Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 10. Правовий режим цільових публічних фондів коштів 349

допомога на поховання у разі смерті безробітного або осо­би, яка перебувала на його утриманні.

Страхуванню на випадок безробіття піддягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), включаю­чи тих, які проходять альтернативну (невійськову) службу, а також тих, які працюють неповний робочий день або неповний робочий тиждень, та на інших підставах, передбачених законо­давством про працю, військовослужбовці (крім військовослуж­бовців строкової служби).

Особам, які підлягають страхуванню на випадок безробіття, видається свідоцтво про загальнообов'язкове державне соціаль­не страхування, яке є єдиним для всіх видів соціального страху­вання і зразок та порядок видачі якого затверджує Кабінет Мі­ністрів України.

Право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги мають, по-перше, застраховані особи, по-дру­ге, незастраховані особи, які вперше шукають роботу, інші пеза-страховані особи у разі їх реєстрації в установленому порядку як безробітних. При цьому гарантом забезпечення застрахова­них осіб та надання їм відповідних соціальних послуг Фондом виступає держава.

На Фонд покладено завдання щодо контролю за правильніс­тю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, а та­кож витрат за страхуванням на випадок безробіття, проведення розслідувань страхових випадків та обґрунтованості виплати ма­теріального забезпечення.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до де­яких законів України щодо зменшення впливу світової фінансо­вої кризи на сферу зайнятості населення» від 25 грудня 2008 р. № 799-УІ розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення здійснюється шляхом зві­ряння даних, зазначених у документах страхувальника, з базою даних Пенсійного фонду України та Державної податкової адмі­ністрації України, а в разі необхідності — шляхом проведення виїзних планових та позапланових перевірок страхувальників.

Акумульовані Фондом кошти спрямовуються па: виплату встановленого законодавством забезпечення та падання соціаль­них послуг; відшкодування Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних із достроковим виходом па пенсію; фінансування ви­трат на утримання та забезпечення діяльності виконавчої дирек-

350

Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО

ції Фонду та її робочих органів, управління Фондом, розвиток його матеріальної та інформаційної бази; створення резерву кош­тів Фонду. З метою гарантування соціальних виплат законодав­ство передбачає, що видатки бюджету Фонду щодо забезпечення виплати допомоги по безробіттю є захищеними. Фінансування цих видатків проводиться у першочерговому порядку.

Згідно з п. 2 ст. 17 Закону розмір страхових внесків щорічно за поданням Кабінету Міністрів України встановлюється Вер­ховною Радою України відповідно для роботодавців та застра­хованих осіб одночасно із затвердженням Державного бюдже­ту України на поточний рік. Наприклад, у 2008 р. мінімальний розмір допомоги по безробіттю був визначений з 1 вересня — у розмірі 320 гри, з 1 жовтня — 360 гри'. Виплати особам, що ви­знані в установленому порядку безробітними, були встановлені з 1 вересня 2008 р. у розмірі не менше 420 гри, з 1 жовтня — не менше 500 грн і не вище за середню заробітну плату, що склала­ся за всіма видами економічної діяльності у відповідній області за минулий місяць.

Внески на загальнообов'язкове державне соціальне стра­хування на випадок безробіття встановлені з 13 січня 2009 р. у розмірі 1,4% суми фактичних витрат на оплату праці найма­них працівників для роботодавців та 0,6% суми оплати праці для найманих працівників. Сплата збору здійснюється раз на місяць, у день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці. Страхові внески, сплачені в іноземній валюті, під­лягають перерахуванню па рахунок Фонду у валюті України за офіційним курсом Національного банку України на день сплати страхових внесків.

Від сплати страхових внесків звільняються: застраховані особи на період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки по догляду за дитиною до до­сягнення нею шестирічного віку за медичним висновком та за­страховані особи в частині отриманої допомоги по частковому безробіттю.

Кошти Фонду використовуються для сприяння зайнятості населення на державному та місцевому рівні. Зокрема, основни-

1 Постанова Правління Фонду загальпообон'язконого державного соці­ального страхування України на випадок безробіття від 24.07.2008 р. №54 «Про мінімальний розмір допомоги но безробіттю у 2008 році». Зареєстрова­но в Міністерстві юстиції України 20 серпня 2008 р. за № 773/15464