Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

41 40 Модуль 1. Публічна фінансова діяльність і фінансове право

мної інформованості; 3) контроль органів нагляду країни похо­дження; 4) створення єдиної міжбіржової системи обмінуїнфор-мацією.

На міжнародних нарадах відпрацьовують спільні заходи з вирішення проблем регулювання міжнародних фінансів, переда­чі технологій, здійснення розрахунків, торгівлі тощо. Зокрема, своєрідною формою співробітництва банків на багатосторонній основі стали міжнародні банківські клуби. Наприклад, Форекс клуб (Рогех сІиЬ) об'єднує 1600 банкірів, що представляють між­народні фінансові центри, та щороку проводить наради з акту­альних проблем міжнародних валютно-кредитних і фінансових відносин.

Останніми роками Україна поступово інтегрується до між­народних фінансових ринків; наслідки глобалізаційних проце­сів стають дедалі відчутнішими для української фінансової си­стеми. Враховуючи, що процес глобалізації дасть позитивні результати переважно за стабільної й сильної фінансової систе­ми, Україна потребує вироблення політики, здатної протистояти викликам фінансової глобалізації, запобігти негативним її на­слідкам та максималізувати вигоди від даного процесу. Для цьо­го необхідна чітка система впливу держави на національних фі­нансових ринках, забезпечення прозорих фінансів, надходження інвестицій.

Не викликає сумнівів і той факт, що охорона інтересів самої держави та її захист у процесі глобалізації — це також фінансове право, оскільки в період миттєвої передачі інформації від дер­жавної публічної влади залежить не лише регулювання, а й кон­троль за грошовим обігом та валютною діяльністю на території держави1.

Загалом слід виходити із того, що критерієм втягнення дер­жави в глобалізацію є ступінь інтегрованості норм міжнародно­го права в національне. І саме тут роль фінансового права як права публічного є надзвичайно важливою, оскільки законода­вець за допомогою науковців має своєчасно реагувати на проце­си, що відбуваються, та приводити своє національне законодав­ство у відповідність із потребою участі у глобалізації.

Глава 1. Фінанси та фінансова система Питання для самоконтролю

  1. Що таке фінанси як економічна та юридична категорія?

  2. Чим відрізняються поняття «гроші», «фінанси», «фінансові інструменти»?

  3. Які операції можна зарахувати до фінансових?

  4. Які функції виконують фінанси?

  5. У чому полягає суть публічних фінансів?

  6. Що таке фінансова система України?

  7. Які теорії побудови фінансових систем, розроблені в науці фінансового права?

  8. Дайте характеристику основним складовим фінансової си­стеми України.

  9. Які складові міжнародної фінансової системи?

10. Наведіть приклади правовідносин, що виникають у міжна­родній фінансовій системі.

1 Белов В. А. Глобализация права и финансовое право России / В. А. Бе-лов // Ежегодник Международной ассоциации финансового права, 2003 г.// сб. науч. работ / под общ. ред. С. В. Запольского. — М., 2004. — С. 20.