Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

398 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

через представника. При цьому представництво існує в трьох формах — законне, уповноважене, офіційне1.

Правовідносини платника податку і держави при,справлян-ні багатьох податків (насамперед прибуткових) базуються на принципі резидентства, який буде розглянуто далі.

Що стосується прав та обов'язків платників податків і збо­рів (обов'язкових платежів), то їх визначено на рівні чинних по­даткових законів.

Так, платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані:

1) вести бухгалтерський облік, складати звітність про фі­нансово-господарську діяльність і забезпечувати ЇЇ зберігання у терміни, встановлені законами; 2) подавати до державних подат­кових органів та інших державних органів відповідно до зако­нів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи й ві­домості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (обов'язкових платежів); 3) сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни; 4) допускати посадових осіб державних податкових органів до обстеження приміщень, що використовуються для одержання доходів чи пов'язані з утриманням об'єктів оподаткування, а та­кож для перевірок із питань обчислення і сплати податків і збо­рів (обов'язкових платежів).

Корінники й уповноважені посадові особи юридичних осіб та фізичні особи під час перевірки, що її проводять державні по-

1 Законними предетанниками <: юридичні й фізичні особи, уповноважені представляти інтереси платника податків. Такими представниками є: а) для підприємства — керівник та головний бухгалтер, уповноважені від його імені підписувати фінансові документи; б) для консолідованої групи платників по­датків — законні представники головного підприємства, що входить до скла­ду цієї групи; в) для фізичної особи — батьки, усиновителі, опікун або інші особи за наявності у них документів, які засвідчують їхні родинні зв'язки чи відповідні повноваження.

Уповноваженими представниками є особи (юридичні або фізичні), що їх платник податків уповноважив представляти його інтереси в податкових ор­ганах на основі угоди між платником податків і представниками у формі но­таріально засвідченого договору чи доручення.

Офіційних представників призначають за іпіціатиною податкового орга­ну, суду у випадках, коли особа з об'єктивних причин не може бути законним представником або майно, що є предметом розгляду справи, є безхазяйним. Разом із тим офіційними та уповноваженими представниками не можуть бу­ти судді, слідчі чи прокурори, посадові особи податкових органів.

Глава 13. Податкове право та податкові правовідносини 399

діггконі органи, зобов'язані давати пояснення з питань оподатку-ііііііпя у випадках, передбачених законом. При цьому обов'язок щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) припиня­ється зі сплатою податку, збору (обов'язкового платежу) або йо­го скасуванням.

Основні права платників податків і зборів (обов'язкових платежів) наведено у ст.10 ЗУ «Про систему оподаткування». Зокрема, платники податків і зборів (обов'язкових платежів) мають право: 1) подавати державним податковим органам доку­менти, що підтверджують право на пільги щодо оподаткування, н порядку, встановленому законами України; 2) одержувати й ознайомлюватися з актами перевірок, проведених державними податковими органами; 3) оскаржувати у встановленому зако­ном порядку рішення державних податкових органів та дії їх посадових осіб. Разом із тим чинне податкове законодавство мі­стить ширший перелік прав платників податків. Порядок їх реа­лізації деталізовано в підзаконних актах податкової служби.

І платники податків, і податкові органи беруть участь у по­датковому процесі. Податковий процес це врегульована про­цесуальними нормами податкового права діяльність учас­ників податкових правовідносин, пов 'язана з акумуляцією податкових надходжень до бюджетної системи. До завдані, податкового процесу належать захист правопорядку, встановле­ного податковим законодавством; відтворення порушеного пра­ва держави на частину майна платника податку у формі утворе­ної недоїмки за платежем та застосованої санкції. Податковий процес характеризується цілісністю та спрямованістю на забез­печення виконання платником податків його податкового обо­в'язку. Водночас цей процес повинен спонукати податкові орга­ни зважати на права платників податків.