Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

59 58 Модуль 1. Публічна фінансова діяльність і фінансове право

писання законів або застосування процедури вето; призначає та звільняє за поданням уряду голів місцевих державних адміні­страцій; призначає половину складу Ради НБУ та пропонує кан­дидатуру на посаду Голови НБУ. Президент також призначає Голову Державної податкової адміністрації України.

У межах коштів, передбачених у Державному бюджеті Украї­ни, Президент може створювати для здійснення своїх повнова­жень консультативні, дорадчі й інші допоміжні органи та служ­би. На основі та на дотримання Конституції і законів України Президент видає укази й розпорядження, які є обов'язковими до виконання на території України.

Суттєвими повноваженнями у сфері фінансової діяльності наділено Кабінет Міністрів України — вищий орган у системі виконавчої влади. У питаннях фінансової діяльності уряд відпо­відає перед Президентом України та підконтрольний і підзвіт­ний Верховній Раді України у межах, передбачених статтями 85 і 87 Конституції України, а також ЗУ «Про Кабінет Міністрів

України».

Згідно зі ст. 116 Конституції, Кабінет Міністрів забезпечує державний суверенітет і економічну самостійність України, здійс­нення внутрішньої й зовнішньої політики держави (в тому чис­лі у фінансовій сфері); забезпечує провадження фінансової, ці­нової, інвестиційної та податкової політики, політики у сферах праці й зайнятості населення, соціального захисту, освіти, нау­ки й культури, охорони природи, екологічної безпеки і природо­користування. Він розробляє проект закону про Державний бю­джет України і забезпечує виконання затвердженого Верховною Радою України Державного бюджету України, подає Верховній Раді України звіт про його виконання.

Відповідно до ст. 33 Бюджетного кодексу України, Кабінет Міністрів подає до Верховної Ради проект основних напря­мів бюджетної політики на наступний бюджетний період. Уряд України здійснює багато інших функцій, безпосередньо чи опо­середковано пов'язаних з управлінням державними фінансами та регулюванням відносин у сфері обігу фінансів. Його повнова­ження у сфері економіки та фінансів деталізовано в ЗУ «Про Кабінет Міністрів України» (ч. 1 ст. 20).

Зокрема, саме уряд приймає рішення про використання кош­тів резервного фонду Державноіч) бюджету України; обслуговує державний борг України, приймає рішення про випуск обліга-

Глма 2. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

цій державних внутрішніх та зовнішніх позик, державних грошо-іи) речових лотерей; організовує державне страхування; забез­печу» проведення державної політики цін, здійснює державне регулювання ціноутворення; бере участь у складанні платіжного балансу й організовує роботу зі складання зовнішньоторговель­ного балансу України, забезпечує раціональне використання дер­жавних валютних коштів; є гарантом щодо позик, які у визначе­них законом про Державний бюджет України межах надаються Іноземними державами, банками, міжнародними фінансовими організаціями, а в інших випадках — відповідно до міжнародних договорів України, згоду на обов'язковість яких надано Верхов­ною Радою України.

Разом із цим фінансова діяльність держави здійснюється і через спеціальні органи, які реалізують і скеровують її відповід­но до повноважень. На відміну від вищих органів законодавчої і і виконавчої влади, що забезпечують стратегічне, загальне кері­вництво фінансами, їхня функція— організація оперативного управління фінансами. До спеціалізованих органів належать державні органи, чия фінансова діяльність входить до їх основ­них обов'язків та функцій і здійснюється шляхом реалізації їх повноважень. Це спеціально створена система фінансових орга­нів для управління фінансами та здіснення контролю в цій сфері. Компетенція її охоплює всі ланки фінансової системи — бюджет, позабюджетні цільові фонди, децентралізовані фонди підпри­ємств, установ, організацій, страхування, кредитування.

До спеціалізованих органів належать Міністерство фінансів України, Державне казначейство України, Національний банк України, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг, інші органи, їх територіальні відділення, управління. ('-пеціальні повноваження у сфері фінансового контролю покла­дено на органи Державної податкової служби України та Конт­рольно-ревізійної служби України.

Окреме місце в цій системі посідає Рахункова палата Украї­ни, яку називають вищим органом фінансового контролю1. Фі­нансовою базою будь-якої держави є її бюджет, через який пере­розподіляється основна частина фінансових ресурсів. Оскільки без публічного контролю забезпечити виконання бюджету над-

1 ( Цііціііиий сайт Рахункової палати : | Електронний ресурс]. — Режим /тс-1 уму ііі І р-.//\у\у\у.ас-га(1а.£ОУ.иа/аспатЬег/