Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

582 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

цінних паперів із метою зниження вартості запозичень на внут­рішньому ринку капіталу та зменшення ризиків державного бор­гу загалом.

Для виникнення конкретних фінансових правовідносин по­трібен індивідуальний акт, який, по суті, є юридичним фактом виникнення фінансових правовідносин. Підставою для розмі­щення державних цінних паперів є акт уповноваженого органу державної влади.

Облігація державної позики (від лат. оЬ1і§агло — зобов'я­зання) — цінний папір, що посвідчує внесення його власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації й емітентом, підтверджує зобов'язання емітента повернути влас­никові облігації її номінальну вартість у передбачений умовами розміщення облігацій термін та виплатити дохід за облігацією, якщо інше не передбачено умовами розміщення1.

Правове регулювання діяльності щодо державних облігацій, порядку їх випуску та обігу, їх види визначають ЗУ «Про цінні папери та фондовий ринок» та у відповідній частині Бюджет­ний кодекс України, Цивільний кодекс України, законодавство про державний борг тощо.

Облігації всіх видів розповсюджуються серед підприємств і громадян на добровільних засадах. Облігація має номінальну вартість, визначену в національній валюті, а якщо це передбаче­но умовами розміщення облігацій — в іноземній валюті. Продаж облігацій здійснюють, відповідно, у національній або іноземній валюті. Погашати їх можна грошима або майном, відповідно до умов розміщення облігацій.

Державні облігації України поділяють на:

Облігації внутрішніх державних позик України держав­ні цінні папери, розміщені лише на внутрішньому фондовому ринку, які підтверджують зобов'язання України щодо відшкоду­вання пред'явникам цих облігацій їх номінальної вартості з ви­платою доходу, відповідно до умов розміщення облігацій.

Цільові облігації внутрішніх державних позик України — облігації внутрішніх державних позик, емісія яких є джерелом фінансування дефіциту Державного бюджету в обсягах, перед­бачених на цю мету Законом про Державний бюджет України на відповідний рік, та в межах гран ичного розміру державного боргу.

' Фінансова енциклопедія. С. 272—273.

583 Глма 22. Правовідносини у сфері публічного кредиту...

Головним реквізитом цього виду облігацій с зазначення пе­редбаченого Законом про Держаними бюджет України па иідио підпий рік напряму використаний комині, залучених під розмі іцсішя таких облігацій. Кошти, залучені до Державної <> оюджету України від розміщення цільових облігацій вмутріммпх держав НИХ позик України, використовують тільки па фінансування державних або регіональних програм і проектів, на умовах їх повернення, в обсягах, передбачених па цю мету Законом про Державний бюджет України на відповідний рік. Фінансування здійснюють відповідно до кредитних договорів, укладених між державою в особі Міністерства фінансів України й отримувачем коштів.

Умови кредитних договорів мають відповідати умовам ви пуску цільових облігацій внутрішніх державних позик України з обов'язковим установленням дати обслуговування, погашення кредиту за п'ять днів до дати обслуговування та погашення ці­льових облігацій внутрішніх державних позик України.

Облігації внутрішньої державної ощадної позики розмі­щують серед фізичних і юридичних осіб—резидентів України на добровільних засадах. їх вільно продають установи уповно­важених банків, і вони є у вільному обігу серед фізичних та юри­дичних осіб—резидентів України. Погашення і виплату доходу за облігаціями здійснюють у валюті України.

Рішення про випуск облігації внутрішньої державної ощад­ної позики ухвалює Кабінет Міністрів України. Міністерство фінансів випускає облігації, стаючи гарантом своєчасного їх по­гашення. Розміщення облігацій здійснюють за номінальною або курсовою вартістю, яку визначає Кабінет Міністрів України, уповноважені банки, що уклали з Міністерством фінансів відпо­відні угоди. Уповноважені банки можуть викупити облігації в Мініністерства фінансів.

Облігації зовнішніх державних позик України держав­ні боргові цінні папери, розміщені на міжнародних фондових ринках, які підтверджують зобов'язання України відшкодувати пред'явникам цих облігацій їх номінальну вартість із виплатою доходу, відповідно до умов випуску облігацій. Розміщення, об­слуговування та погашення таких облігацій здійснює Міністер­ство фінансів України, яке може залучати для цього банки, інвес­тиційні компанії тощо. Відносини між Міністерством фінансів України й цими організаціями регулюють відповідні договори.