Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 25. Правовізасади валютного регулювання та валютного... 697

ми операціями; б) для країн зі стійким співвідношенням між гкспор том та імпортом капіталу — співвідношення валютних резерпін і дії паміки сальдо торгового балансу; в) для імпортоорієнтовапих країн, що розвиваються, достатнім є рівень резервів, що відповідає розмі­рам тримісячного імпорту. На розмір золотовалютного резерву впли­вають також ступінь ризику в зовнішньоекономічних операціях.

Світовими лідерами за величиною золотовалютних резервів є материковий Китай (станом на кінець серпня 2007 р. резерви КНР перевипіували 1,33 трлн доларів), Японія (914 млрд доларів), Тай­вань, Південна Корея, Росія (413,8 млрд доларів), Індія, Гонконг. За об'ємом золота в державному резерві перше місце в світі посідає США (запас золота перевищує 8 тис. тонн).

§ 2. Організація валютного регулювання

Валютне регулювання — це врегульована законодавст­вом діяльність уповноважених органів держави, спрямова­на на встановлення порядку здійснення валютних операцій резидентами та нерезидентами на території України, а та­кож: резидентами України за кордоном.

Валютне регулювання є елементом публічної фінансової ді­яльності, складовою державної економічної та грошово-кредит­ної політики і спрямоване на досягнення й підтримку економіч­ної стабільності в суспільстві, зміцнення валютно-фінансового становища держави, забезпечення економічної безпеки тощо.

До цілей організації системи валютного регулювання нале­жать:

  • встановлення і реалізація певного порядку проведення операцій з валютними цінностями на внутрішньому валютному ринку, порядку переміщення валютних цінностей за кордон або з-за кордону та режиму здійснення іноземних інвестицій;

  • забезпечення і захист права власності на валютні цінності;

  • підтримання стабільного курсу національної валюти та національного платіжного балансу;

  • забезпечення необхідного (інтеграційного або ізоляційно­го) режиму взаємодії країни зі світовим валютним ринком'.

1 Тосунян Г. А. Валютное право Российсісой Федернции : учеб. пособ. / Г. А. Тосунян, А. В. Емелин. - М., 2003. - С. 20.

698

Модуль 4. ГРОШОВИЙ ОБІГ ТА РИНКИ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ...

Об'єктом валютного регулювання є порядок та умови про­ведення операцій з валютними цінностями, зовнішньоекономіч­них операцій тощо. Методи валютного регулювання — встанов­лення та зміна співвідношення попиту і пропозицій валют на ринках, запровадження валютних обмежень тощо. Предметом регулювання вважають купівлю-продаж валютних цінностей, розрахунки між резидентами та нерезидентами, трансфертні пе­реміщення реальних або фінансових ресурсів, розмір і порядок переміщення валютних цінностей через митний кордон, терміни розрахунків за валютними угодами тощо. До предмета валютно­го регулювання зараховують і операції, пов'язані із наданням послуг за валюту, перетинанням митного кордону об'єктами пра­ва інтелектуальної власності; валютні операції, пов'язані з ру­хом капіталу.

Інструменти, що їх держава використовує для забезпечення пропозицій попиту та пропозицій валют, поділяють на:

  1. примусово-владні, що зобов'язують суб'єктів удаватися до певних дій або відмовлятися від них (імперативні);

  2. економічні, які надають суб'єктам, що самостійно прийма­ють рішення, можливість брати чи не брати участь в угоді або проведенні операції (диспозитивні)1.

До перших значною мірою належать валютні обмежен­ня система нормативно-правових і адміністративних за­ходів, спрямованих на обмеження операцій з іноземною та національною валютою й іншими валютними цінностями. Зокрема, до зазначених заходів зараховують регулювання опера­цій з ввезення та вивезення валютних цінностей, обов'язковий продаж валютної виручки суб'єктами зовнішньоекономічної ді­яльності, ліцензування валютних операцій, порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті, особливості й порядок відкрит­тя й обслуговування рахунків в іноземній валюті для резидентів і нерезидентів, обмеження щодо використання іноземної валю­ти як засобу платежу на території України тощо.

Слід зауважити, що наявність обмежень на проведення ва­лютних операцій властива більшості країн, що розвиваються, і країн із перехідною економікою, оскільки ринкові інструменти валютного регулювання там на стадії становлення і відпрацю-

1 Дорофеев Б. Ю. Валютпое право России / Б. Ю. Дорофеев, Н. Н. Зем-цов, В. А. Путин. - М.: Норма, 2000. - С. 9.