Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 10. Правовий режим цільових публічних фондів коштів 351

ми об'єктами фінансування на державному рівні є створення та розвиток центрів підготовки і навчання вивільнюваних праців­ників; утримання інформаційних та обчислювальних центрів, підприємств служби зайнятості тощо. На місцевому рівні за ра­хунок коштів Фонду фінансуються заходи щодо професійної орієнтації, перепідготовки та переорієнтації вивільнених пра­цівників та безробітних; забезпечення компенсаційних виплат безробітним, які перебувають на обліку в центрах зайнятості, таін.

Законом України «Про загальнообов'язкове державне соці­альне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатнос­ті та витратами, зумовленими похованням» від 18 січня 2001 р. № 2240-ПІ (зі змінами) визначаються правові засади проведен­ня загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням. Вказаний вид державного страхуван­ня передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дмтнпоіо, дпти-ною-інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та полотії!, част­кову компенсацію витрат, пов'язаних із смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за ра­хунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхо­вих внесків власником або уповноваженим ним органом, грома­дянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених законо­давством.

Керівництво та управління загальнообов'язковим держав­ним соціальним страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, здій­снює Фонд соціального страхування з тимчасової втрати праце­здатності. Він є некомерційною самоврядною організацією, по­забюджетним публічним цільовим фондом. На Фонд покладено повноваження зі здійснення збору і акумуляції страхових внес­ків та інших коштів, призначених для фінансування матеріаль­ного забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені вищезазначеним законом, та забезпечення їх падання, а також здійснення контролю за використанням цих коштів.

Управління Фондом здійснюється па паритетнім основі державою, представниками застрахованих осіб і роботодавців.

352

Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО

Органами управління виступають правління Фонду та вико­навча дирекція. Так, роз'ясненнями Виконавчої дирекції Фон­ду уточнено, наприклад, порядок справляння страхових внес­ків до Фонду у 2009 р.1 Виходячи з положень законів України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26 грудня 2008 р. № 835 та «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» від 25 грудня 2008 р. № 799 розмір внес­ків зменшений для роботодавців з 1,5% до 1,4% від суми фак­тичних витрат на оплату праці найманих працівників. Розмір страхових внесків, що сплачують наймані працівники, та піль­гові розміри страхового тарифу для окремих категорій страху­вальників — роботодавців (0,5% та 0,7%) залишаються без змін. Розмір страхових внесків для осіб, які беруть участь у загально­обов'язковому державному соціальному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності на добровільних засадах, також зменшено з 2% до 1,9% від суми оподатковуваного дохо­ду (прибутку).