Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Що розуміють під поняттям «грошовий обіг»? Як він спів­відноситься із грошовим оборотом?

  2. Назвіть форми організації грошового обігу встановлені дер­жавою.

  3. У чому полягала суть грошової реформи, проведеної в Украї­ні у 1996 р.?

  4. Що таке платіжна система? Які види платіжних систем існу­ють?

  5. Якими повноваженнями наділено І Іаціональшпі банк Украї­ни у сфері регулювання готівкового обігу?

  6. Для чого встановлюють ліміт залишку касової готівки?

  7. У чому полягає зміст касових правил?

  8. Які обов'язки покладено на касира підприємства?

  9. У чому полягає складна правова природа договору банків­ського рахунку?

  1. Які види рахунків можна відкривати в банківських устано­вах в Україні?

  2. У чому особливості здійснення операцій за депозитними рахунками?

  3. Які документи необхідні для відкриття поточних рахунків?

  4. Які терміни здійснення грошових переказів через банків­ські установи в Україні?

  5. Які платіжні інструменти передбачено чинним законодав­ством?

  6. Які вимоги стосовно заповнення платіжних документів мо­жете назвати?

  7. У якому порядку списують кошти з рахунку клієнта банків­ської установи?

  8. Які заходи відповідальності встановлено чинним законо­давством у сфері готівкового та безготівкового обігу?

Глава 25

ПРАВОВІ ЗАСАДИ ВАЛЮТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА ВАЛЮТНОГО КОНТРОЛЮ

Гроші говорять мовою, яку розуміють усі нації. А. Бен

§ 1. Поняття валюти й валютних операцій

В умовах ринкової економіки відбувається поєднання рин­кового та державного регулювання валютних відносин, зокре­ма міжнародних валютних, що доповнюють одне одного. Рин­кове базується на конкуренції й породжує стимули розвитку. Державне спрямоване на подолання негативних тенденцій рин­кового регулювання валютних відносин. Межі між цими двома регуляторами визначаються вигодами та втратами в конкрет­них ситуаціях, унаслідок чого співвідношення між ними постій­но змінюється.

Саме тому в системі регулювання ринкової економіки важ­ливе місце посідає валютна політика сукупність заходів, здійснюваних у сфері міжнародних валютно-економічних від­носин відповідно до поточних і стратегічних цілей держави1.

Серед завдань, що їх постійно вирішує держава, важливим є визначення на конкретний часовий період цілей і завдань подат­ково-бюджетної та грошово-кредитної політики. Цю функцію виконують у межах економічного простору, що перебуває під юрисдикцією уряду даної держави, де можуть вільно переміщу­ватися робоча сила, товари і капітал. У свою чергу, значний еко-

1 Международнне валготно-кредитньїе и финансовме отношения / под ред. Л. Н. Красавиной. - М.: Финансн и статистика, 2007. - 159-160.

Глава 25. Правові засади валютного регулювання та валютного... 691

номіко-правовий вплив чинить і СОТ стосовно ринків тих кра­їн, що входять до неї. Грошово-кредитна політика, яка зазвичай г сферою повноважень центрального банку держави, має як не­від'ємну складову валютну політику.

Основою валютної політики країни є вибір режиму валют­них курсів, який відповідає економічному стану держави та її зовнішньоекономічним відносинам. Валютний курс, встановлен-і ія якого в переважній більшості країн є прерогативою централь­ного банку, на фінансово-грошовому ринку виконує певні функ­ції, головними з яких є: сприяння інтернаціоналізації грошових відносин; сприяння об'єднанню та стабільному розвитку фінан­сових ринків; зіставлення рівнів і структури цін, а також резуль­татів виробничої діяльності в окремих країнах; порівняння на­ціональної й інтернаціональної вартості на національних та світових ринках; перерозподіл національного продукту між окре­мими країнами; інтернаціоналізація господарських зв'язків тощо'.

Валютну політику провадять через валютне регулювання і подальший контроль за дотриманням установленого порядку здійснення валютних операцій, зокрема па валютному ринку. Останній є однією з найважливіших складових грошового ринку держави і тому потребує належного рівня державного регулю­вання. Як економічна категорія валютний ринок відображає пев­ну сукупність відносин, пов'язаних зі здійсненням операцій з ку-півлі-продажу валютних цінностей та руху іноземних капіталів.

Об'єктом валютного ринку є комплекс суспільних відносин (пе­реважно у сфері економіки та її регулювання державами) з приводу обслуговування міжнародного обігу товарів, послуг, робіт; своєчасно­го здійснення міжнародних розрахунків; стихійного визначення ва­лютних курсів шляхом балансування попиту та пропозиції різних ва­лют; надання механізмів захисту від валютних ризиків; диверсифікації валютних резервів банків, підприємств і держави; проведення валют­них інтервенцій; використання ринку державами для цілей їх грошо­во-кредитної та економічної політики; отримання прибутку у вигля­ді різниці курсів валют та відсоткових ставок2.

За характером операцій, за використовуваними валютами валю­тні ринки поділяють на глобальні (зосереджені у світових фіпапсо-

1 Ющенко В.А. Валютне регулювання: шшч. иоеіГі. / В. Л. Ющенко, В. І. Міщспко. - К.: Знання, КОО, 1999. С. 52.

2 Артемов Н. М. Валютньїе рьшки / 11. М. Лртсмои. - М.: ООО «Проф- образование», 2001. — С. 11.

44*