Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

438 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

ний або катер (окрім спортивного) з довжиною корпусу до 7,5 м до їх відселення та протягом трьох років після переселення і:і зони гарантованого добровільного відселення чи зони посилено­го радіоекологічного контролю;

в) на 50% — громадян, у власності яких перебувають легкові автомобілі з об'ємом циліндрів двигуна до 2500 куб. см, узяті на облік в Україні до 1990 р. включно, та вантажні автомобілі з об'ємом циліндрів двигуна до 6001 куб. см до 1990 р. випуску включно, — на один із зазначених автомобілів;

г) осіб, які згідно із законодавством є платниками фіксовано­ го сільськогосподарського податку, — на трактори колісні (крім сідельних тягачів) і вантажні автомобілі.

Водночас зазначені пільги не поширюються на транспортні засоби, які вперше реєструються в Україні, крім легкових авто­мобілів для інвалідів з об'ємом циліндрів двигуна до 2500 куб. см, придбаних за кошти Державного чи місцевих бюджетів та/ або безоплатно переданих інвалідам відповідно до законодав­ства України.

Окрім того, за органами місцевого самоврядування закріп­лено право у межах їх повноважень приймати рішення щодо звільнення від сплати податку осіб, які мають посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної катего­рії, па один легковий автомобіль з об'ємом циліндрів двигуна до 2500 куб. см або один вантажний автомобіль з об'ємом цилінд­рів двигуна до 0001 куб. см па одну особу, крім транспортних засобів, які вперше реєструються в Україні.

Терміни сплати. Податок із власників транспортних засо­бів та інших самохідних машин і механізмів сплачують:

  • фізичні особи — перед проведенням першої реєстрації в Україні, реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щороку або раз на два роки, але не пізніше першого півріччя року, коли проводиться технічний огляд;

  • юридичні особи — щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, який настає за звітним кварталом.

У разі відсутності документів про сплату податку або доку­ментів (які платники податку зобов'язані пред'явити), що дають право на користування пільгами, першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію, зняття з обліку і технічний огляд транспортних засобів не провадять.

Глава 16. Змішані податки в податковій системі україни 439

Порядок обчислення і сплати податку. Юридичні особи обчислюють податок на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року. Юридичні особи на основі бухгалтерського звіту (балансу) в терміни, визначені законом для річного звітного періоду, подають відповідному органу дер­жавної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів розрахунок суми податку на поточний рік за формою, затвердженою центральним податковим органом України1.

Фізичні особи самостійно обчислюють податок за встанов­леними Законом ставками і сплачують його. За транспортні за­соби, придбані протягом року, крім тих, що вперше реєструють­ся в Україні, податок сплачують пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, коли прове­дено реєстрацію транспортного засобу. Якщо право користуван­ня транспортним засобом передано фізичною особою за дору­ченням іншій особі, податок із власників транспортних засобів сплачує його власник або від його імені особа, якііі це право пе­редано (якщо це передбачено в дорученні на право користуван­ня транспортним засобом), за місцем реєстрації цього транспорт­ного засобу.

У разі виявлення юридичних чи фізичних осіб, які не спла­чували податок із власників транспортних засобів та інших само­хідних машин і механізмів, ці особи зобов'язані сплатити податок не більш як за три попередні роки. Перерахування неправильно сплаченого податку допускається не більш як за три попередні роки.

На органи, що здійснюють державну реєстрацію транспорт­них засобів, покладено обов'язок щомісяця повідомляти подат­кові органи про транспортні засоби, зареєстровані або зняті з реєстрації протягом попереднього місяця, за формою, затвер­дженою центральним податковим органом України, та про їх власників.

1 Зокрема, див.: Наказ Державної податкової адміністрації України <• Про затвердження форм Розрахунку суми податку з власників транспортних :ілсо бів та інших самохідних машин і механізмів, Довідки до уточненого Розрахуй ку та Порядку їх заповнення і подання до органу держаніюї податної»>ї с.луж би» від 17.09.2001 р. №373. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05.10.2001 р. за № 862/6053 (зі змінами).