Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

550 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

2) акти дотримання і виконання правових норм, за допомо­гою яких реалізуються права й обов'язки учасників видаткових відносин: кошториси, бюджетні доручення, ордери, грошові че­ки, лімітні довідки та ін.

У видаткових відносинах беруть участь щонайменше три суб'єкти. Владною стороною є Міністерство фінансів України, яке складає розпис видатків, і Державне казначейство, що дозво­ляє користуватися бюджетними призначеннями (асигнування­ми). Останнє може поновлювати або припиняти фінансування бюджетних установ залежно від дотримання ними фінансової дисципліни. Другим учасником є уповноважений банк, де від­крито рахунки (Єдиний казначейський — у НБУ, особовий та реєстраційні рахунки бюджетної установи — в банках, що вхо­дять до переліку тих, які обслуговують бюджетну сферу). Банк здійснює контроль за витрачанням готівки, порядком сплати податків і обов'язкових зборів, порядком списання коштів із ра­хунка. Третім учасником видаткових правовідносин є розпоряд­ник бюджетних коштів. Жоден із суб'єктів не має права опера­тивної самостійності.

Після отримання коштів із бюджету на свої рахунки головні розпорядники у встановленому порядку перераховують кошти на поточні рахунки підвідомчих підприємств, організацій та за­кладів—розпорядників нижчого ступеня.

За бюджетами міст районного підпорядкування, сільськими та селищними бюджетами фінансування здійснюють відповідні виконавчі комітети органів місцевого самоврядування. Таким чином, у фінансуванні витрат із бюджету беруть участь усі лан­ки бюджетної системи України.

Правовий статус розпорядників бюджетних коштів, їх пов­новаження та відповідальність базуються на положеннях ст. 22 Бюджетного кодексу та підзаконних нормативно-правових ак­тах, зокрема Постановах Кабінету Міністрів України «Про за­твердження Порядку складання, розгляду, затвердження та ос­новних вимог до никопамня кошторисів бюджетних установ» від 28.02.2002 р. № 228 (зі змінами), «Про затвердження перелі­ку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання» від 17.05.2002 р. № 659, «Про стан фінансово-бюджетної дисципліни, заходи щодо поси­лення боротьби з корупцією та контрою за використанням дер­жавного майна і фінансових ресурсів» від 29.11.2006 р. № 1673

551

Глава 21. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПУБЛІЧНИХ ВИДАТКІВ

(зі змінами); розпорядженні Кабінету Міністрів України -Про ндосконалення структури розпорядників бюджетних кошті в •• під 31.05.2006 р. № 296-р (зі змінами); Наказах Міністерства фінансів України «Про затвердження документів, що застосо­вуються в процесі виконання бюджету» від 28.01.2002 р. № 57 (зі змінами), «Про затвердження Інструкції про статус відпові­дальних виконавців бюджетних програм та особливості їх учас­ті у бюджетному процесі» від 14.12.2001 р. № 574, «Про паспор­ти бюджетних програм» від 29.12.2002 р. № 1098 (зі змінами), «Про затвердження Порядку взаємодії Міністерства фінансів України як головного розпорядника коштів державного бюдже­ту та відповідальних виконавців бюджетних програм на всіх ста­діях бюджетного процесу» від 30.05.2007 р. № 662 тощо.

Видатки розпорядників та одержувачів бюджетних коштів у межах затверджених кошторисів доходів і видатків, планів асиг­нувань або планів використання бюджетних коштів органи Дер­жавного казначейства здійснюють через реєстраційні, спеціаль­ні реєстраційні рахунки розпорядників бюджетних коштів. їх відкривають для одержання коштів із бюджету і Д-'іи повното обліку бюджетних коштів та контролю за їх використанням в органах Державного казначейства на кожен бюджетний рік. По закінченні року рахунки закривають, оскільки згідно з чинним законодавством усі бюджетні призначення втрачають чинність по завершенні бюджетного періоду, за винятком тих випадків, коли окремим законом передбачено багаторічні бюджетні при­значення.

Реєстраційний рахунок відкривають після письмового по­відомлення про це розпорядника бюджетних коштів. Аби від­крити рахунок у Казначействі, бюджетна установа має подати заяву про відкриття, підписану керівником і головним бухгалте­ром; довідку про внесення установи до Єдиного реєстру підпри­ємств і організацій України із зазначенням ідентифікаційного номера установи; нотаріально засвідчену копію статуту (поло­ження) організації; довідку про доведення до розпорядника ко­штів обсягу асигнувань, передбачених в акті про бюджет па по­точний період із розподілом їх за всіма підрозділами бюджетної класифікації; довідку про затвердження кошторису з поквар­тальним розподілом; картку зі зразками підписів; звіт про вико­нання попереднього кошторису.

552^ Модуль 3. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПУБЛІЧНИХ ДОХОДІВ ТА ВИДАТКІВ

Органи Державного казначейства укладають із розпорядни­ками коштів договори на відкриття рахунків і обслуговування таких осіб відповідно до встановлених лімітів. Кількість реєстра­ційних рахунків для розпорядника бюджетних коштів залежить від ступеня деталізації контролю Казначейства за використання бюджетних коштів відповідно до бюджетної класифікації.

На органи Державного казначейства покладено контроль за відповідністю розподілу показників документів, поданих розпо­рядниками бюджетних коштів, даним казначейського обліку.

Порядок обліку зобов'язань розпорядників бюджетних коштів в органах Державного казначейства України затвердже­но Наказом Державного казначейства України від 09.08.2004 р. № 136 (зі змінами).

Згідно з п. 2.2 цього Порядку, розпорядники бюджетних ко­штів за умови взяття зобов'язання протягом семи робочих днів від дати його виникнення подають до відповідного органу Дер­жавного казначейства України реєстр зобов'язань розпорядни­ків (одержувачів) бюджетних коштів (на паперових (у двох при­мірниках) та електронних носіях) і оригінали документів та/або їх копії, засвідчені в установленому порядку, що підтверджують факт узяття зобов'язання.

За умови взяття зобов'язання, за яким застосовуються про­цедури закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, роз­порядник бюджетних коштів протягом семи робочих днів від дати його виникнення подає до Державного казначейства Украї­ни додатково, крім вищезазначених документів, оригінали доку­ментів та/або їх копії, засвідчені в установленому порядку, що підтверджують проведення закупівлі та передбачені законодав­ством у сфері державних закупівель.

Після перевірки підтвердних документів один примірник реєстру та/або реєстру фінансових зобов'язань і заявки на вида­чу готівки і перерахування коштів на вкладні рахунки поверта­ють розпоряднику бюджетних коштів, другі примірники цих документів залишаються па зберіганні в органі Державного каз­начейства України. Документи, що підтверджують факт узяття зобов'язання та/або фінансового зобов'язання, повертають роз­поряднику з відміткою «зареєстровано і взято на облік».

Законодавство України визначає випадки, коли документи, подані розпорядниками бюджетних коштів, можуть не прийня-