Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 8. Бюджетна система україни

239

яка закріплює прагнення держави до збалансованості бюджету України (ч. З ст. 95). Даному принципу відповідають поняття дефіцит, профіцит, бездефіцитність бюджету.

Зокрема, дефіцит бюджету —- це сума, на яку рівень видатків бю­джету перевищує рівень надходжень. Його покривають шляхом утво­рення державного боргу, а також певною мірою за допомогою інших коштів. Державний борг складається з коштів, позичених урядом для покриття бюджетного дефіциту, за винятком тих, що використову­ються для повернення боргу. Якщо сума надходжень більша за суму видатків, то різниця між ними називається позитивним сальдо, або надлишком бюджету. Кошти, що утворюють позитивне сальдо, вико­ристовують для зменшення боргу або для задоволення деяких інших потреб. Це показник негативних явищ в економіці, що зумовлюють інфляцію іроїпопої одиниці. Причинами виникнення дефіциту є: спад виробництва; зниження ефективності функціонування окремих га­лузей; несвоєчасне проведення структурних змін в економіці або її технічного переоснащення; великі воєнні витрати; інші об'єктивні та суб'єктивні фактори, що впливають на економічну й соціальну полі­тику держави.

Бюджетний дефіцит — явище майже постійне в економіці кожної держави, тому багато важать його розміри і методи ліквідації. Для населення наявність дефіциту має опосередковане значення, але са­ме населення держави шляхом сплати податків бере участь у повер­ненні залучених кредитних ресурсів. Бездефіцитний бюджет є об'єк­тивною вимогою нормального економічного розвитку держави.

Згідно з ч. 1 ст. 14 Бюджетного кодексу України, прийняття Дер­жавного бюджету України або місцевих бюджетів на відповідний бю­джетний період із дефіцитом дозволено за наявності обґрунтованих джерел фінансування дефіциту відповідного бюджету з урахуванням установлених особливостей. А саме — за загальним фондом місцеві бюджети можуть приймати з дефіцитом шляхом внесення змін до рішень про місцевий бюджет за результатами річного звіту про вико­нання відповідного бюджету за попередній бюджетний період лише па суму вільного залишку бюджетних коштів. Що стосується дефіци­ту за спеціальним фондом, то з ним молена приймати тільки бюджет Автономної Республіки Крим та міські бюджети у частині дефіциту бюджету розвитку, якиіі покривають за рахунок запозичень. У такий спосіб законодавство встановлює виключний перелік бюджетів, що можуть бути прийняті з дефіцитом, і межі повноважень органів дер­жавної та муніципальної влади.

Джерелами фінансування дефіциту бюджету є державні внут­рішні та зовнішні запозичення, внутрішні запозичення органів влади

Автономної Республіки Крим, внутрішні та зовнішні запозичення органів місцевого самоврядування, а також вільний залишок бюджет­них коштів. Водночас емісійні кошти 11БУ не можуть бути джерелом фінансування дефіциту Державного бюджету України (ст. 15 Іж>-джетного кодексу)'.

Окрім того, держава встановила граничний обсяг державного бор­гу (як зовнішнього, так і внутрішнього), що не може перевищувати (і()% річного обсягу ВВП України (п. 2 ст. 18 Бюджетного кодек­су України). У разі перевищення зазначеної величини уряд держави зобов'язаний вжити заходів для приведення цієї цифри у відповід­ність зі встановленими вимогами. Граничний обсяг внутрішнього та зовнішнього державного боргів, боргу Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування, граничний обсяг надання гарантій вста­новлюють на кожен бюджетний рік відповідно Законом про Держав­ний бюджет України чи рішенням про місцевий бюджет. Особливості правового регулювання відносин у сфері запозичень буде розглянуто далі.

У свою чергу, профіцит бюджету — це перевищення доходів бю­джету над його видатками. Чинне законодавство передбачає, що про­фіцит бюджету затверджують із метою погашення основної гуми боргу та з іншими цілями, чітко визначеними в Бюджетному кодексі (зокрема, ст. 14).

Якщо заплановані доходи дорівнюють запланованим видаткам, бюджет приймають бездефіцитним. Зокрема, бездефіцитним був Дер­жавний бюджет України, прийнятий на 2000 р.2 Державні бюджети України останніх років приймають із дефіцитом.

1 Закріплення принципу незалежності НБУ Конституцією України та ЗУ «Про Національний банк України» свого часу сприяло зупиненню ін­ фляції, на відміну від середини 1990-х рр., коли емісійні гроші центробанку на вимогу уряду вкладали в доходи державного бюджету.

2 Загалом, за підсумками виконання Державного бюджету України за

  1. р., затвердженого бездефіцитним, було зафіксовано профіцит. Водночас Рахункова палата України у своєму звіті за 2001 р. зазначила, що профіцит у сумі 697,3 млн гривень утворився за рахунок перевиконання дохідної части­ни спеціального фонду і недофінансування Міністерством фінансів України та Державним казначейством України окремих видатків за наявності кошті» на рахунках державного бюджету. Проте якщо згідно з міжнародною прак­тикою з доходів державного бюджету вилучити надходження лід приватиза­ції, врахувати розмір кредиторської заборгованості бюджетних установ, а та­кож заборгованість бюджету з повернення підприємствам податку па додану вартість за експортними поставками, то дефіцит державного бюджету за 2000р. перевищив 8 млрд гри. Див.: Звіт Рахункової надані України за

  2. рік. - К.: РПУ, 2002.- С. 26.

240

Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО