчать про наявність процесу мислення у тварин і про те, що тут, швидше, йдеться про навчання, ніж про умовні рефлекси.

Завдяки необхідності вирішувати задачі, пов'язані з життям в природних умовах, лісові шимпанзе стали майстерними користувачами природних знарядь (Boesch-Achermann & Boesch, 1993). Вони можуть вибрати відповідні гілки або каміння для використовування їх як молотка при розколюванні горіхів, здатні також відламати гілочку або палицю, очистити її від прутиків і листя, принести до термітника і ловити на неї термітів як на вудку, а потім обережно вийняти, прагнучи не упустити термітів. Один антрополог, намагаючись повторити цю операцію, потерпів невдачу. Спостереження за поведінкою шимпанзе в 32 африканських популяціях показало, що кожна з цих груп розробила власний варіант використовування даного знаряддя. Подібні групові відмінності разом з різними діалектами і мисливськими звичками для шимпанзе є еквівалентом культурної багатоликості людини (Gibbons, 1992).

У нашому житті інсайт часто викликає відчуття задоволення. Вирішивши складну задачу або зрозумівши, як вирішити конфлікт, ми відчуваємо себе щасливими. Суть жарту аналогічним чином може полягати в нашій здібності до інсайту — у раптовому розумінні несподіваної кінцівки або подвійного значення. Ми знаходимо подвійне значення в розповіді професора Сміта, який нарікав у розмові з колегами на те, що студенти його перебивають: "Як тільки я зберуся що-небудь сказати, якийсь дурень починає говорити".