Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 20. Відповідальність за порушення податкового законодавства 519

ні або неналежному виконанні платником своїх обов'язків щодо сплати податків та обов'язкових платежів; стягнення надлишки вихсум податків — навмисні дії працівників податкових органів з необумовленого стягнення сум податкових платежів із платни­ків податків.

Усім видам правопорушень, зокрема податковим, притаман­ні риси, що виражають єдність формальних (зовнішніх) і матері­альних (внутрішніх), об'єктивних і суб'єктивних ознак, напри­клад: суспільна небезпека; протиправність; винність; караність. Видимою ознакою, що випливає із самого терміна «правопору­шення», є протиправність. Правопорушення завжди є порушен­ням права, його норм, що містять юридичні обов'язки й заборони. Правопорушення — це діяння, тобто зовнішньо об'єктивований акт, який виражається й усвідомлюється як ставлення суб'єкта до реальної дійсності, інших суб'єктів держави, суспільства.

Отже, податкове правопорушення це протиправне вин­не діяння (дія чи бездіяльність), що полягає у невиконанні або неналежному виконанні платником податків (зборів, ін­ших обов 'язкових платежів) фінансових зобов 'язань перед бюджетом (публічним цільовим фондом) чи в порушенні по­датковим органом (його посадовою особою) прав і законних інтересів платника податку, за що встановлено юридичну відповідальність.

Податкове правопорушення має свій склад, тобто сукупність установлених правом ознак, за наявності яких діяння особи ви­знають правопорушенням, а саме: об'єкт, об'єктивний бік, суб'єкт, суб'єктивний бік.

Об'єктом податкового правопорушення є суспільні пра­вовідносини, що виникають із приводу сплати податків, інших обов'язкових платежів до бюджету та публічних цільових фон­дів, зокрема позабюджетних. У сфері податкового права такими відносинами є ті, що регулюють установлений порядок реаліза­ції податкового обов'язку платником податку, порядок обчис­лення, сплати, стягнення податків, податкової звітності й подат­кового контролю. Можна говорити, що об'єктом податкового правопорушення є фінансові інтереси держави, публічні інтере­си, які охоплюють процес формування (мобілізації доходів) пуб­лічних фондів коштів.

Об'єктивний бік податкового правопорушення вказує на його вираження ззовні. Тобто зміст об'єктивного боку охои-

520 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

лює протиправне діяння (дію або бездіяльність), його суспільно шкідливі наслідки, а також причинний зв'язок між діянням і на­слідками. Діяння вважатимуть правопорушенням лише в тому разі, якщо за його скоєння або нескоєння встановлено юридич­ну відповідальність.

Суб'єктом податкового правопорушення визнають делікто-здатну, осудну особу, яка досягла визначеного законодавством ві­ку і яку відповідно до законодавства може бути притягнено до юридичної відповідальності. Суб'єктам податкового правопору­шення притаманний ряд ознак, передусім — наявність спеціально­го статусу, пов'язаного з участю суб'єкта в процесі оподаткування.

Своїх) часу у Роз'ясненнях Президії Вищого арбітражного суду України під 12.05.1995 р. № 02-5/451 (зі змінами) було зазначено, що відповідальність, встановлену податковим законодавством, несуть лише платники податків, які мають об'єкт оподаткування і зобов'яза­ні у зв'язку з цим сплачувати відповідний податок, тобто відпові­дальність за правильність обчислення, своєчасність сплати податку й інших обов'язкових платежів і дотримання законодавства про опо­даткування покладено на платників податків та інших обов'язкових платежів. Коли ж обов'язки зі сплати покладено на підприємство, що виплачує дохід, суб'єктом відповідальності (за неправильне обчис­лення, утримання податку, несвоєчасне перерахування його до бю­джету) є підприємство.

Суб'єктивний бік порушення характеризує внутрішній бік правопорушення, що відображає індивідуальну волю особи, спрямовану на досягнення певних цілей, і конкретизує психічні процеси, які відбуваються в її свідомості. Із суб'єктивного боку податкове правопорушення характеризується наявністю прови­ни (психічним ставленням особи до вчиненого). Ступінь її ра­зом із мотивом, метою правопорушення залежить від характеру оцінки правопорушником своїх діянь, передбачення їх суспіль­но небезпечних наслідків.

Податкові правопорушення можна класифікувати за рядом ознак.

Наприклад, залежно від галузевої належності санкцій, що їх застосовують при настанні юридичної відповідальності, подат­кові правопорушення можна поділити на фінансові, адміністра­тивні, кримінальні.

Залежно від ступеня суспільної небезпеки — на податкові зло­чини й податкові проступки (делікти).