Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

68 Модуль 1. Публічна фінансова діяльність і фінансове право

Севастополя), районах у містах, міжрайонні й об'єднані ДШ під­порядковуються відповідним державним податковим адміністра­ціям в Автономній Республіці Крим, областях, Києві та Севасто­полі.

Визначальною рисою організації роботи податкових органів у системі спеціалізованих структур у сфері фінансів є те, що во­ни координують свою діяльність із фінансовими органами, орга­нами Державного казначейства України, органами служби без­пеки, внутрішніх справ, прокуратури, статистики, державними митною та контрольно-ревізійною службами, іншими контро­люючими органами, установами банків, а також із податковими службами інших держав.

Дсржашіу податкову службу України очолює Голова Держав­ної податкової адміністрації України, якого призначає на посаду та звільняє Президент України за поданням Прем'єр-міністра України. Заступників Голови Державної податкової адміністра­ції України призначає на посаду і звільняє Кабінет Міністрів України за поданням Голови Державної податкової адміністра­ції України. ДПА в Автономній Республіці Крим, областях, Ки­єві та Севастополі очолюють голови, яких призначає і звільняє Кабінет Міністрів України за поданням Голови Державної по­даткової адміністрації України. ДПІ у районах, містах (окрім Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайонними та об'єд­наними ДПІ керують начальники, яких призначає і звільняє Го­лова Державної податкової адміністрації України за поданням голів відповідних ДПА в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі. Начальників управлінь податкової міліції призначає Голова Державної податкової адміністрації

України.

Завдання органів Державної податкової служби: —контроль за дотриманням податкового законодавства, пра­вильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бю­джетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'яз­кових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі — податки, інші платежі);

  • внесення в установленому порядку пропозицій щодо вдо­сконалення податкового законодавства;

  • прийняття у випадках, передбачених законом, норматив­но-правових актів і методичних рекомендацій із питань оподат­кування;

69

Глін 2. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

формування й ведення Державного реєстру фізичних осіб платників податків та інших обов'язкових платежів І Єдиного банку даних про платників податків—юридичних

осіб;

роз'яснення законодавства з питань оподаткування плат­никам податків;

запобігання злочинам та іншим правопорушенням, які за законом належать до компетенції податкової міліції, їх розкрит­тя, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

У складі органів Державної податкової служби перебувають відповідні спеціальні підрозділи з боротьби з податковими пра­вопорушеннями (податкова міліція). Податкова міліція діє у складі відповідних органів Державної податкової служби і здій­снює контроль за дотриманням податкового законодавства, ви­конує оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну й охо­ронну функції.

Завданнями податкової міліції є: 1) запобігання злочинам та іншим правопорушенням у сфері оподаткування, їх розкриття, розслідування і провадження у справах про адміністративні пра­вопорушення; 2) розшук платників, які ухиляються від сплати податків, інших платежів; 3) запобігання корупції в органах Дер­жавної податкової служби та виявлення її фактів; 4) забезпе­чення безпеки діяльності працівників органів державної подат­кової служби, захисту їх від протиправних посягань, пов'язаних із виконанням службових обов'язків.

У межах своєї компетенції податкова служба видає податко­ві роз'яснення, які не мають обов'язкової сили. Для забезпечен­ня діяльності своєї організації Голова ДПА України видає накази й затверджує інструкції, що регулюють відносини у сфері оподат­кування.

Якщо податкова служба здійснює контрольні повноваження у сфері формування дохідної частини бюджету, то у сфері бю­джетних відносин визначальне місце посідає Державна конт­рольно-ревізійна служба України. її правовий статус визна­чає ЗУ «Про державну контрольно-ревізійну службу»1.

1 ЗУ «Про державну контрольно-ревізійну службу п Україні» від 26.01.1993 р. № 2939-ХІІ // Відомості Верховної Ради (ВВР). - 1993. -№ 13. — Ст. 110 (зі змінами).

70

Модуль 1. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ І ФІНАНСОВЕ ПРАВО

Державна контрольно-ревізійна служба (далі —ДКРС) скла­дається з Головного контрольно-ревізійного управління Украї­ни, контрольно-ревізійних управлінь у Республіці Крим, облас­тях, Києві та Севастополі, контрольно-ревізійних підрозділів (відділів, груп) у районах, містах і районах у містах.

Головним завданням Державної контрольно-ревізійної служ­би є здійснення державного фінансового контролю за викорис­танням і збереженням державних фінансових ресурсів, необо­ротних та інших активів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяття зобов'язань, ефективним викорис­танням коштів і майна, станом і достовірністю бухгалтерського обліку й фінансової звітності в міністерствах та інших органах виконавчої влади, в державних фондах, у бюджетних установах і в суб'єктів господарювання державного сектору економіки, а також на підприємствах і в організаціях, які отримують (отриму­вали в період, що перевіряється) кошти з бюджетів усіх рівнів та державних фондів або використовують (використовували в період, що перевіряється) державне чи комунальне майно (да­лі — підконтрольні установи), за виконанням місцевих бюдже­тів, розробка пропозицій щодо усунення виявлених недоліків і порушень та запобігання їм надалі.

ДКРС діє при Міністерстві фінансів України і підпорядко­вується йому. Контрольно-ревізійні управління в Автономній Республіці Крим, областях, Києві та Севастополі підпорядкову­ються Головному контрольно-ревізійному управлінню України. До складу обласних контрольно-ревізійних управлінь входять контрольно-ревізійні підрозділи (відділи, групи) у районах, міс­тах і районах у містах.

Головне контрольно-ревізійне управління України очолює заступник Міністра фінансів України, начальник управління, якого призначає Кабінет Міністрів України за поданням Міні­стра фінансів України. Контрольно-ревізійними управліннями в Автономній Республіці Крим, областях, Києві та Севастопо­лі керують начальники, яких призначає начальник Головного контрольно-ревізійного управління України за погодженням із Радою Міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київ­ською та Севастопольською міськими державними адміністра­ціями.

ДКРС координує свою діяльність із місцевими радами й ор­ганами виконавчої влади, фінансовими органами, Державною

71

ГЛІМ 2. ПУБЛІЧНА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

податковою службою, іншими контролюючими органами, орга­нами прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки.

І Іоложения про ДКРС затверджує Кабінет Міністрів України. Головне контрольно-ревізійне управління, контрольно-ре­візійні управління в Автономній Республіці Крим, областях, Києві та Севастополі виконують такі функції:

1) організують роботу контрольно-ревізійних підрозділів у Автономній Республіці Крим, областях, Києві та Севастопо­лі зі здійснення державного фінансового контролю, узагаль­нюють його результати й у випадках, передбачених законодав­ством, повідомляють про них органам законодавчої та виконавчої

влади;

2) проводять у підконтрольних установах ревізії фінансово-господарської діяльності, використання і збереження фінансо­вих ресурсів, необоротних та інших активів, правильності визна­чення потреби в бюджетних коштах та взяття зобов'язань, стану і достовірності бухгалтерського обліку й фінансової звітності;

3) здійснюють державний фінансовий аудит виконання дер­жавних (бюджетних) програм, діяльності бюджетних установ, суб'єктів господарювання державного сектора економіки, а та­кож інших суб'єктів господарювання, які отримують (отримува­ли в період, що перевіряється) кошти з бюджетів усіх рівнів та державних фондів або використовують (використовували в пе­ріод, що перевіряється) державне чи комунальне майно;

  1. наглядають за усуненням недоліків і порушень, виявле­них під час проведення державного фінансового контролю;

  2. розробляють нормативно-правові акти й методичні доку­менти з питань своєї діяльності;

6) здійснюють методологічне керівництво і контроль за ді­ яльністю підпорядкованих контрольно-ревізійних підрозділів, узагальнюють досвід проведення державного фінансового кон­ тролю і поширюють його серед контрольно-ревізійних служб, розробляють пропозиції щодо вдосконалення державного фінан­ сового контролю;

7) проводять перевірки державних закупівель та виконують інші функції відповідно до ЗУ «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти».

Органи контрольно-ревізійної служби розглядають листи, заяви і скарги громадян про факти порушення законодавства з фінансових питань.