Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 8. Бюджетна система україни 261

  • установлює загальний порядок і принципи розподілу до­ходів між окремими ланками бюджетної системи;

  • установлює загальний порядок розподілу видатків між ланками бюджетів різного рівня;

  • затверджує бюджетну класифікацію, що забезпечує єд­ність бюджетної системи;

  • установлює принципи й основні засади організації бю­джетного процесу незалежно від рівня його здійснення;

  • установлює основні бюджетні повноваження;

  • визначає загальну систему заходів щодо збалансування бюджетів усіх рівнів;

  • установлює порядок складання Державного бюджету України.

II. Для провадження єдиної державної політики, зокрема у сфері бюджетних відносин, Україна в галузі державного бю­джету:

1) має в особі вищих органів влади повноваження формува­ ти, розподіляти і використовувати кошти державного бюджету;

2) реалізує повноваження, що стосуються місцевих бюджетів. Вищі органи законодавчої й виконавчої влади мають право:

на визначення розміру доходів, закріплених за державним бю­джетом у поточному бюджетному періоді; на цільове спрямуван­ня бюджетних асигнувань та визначення їх розмірів; на організа­цію та здійснення бюджетного процесу; на встановлення межі бюджетного дефіциту і розробку заходів для його скорочення; на створення резервних та інших цільових фондів; на прийнят­тя законодавчих актів із регулювання всіх питань бюджетного процесу; на реалізацію всіх стадій бюджетного процесу; на ви­значення переліку регулюючих доходів для місцевих бюджетів; на уточнення статей доходів і видатків державного бюджету в процесі його виконання; на забезпечення постійного і всебічно­го фінансового контролю на всіх стадіях бюджетного процесу; на затвердження звіту про виконання державного бюджету.

До повноважень у галузі держаного бюджету можна також зарахувати затвердження диференційованих або єдиних норма­тивів відрахувань від регулюючих доходів для бюджетів Авто­номної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастопо­ля; визначення розміру дотацій вирівнювання, субвепцій та їх цільового призначення для місцевих бюджетів вищого рівня; здійснення фінансового контролю у межах повноважень за до-

262

Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО

Глава 8. Бюджетна система україни

263

триманням органами місцевого самоврядування бюджетного за­конодавства.

III. У свою чергу бюджетні повноваження органів місцево­го самоврядування реалізуються щодо державного бюджету, власного бюджету і бюджетів нижчого рівня.

Місцеве самоврядування у будь-якій країні неможливе за від­сутності принаймні однієї з умов: законодавчого забезпечення компетенції органів місцевого самоврядування; належної кількос­ті фінансових ресурсів, необхідних для виконання місцевим само­врядуванням своїх функцій; державної політики підтримки міс­цевого самоврядування через перерозподіл фінансових ресурсів.

Особливості формування доходів місцевих бюджетів поля­гають у розмежуванні кола повноважень між центральними та місцевими органами влади. Згідно з чинним законодавством, сфери діяльності та завдання органів місцевого самоврядування поділяються на власні й делеговані повноваження. Кожен орган місцевого самоврядування бере участь у здійсненні державних повноважень у межах і формах, визначених Конституцією та З У «Про місцеве самоврядування в Україні». Зокрема, ці органи зобов'язані забезпечувати надходження на своїх територіях від загальнодержавних податків і зборів та мають право частину з цих надходжень залишати у своїх бюджетах у межах, установле­них вищим за рангом органом влади відповідним рішенням про бюджет на поточний бюджетний період.

У разі неможливості покрити поточні видатки за рахунок власних, закріплених і регулюючих доходів, місцеві органи вла­ди мають право на фінансову підтримку у формі дотацій вирів­нювання або цільових субвенцій із бюджетів вищих за рангом органів влади.

Усі органи місцевого самоврядування мають право на влас­ний бюджет, на формування дохідної частини та провадження видаткової політики; на резервний фонд і оборотну касову го­тівку. Обласні й районні органи місцевої влади мають право на складання зведених бюджетів. Сільські, селищні й міські ради — на введення місцевих податків і зборів (обласні ради — на вве­дення місцевого збору за проїзд прикордонною територією).

Стосовно бюджетів нижчих рівнів органи місцевого само­врядування мають право затверджувати нормативи відрахувань, визначати джерела доходів, здійснювати фінансову підтримку у формі дотацій вирівнювання.

Із метою забезпечення виконання норм Конституції Украї­ни і законів України, відповідно до Державної стратегії регіона­льного розвитку на період до 2015 р., уряд розробив Концепцію реформування місцевих бюджетів, схвалену Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 р. № 308-р. Концеп­ція спрямована на проведення у період до 2011 р. реформи у сфері місцевих бюджетів відповідно до стратегічного завдання регіональної політики — створення умов для підвищення кон­курентоспроможності регіонів, забезпечення їх сталого розвит­ку, високої продуктивності виробництва та зайнятості населення. її впровадження передбачає внесення змін до чинного законо­давства, зокрема — бюджетного.