Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

638 Модуль 4. Грошовий обіг та ринки фінансових послуг...

об'єднання. Вкладниками фонду за пенсійними контрактами, укладеними між ними та фондом, є учасники та/або їхні робото­давці, які сплачують внески на користь учасників відповідно до умов пенсійного контракту. При цьому роботодавець має право встановлювати однаковий відсоток відрахувань пенсійних внес­ків до пенсійного фонду на користь своїх працівників від суми їх заробітної плати або застосовувати прогресивну шкалу відсо­тків відрахувань відносно суми заробітної плати залежно від ві­ку працівників та (або) від їхнього стажу роботи на даному під­приємстві зі встановленням однакового відсотка відрахувань пенсійних внесків для кожної визначеної групи працівників.

Сплата пенсійних внесків фізичними особами до корпора­тивних і професійних пенсійних фондів є добровільною. Фізич­ні особи—учасники будь-якого пенсійного фонду мають право самостійно сплачувати додаткові внески на свою користь без обмежень. Разом із тим участь або неучасть працівників у сплаті пенсійних внесків до пенсійного фонду не може бути ані умо­вою здійснення роботодавцем відрахування пенсійних внесків на користь цих працівників до пенсійного фонду, ані підставою для обмеження прав таких працівників у трудових відносинах із роботодавцем.

НПФ діє на підставі статуту, що його затверджують засновники фонду і реєструє Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України у встановленому нею порядку. Ця ж Комісія здій­снює й державну реєстрацію НПФ та видає йому відповідне свідоцтво.

Засновники будь-якого пенсійного фонду й роботодавці—плат­ники корпоративного пенсійного фонду можуть бути засновниками компанії з управління активами та професійного адміністратора, з якими цей фонд уклав відповідні договори. Згідно із законодавством, адміністратором НПФ, що надає послуги на підставі договору про адміністрування пенсійного фонду, може бути: 1) юридична особа, яка надає професійні послуги з адміністрування недержавних пенсій­них фондів (професійний адміністратор); 2) юридична особа — одно­осібний засновник корпоративного пенсійного фонду, який прийняв рішення про самостійне здійснення адміністрування такого фонду; 3) компанія з управління активами. Надання послуг з адмініструван­ня НПФ можна сполучати лише з діяльністю з управління активами. Адміністратор діє від імені пенсійного фонду і в інтересах його учас­ників.

У свою чергу, управління активами НПФ може здійснювати: 1) компанія з управління активами; 2) банк щодо активів створеного

639

Глава 23. Ринки фінансових послуг як предмет...

ним корпоративного пенсійного фонду у випадках, передбачених за­коном; 3) професійний адміністратор, який отримав ліцензію па про­вадження діяльності з управління активами. Як і адміністрування, управління активами пенсійного фонду здійснюють на підставі ліцен­зії — але цього разу ліцензії на провадження професійної діяльності па ринку цінних паперів — діяльності з управління активами. 'Гаку ліцензію видає Державна комісія з цінних паперів та фондового рин­ку в установленому нею порядку.

Пенсійні активи НПФ формуються за рахунок внесків до нього (пенсійних внесків) та прибутку (збитку) від їх інвесту­вання, і складаються з активів у грошових коштах, цінних папе­рах (випущених національними й іноземними емітентами) та інших активів, дозволених законодавством. Такі активи вико­ристовують лише з метою інвестиційної діяльності фонду (ви­значеної в інвестиційній декларації), виконання ним зобов'я­зань перед власними учасниками та оплати витрат, пов'язаних зі здійсненням недержавного пенсійного забезпечення.

Пенсійні активи потрібно зберігати в банківській устано­ві—зберігані, з якою рада фонду укладає відповідний договір. Кваліфікаційні вимоги до зберігана визначає закон. Зборігач пе­нсійного фонду здійснює приймання, передачу, облік і забез­печення зберігання надходжень до пенсійного фонду та цінних паперів, що становлять його активи, а також інших документів, пов'язаних із формуванням і використанням пенсійних активів. Зберігай виконує доручення щодо перерахування коштів за ви­значеними напрямами фінансування.

Існує три основних види НПФ: відкритий, корпоративний та професійний. На кінець пертого кварталу 2007 р. до Держав­ного реєстру фінансових установ було внесено інформацію про 80 НПФ, зареєстровано 44 адміністратори НПФ. Від 67 НПФ отримано повідомлення про укладені договори з адміністратора­ми, компаніями з управління активами тазберігачами. На кінець 2008 р. кількість НПФ зросла на 8 одиниць, кількість адміні­страторів зменшилася на 3. Кількість учасників НПФ переви­щує 456 тис. осіб.

Ломбард — фінансова установа, що надає короткостро­кові позики під заставу рухомого майна на підставі спеціаль­ного дозволу, а також послуги зі зберігання речей. Його ство­рюють у формі господарського товариства. Відповідно до ЗУ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінан-