Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать
  1. Інтелект

Після тестування Ларрі і шести інших афроамерканських школярів влада Каліфорнії направила їх у спеціальні навчальні класи для дітей із затримкою розумового розвитку. Їх батьків і Асоціацію чорних психологів Зони Затоки Сан-Франциско не переконали висновки психологів. Вони запідозрили, що дані тести упереджені. У 1979 році суддя Федерального окружного суду Роберт Пекхам погодився з цією думкою. Тести на перевірку розумових здібностей, як він констатував, "расово і культурно упереджені, справляють дискримінаційну дію на чорних дітей і не виправдані для того, щоб відправляти чорних дітей в покинуті, відстаючі і гірші класи" (Opton, 1979).

У 1986 році суддя Пекхам підтвердив повну заборону на використовування тестів на перевірку розумових здібностей в Каліфорнії "як частину оцінки, яка прирікає чорних учнів на спеціальну освіту" (Landers, 1986).

В останнє десятиліття розгорілися три великі дискусії у психології і за її межами. Перша — "війна навколо пам'яті" — щодо того, чи можна подавити травматичні відчуття, а пізніше вилікувати їх з терапевтичною користю. Інша суперечка — це "статева війна" — щодо того, яким чином природа і виховання формують нашу поведінку як чоловічу і жіночу. У цьому розділі ми сфокусуємо нашу увагу на "війні навколо інтелекту": чи має кожний з нас вроджену розумову здатність (розум) і чи можемо ми кількісно визначити її у вигляді певного значущого числа (оцінки розумових здібностей)? Адміністрації шкіл, учені і суди обговорюють питання об'єктивності і користі тестів на інтелект, порівнюють їх результати із здібностями інших людей за допомогою числової оцінки. Чи слід нам використовувати подібні тести для ієрархічної класифікації людей при розподілі їх в конкретний коледж або для прийому на конкретну роботу? Якщо так, то що є розум? Як нам найкращим чином оцінити його? Наскільки він є природним результатом (спадковості), а наскільки результатом виховання (середовища)? Що насправді означають відмінності в оцінках тестів серед окремих людей і груп? Чи є тестування інтелекту відповідним способом оцінки людських можливостей чи це могутня дискримінаційна зброя, закамуфльована під науку? Цей розділ допоможе краще зрозуміти ці важливі питання.

Тест інтелекту

Методика оцінки розумових здібностей людини і порівняння їх з розумовими здібностями інших людей за допомогою числових показників.

Історія тестування розумових здібностей

"Люди знаходяться в пастці історії" — писав Джеймс Болдуїн в книзі "Notes of а Native Son", — а історія знаходиться в пастці людей". Визнаючи той факт, що наше уявлення про інтелект є продуктом історії його тестування, ми почнемо з того, що розглянемо питання, чому психологи створили тести на визначення розумових здібностей і для чого вони їх використовують.

У деяких суспільствах люди менше звертають увагу на індивідуальні можливості і більше приділяють її колективному добробуту сім'ї чи общини. Інші суспільства віддають перевагу індивідуальному перед груповим. Піонер індивідуалістичної традиції Платон писав більше 2000 років тому в книзі "Держава", що "немає двох людей, народжених в точності однаковими. Вони відрізняються одна від одної природними здібностями, так що одна з них підходить для одного заняття, а інша — для іншого". Будучи послідовниками індивідуалізму Платона, люди в західних суспільствах зацікавилися, як і в чому відрізняється одна людина від іншої.

ФРЕНСІС ГАЛЬТОН. "Я терпіти не можу одну ідею, яку не завжди виказують, але часто мають на увазі, особливо в дитячих казках, написаних з виховною метою, - ідею про те, що діти народжуються в основному однаковими, і лише завдяки постійним старанням і етичним зусиллям можна виділитися – дитині серед дітей, дорослому серед дорослих. Припущення про природну рівність людей вищого ступеня непрофесійне" (1822).

Спроби оцінити індивідуальні відмінності в розумових здібностях на Заході по-справжньому з'явилися близько сторіччя тому. Ми зможемо краще зрозуміти концепцію інтелекту, якщо спершу прослідкуємо історію тестування розумових здібностей. Вона дає нам важливий урок: хоча наука прагне до об'єктивності, учені знаходяться під впливом власних настроїв.