Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

476 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

  • діяльність із надання послуг у сфері грального бізнесу;

  • діяльність із надання побутових послуг1.

Суб'єктами, що працюють на торговому патенті, є юридич­ні особи та суб'єкти підприємницької діяльності, що не мають статусу юридичної особи, — резиденти і нерезиденти, а також їх відокремлені підрозділи (філії, відділення, представництва то­що), які займаються вищезазначеною діяльністю.

Разом із тим дія Закону не поширюється на деякі категорії платників. Так, не повинні придбавати торговий патент фізичні особи—суб'єкти підприємницької діяльності, які: на ринках тор­гують із лотків, прилавків і сплачують ринковий збір (плату); займаються вирощенням і продажем продукції власного вироб­ництва (рослинництва, худоби, птиці тощо); сплачують фіксо­ваний податок відповідно до законодавства про оподаткування доходів фізичних осіб. Не потрібен торговий патент і підприєм­ствам та організаціям військової торгівлі, аптекам, що перебува­ють у державній власності, розташованим у селах, селищах та містах районного значення підприємствам і організаціям спожив­чої кооперації; суб'єктам підприємницької діяльності, створе­ним громадськими організаціями інвалідів, які мають податкові пільги згідно з чинним законодавством та здійснюють торгівлю лише продовольчими товарами вітчизняного виробництва і про­дукцією, виготовленою на підприємствах Українського товари­ства сліпих та Українського товариства глухих.

Порядок отримання. Торговий патент видають суб'єктам підприємницької діяльності на підставі поданої ними заявки за відповідну плату державними податковими органами за місце­знаходженням цих суб'єктів або місцезнаходженням їх струк­турних (відокремлених) підрозділів, суб'єктам підприємниць­кої діяльності, що провадять торговельну діяльність або надають побутові послуги (крім пересувної торговельної мережі), — за місцезнаходженням пункту продажу товарів або пункту з надан­ня побутових послуг, а суб'єктам підприємницької діяльності, що здійснюють торгівлю через пересувну торговельну мережу, — за місцем реєстрації цих суб'єктів.

1 Також див.: Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження правил побутового обслуговування населення» від 16.05.1994 р. № 313 (зі змінами).

477

Глава 18. СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ

Вимоги до торгового патенту. Торговий патент містить обов'язкові реквізити: номер; найменування власника; вид під­приємницької діяльності; назву виду побутових послуг чи по­слуг у сфері грального бізнесу; місце реєстрації громадянина як суб'єкта підприємницької діяльності чи місцерозташування су­б'єкта підприємницької діяльності—юридичної особи (місце­розташування структурного (відокремленого) підрозділу цього суб'єкта); для транспортних засобів — зазначення «виїзна тор­гівля»; термін дії торгового патенту; місцезнаходження держав­ного податкового органу, що видав торговий патент; відмітка державного податкового органу про надходження плати за вида-п ий ним торговий патент.

Форму торгового патенту та порядок його заповнення вста­новлює центральний податковий орган України1. Додаткові рек­візити, що їх містить спеціальний торговий патент, також визна­чає він.

Якщо суб'єкт підприємницької діяльності мас структурні (відокремлені) підрозділи, торговий патент придбають окремо для кожного структурного (відокремленого) підрозділу (торго­вої точки).

Вартість торгового патенту на здійснення торговельної діяльності або надання побутових послуг установлюють орга­ни місцевого самоврядування залежно від місцерозташуван­ня пункту продажу товарів і асортименту товарів або побуто­вих послуг за календарний місяць у межах таких граничних рівнів:

  • на території міста Києва, обласних центрів — від 60 до 320 гривень;

  • на території міста Севастополя, міст обласного підпоряд­кування (крім обласних центрів) і районних центрів — від ЗО до 160 гривень;

  • на території інших населених пунктів — до 80 гривень;

  • у курортних місцевостях або на територіях, прилеглих до митниць, інших пунктів переміщень через митний кордон, - до 320 гривень.

1 Див.: Наказ Міністерства фінансів України та Головної державної по­даткової інспекції України «Про затвердження форм торговою патенту та Порядку заповнення торгового патенту» (зі змінами) під '2Г>.04.19!)6 р. № 33, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 07.()Г>.!!)!)(> р. за № 221/1246.