Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспекти з психології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.12 Mб
Скачать

Вправа на розвиток критичного мислення

Річард О. Штрауб

Тепер спробуємо просунути ваші знання на крок уперед, перевіривши вашу здатність до критичного мислення у вправі, що використає різні напрямки у вивченні характеру людини.

Дарен - першокурсник, що володіє уїдливою саркастичною манерою. У нього песимістичний погляд на життя, і йому здається, що миром керує кілька могутніх людей. Коли Даррен недавно отримавв погану оцінку на іспиті, то звинуватив у цьому викладача й заявив, що перевірка знань була проведена нечесно. Він перестав відвідувати лекції, відмовився вивчати даний курс і, найімовірніше, взагалі його кине. Зі схожими труднощами він зіштовхується й по інших предметах. Дарен завжди мріяв добре вчитися у коледжі. Тепер він перебуває в подавленому стані через невдачу й вважає, що викладачі його ненавидять. Найбільше він стурбований тим, що, якщо в нього й далі будуть негаразди з навчанням, його перестануть любити батьки.

1. Як можна пояснити проблеми Дарена з точки зору психоаналітичного напрямку?

2. З точки зору теоретика в області рис особистості?

3. З точки зору гуманістичного теоретика?

4. З точки зору соціально-пізнавального теоретика?

5. Який напрямок найбільше імпонує вашому відношенню до проблем Дарена? Чому?

1Помітимо, що ці 16 відсотків одержані при вибірці з 185 культур. Звичайно, відсоток був би набагато вищим, якби ми розглядали індивідів, а не культури в цілому, оскільки сучасні моногамні суспільства (включаючи і наше) складаються з більшої кількості людей, ніж культури, описані в антропологічній літературі

2 Термін «вимушена згода» використовується для позначення феномена, який вперше був зафіксований експериментальним шляхом. Проте цей термін не зовсім адекватний, оскільки насправді випробовуваних не вимушують брехати щодо їх установок, їх переконують або умовляють. Сучасні соціальні психологи вважають за краще використовувати точніший термін: «відстоювання протилежної установки»

3 Питання про те, чому і як одні риси стають центральними, а інші ні, ще не одержав задовільної відповіді. На думку Джуліуса Вішнера, це частково залежить від думки спостерігача про те, які риси з більшою вірогідністю поєднуються в одній і тій же людині

4 Насправді умови експерименту були дещо складнішими (крім всього іншого, там була запланована участь підставних осіб), але до нашої теми це відношення не має.