Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Концепції

Щоб представляти численні події, об'єкти і людей, ми спрощуємо їх, групуючи в концепти (поняття) — групи подібних об'єктів, подій і людей. Поняття "стілець" узагальнює собою безліч конкретних предметів— високий стілець для дитини, стілець з підлокітниками, стільці навколо обіднього столу, стоматологічне крісло.

Уявіть собі життя без понять. Нам би знадобилася окрема назва для кожного об'єкту або ідеї. Ми не змогли б попросити дитину "кинути м'яч", тому що не було б самого поняття "м'яча". Замість того щоб сказати "вони розсердилися", нам би довелося описувати вираз обличчя, напруженість в голосі, жести і слова. Такі поняття, як "м'яч" і "злий", дають нам багато інформації при мінімальному пізнавальному зусиллі.

— Всім увага! Хочу представити вам нового члена нашої сім'ї.

Тварини теж можуть проявляти здібність до формування понять. Голуби демонструють дивовижну кмітливість для пташиного мозку, групуючи об'єкти згідно їх зовнішньої або функціональної схожості. Розглядаючи картинки автомобілів, кішок, стільців і кольорів, вони научаються розпізнавати дані категорії. Якщо голубу показати незнайомий стілець, він з упевненістю клюне ту клавішу, яка представляє поняття "стільці" (Wasserman, 1995).

Щоб і далі спрощувати речі, люди організовують концепти в ієрархії. Таксисти ділять свої міста на географічні сектори, які, у свою чергу, поділяють на райони і далі на квартали. Перші біологи спростили і упорядкували величезне різноманіття з 5 мільйонів представників живої природи, розділивши їх на дві основні категорії — царство рослин і царство тварин. Потім вони продовжили розбивати їх на все менші і менші підкатегорії — овочі, хребетні риби і атлантичний лосось, наприклад.

Ми формуємо деякі категорії за визначенням. Дізнавшись про правило, що трикутник має три сторони, ми згодом класифікуємо всі трибічні геометричні фігури як трикутники. За визначенням, птах — це представниця тваринного світу, що має крила і пір'я і з'являється на світ з яйця. Проте найчастіше ми формуємо наші поняття шляхом створення прототипів — найхарактерніших прикладів конкретної категорії (Rosch, 1978). Чим ближче щось підходить під наш прототип поняття, тим з більшою готовністю ми визнаємо це щось як приклад даного поняття. І вільшанка, і гусак відповідають цьому правилу для поняття "птахи". Проте люди швидше згодяться з тим, що "вільшанка — птах", ніж з тим, що "гусак — птах". Для більшості з нас вільшанка більше схожа на птаха, вона більше нагадує нам пташиний прототип. Так само, і "материнська любов", і "себелюбство" кваліфікуються як любов. Але люди охочіше згодяться, що "материнська любов — це той самий тип любові", тому що він більше підходить під їх прототип цього поняття (Fehr & Russell, 1991). Якщо щось не вписується в рамки нашого прототипу, у нас можуть виникнути утруднення в класифікації даної речі або явища. Наприклад, ми не відразу розпізнаємо в нелітаючих пінгвінах і ківі птахів. Аналогічно, ми не відразу сприймаємо хворобу, коли наші симптоми не підходять під наші прототипи, пов'язані з хворобами (Bishop, 1991). Люди з симптоми, які вказують на серцевий напад, але які не відповідають їх прототипу про це захворювання, можуть не звернутися по допомогу. А коли дискримінація не підпадає під наші прототипи забобонів — про білих і чорних, про чоловіків і жінок, про молодих і старих, — ми часто не в змозі її розпізнати. Люди легше помічають чоловічі забобони відносно жінок, ніж жіночі відносно чоловіків і жіночі відносно жінок (Inman & Baron, 1996).