Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Оцінка поведінки в ситуаціях

Дослідники соціально-когнітивного напрямку використають ефект різних ситуацій в оцінці відносин і моделей поведінки людей. Вони, наприклад, вивчають те, як спостереження за агресивними й неагресивними моделями впливає на поведінку, вони оцінюють вплив антигуманних ситуацій на відносини й перевіряють особистісну сталість людей у різних обставинах.

Претензійним прикладом подібного дослідження, що передує соціально-когнітивній теорії, є методика оцінки кандидатів на шпигунські місії, що застосовувалася у американській армії під час другої світової війни. Замість того, щоб використати письмові тести, армійські психологи піддавали кандидатів симульованої секретної місії. Вони перевіряли їхню здатність справлятися зі стресом, вирішувати проблеми, брати на себе лідерство й протистояти рішучому допиту, не розкривши себе. Оцінка поведінки реалістичної ситуації хоча й вимагала часу й засобів, однак допомагала пророчити наступні успіхи в реальних шпигунських місіях (OSS Assessni; Staff, 1948).

Комерційні, військові й освітні організації продовжують використовувати методику в оцінці декількох сотень тисяч чоловік щорічно приблизно в 2000 оцінних центрах (Bray & Byham, 1991). Компанія AT&T спостерігає за майбутніми менеджерами під час симулювання ними відповідної роботи. Багато коледжів оцінюють потенційні здібності майбутніх викладачів, спостерігаючи за тим, як вони викладають. Армія оцінює своїх солдатів, спостерігаючи за ними під час військових навчань.

У цій методиці констатується, що найкращий спосіб передбачення майбутньої поведінки людей - це не тест на визначення характеру або інтуїції інтерв'юера, скоріше, це їхні минулі моделі поведінки в подібних ситуаціях (Mischel, 1981). Оскільки ситуація й людина залишаються в основному незмінними, кращим провісником майбутніх показників по роботі є минулі показники; кращим провісником майбутньої успішності є минула успішність; кращим провісником майбутньої агресивності є минула агресивність; кращим провісником уживання наркотиків у юнацькому віці є вживання наркотиків у середній школі. Якщо ви не можете перевірити минулу поведінку людини, виходить, найкраще, що ви можете зробити, - це створити оцінну ситуацію, що відтворює вимоги поставленого завдання так, щоб ви змогли побачити, як людина справляється з ними.

ПсевдооЦінка того, як стати астрологом або психологом

Як нам варто ставитися до альтернативних способів оцінки особистості? Чи дає щодо цього що-небудь розташування зірок і планет під час нашого народження? Може бути, наш почерк є показовим? А може, загадка таїться на наших долонях?

У той час як астрономи насміхаються над наївністю астрології, психологи задають інше питання: а чи діє вона? Чи мають дати народження кореляцію з рисами особистості? Чи можуть астрологи, ґрунтуючись на даті народження якої-небудь людини, перевершити випадковість, якщо їх попросять вибрати потрібний опис людини з короткого переліку описів різних людей? Чи можуть люди довідатися свої гороскопи з ряду інших? На всі ці питання є одна і та ж відповідь: ні, ні, немає й ще раз немає (Британське психологічне суспільство, 1993; Carlson, 1985). Графологи, які роблять пророкування на основі зразків почерку, можливо, користуються лише випадковістю, коли намагаються вгадати заняття людей, аналізуючи кілька сторінок їхнього листа (Beyerstein & Beyerstein, 1992; Dean & others, 1992).

Як же тоді астрологи і їм подібні переконують тисячі видань в усьому світі й мільйони людей купувати їхні поради? Рей Хаймен (Ray Hyman, 1981), що ворожить по руці й вважає себе дослідником-психологом, розкрив обман методів астрологів, тих, хто ворожить по руці, і споглядальників кришталевих куль.

Їхній перший прийом - "шаблонна балаканина" - ґрунтується на спостереженні за тим, що кожний з нас у якімсь змісті не схожий на інших, а в якімсь змісті - такої ж, як і все. Те, що окремі моменти справедливі для всіх нас, дозволяє "провидцеві" висловлювати твердження, які здаються разюче точними: "Я почуваю, що ви виношуєте злість проти когось. Ви повинні звільнитися від неї". "Ви турбуєтеся про усіх більше, ніж може здаватися, навіть перед своїми кращими друзями". "Ви пристосовуєтеся до соціальних умов, і у вас широкі інтереси".

Подібні, у загальному справедливі, твердження можуть бути включені в опис особистості. Уявіть собі, що ви проходите тест на визначення рис особистості й потім отримуєте наступний їхній опис:

У вас сильна потреба в тому, щоб ви подобалися іншим людям, щоб вони вами захоплювалися. Ви схильні критично до себе ставитися. ...Ви горді тим, що незалежні у своїх судженнях і не приймаєте поглядів інших людей без достатньої на те підстави. Ви вважаєте нерозумною зайву відвертість перед іншими людьми. Іноді ви буваєте екстравертом, привітні й товариські, а іноді - інтровертом, насторожені й стримані. Деякі з ваших починань бувають досить нереалістичними (Forer, 1949).

В експериментах студенти отримували шаблонові описи, узяті із книг по астрології, які продаються в будь-якому кіоску. Коли вони думали, що підроблений опис був приготовлений саме для них і коли він був в цілому сприятливим, вони майже що завжди вважали його або "гарним", або "відмінним". Пітер Глік (Peter Click, 1989) зі своїми колегами виявили, що навіть люди, які скептично ставляться до астрології, одержавши втішний опис від астролога, починають думати, що, "може бути, щось і є в цій астрології зрештою".

Французький психолог Мішель Гогелен помістив оголошення в паризькій газеті, у якому пропонував безкоштовний персональний гороскоп. Дев'яносто чотири відсотки людей, які одержали цей гороскоп, пізніше оцінили дані прогнози як точні. У дійсності всі вони одержали опис сумно відомого у Франції серійного вбивці доктори Петье (Kurtz, 1983).

Подібна готовність визнати опис називається ефектом Барнума, названа на честь висловлювання майстра видовищ П.Т. Барнума: "Роззяви народжуються щохвилини". Ефект Барнума настільки могутній, що, маючи вибір між подібною шаблоновою балаканиною й індивідуальним описом характеру, заснованих на реальних тестах, більшість людей вибирає звучний опис як більше точний. Астрологи й ті, хто ворожить по долоні, підкріплюють свої оцінки шаблоновими твердженнями.

Ефекту Барнума піддані навіть деякі популярні психологічні стереотипи. Мері Бет Лоуг і її колеги (Магові Beth Logue, 1992) повідомляють, що дорослі діти алкоголіків вважають опис передбачуваних рис свого характеру ("Ви чутливі до труднощів інших людей" або "Іноді ви одягаєте на себе маску, приховуючи за нею свої дійсні почуття") точними. Але й люди, які не є дітьми алкоголіків, вважають ті ж самі твердження підходящими для себе.

Другий прийом, використовуваний провидцями, - це "читання" по одязі, фізичних особливостях, безсловесних жестах і реакціях на те, що вони говорять. Уявіть себе провісником характеру, якого відвідала молода жінка у віці біля тридцяти або тридцяти з невеликим. Хаймен описав її як "жінку з багатими ювелірними прикрасами, весільно стрічечкою у чорному платті з дешевого матеріалу. Спостережливий провісник помітить, що вона взута в туфлі, які пропонувалися в рекламі для людей, що натирають ноги". Чи дають вам що-небудь ці підказки?

Опираючись на них, провісник характеру почав дивувати свого клієнта своєю проникливістю. Він припустив, що жінка прийшла до нього, як і більшість клієнтів жіночої статі, через любовні або фінансові проблеми. Чорне плаття й весільна стрічечка схилили його до думки, що її чоловік недавно вмер. Дорогі ювелірні вироби говорили про те, що вона була фінансово забезпечена під час шлюбу, а дешеве плаття - про вбогість, яку вона переживає після смерті чоловіка. Спеціальні туфлі означали, що ходити їй тепер доводиться частіше, ніж звичайно, і це свідчення того, що після смерті чоловіка вона була змушена заробляти собі на життя.

Якщо ви не настільки проникливі як цей провісник характеру (який правильно вгадав, що жінку турбують питання, чи треба їй повторно вийти заміж у надії дозволити фінансові труднощі), то, як уважає Хайман, у цьому немає великого лиха. Просто говоріть людям те, що вони хочуть почути. Запам'ятайте кілька виразів по типу Барнума з астрології й вільно ними користуйтеся. Говоріте людям, що вони повинні допомагати вам, співвідносячи ваші висловлювання з їхнім специфічним досвідом. Пізніше вони згадають, що ви пророчили й специфіку. Перефразуйте ваші твердження в питання, а коли виявите позитивну реакцію, можете стверджувати більш упевнено. Вмійте добре слухати й пізніше іншими словами розкрийте людям те, що вони тільки що розкрили вам. Обманюйте їх, і вони будуть приходити до вас.

Остерігайтеся таких провісників долі, які, використовуючи людей за допомогою цих прийомів, руйнують їхні долі.