Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

670 Модуль 4. Грошовий обіг та ринки фінансових послуг...

п. З ст. 1058 Цивільного кодексу України, до відносин, що ви­пливають із договору банківського вкладу, застосовують поло­ження та правила договору банківського рахунку, якщо інше не встановлено Кодексом або не випливає із суті договору банків­ського вкладу.

Правове регулювання операцій із відкриття й обслуговуван­ня банківського рахунку визначають Цивільний та Господарсь­кий кодекси України, ЗУ «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-ПІ, «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-ІП, а також Інструк­ція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Будь-який клієнт (юридична або фізична особа) має право відкривати необмежену кількість рахунків у будь-якій установі банку та в обраній валюті за власним бажанням. Для відкриття рахунку в іноземній валюті банк повинен мати ліцензію та від­повідний письмовий дозвіл НБУ. Відповідно до ст. 7 ЗУ «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», банки мають право відкривати своїм клієнтам вкладні (депозитні), поточні й кореспондентські рахунки. Особливості режимів функціонуван­ня таких рахунків визначають нормативно-правові акти НБУ та договори, укладені між клієнтами й банками, що їх обслуговують.

Відносини, які виникають під час відкриття банками, їх ві­докремленими структурними підрозділами, які здійснюють бан­ківську діяльність від імені банку, поточних і вкладних (депо­зитних) рахунків у національній та іноземних валюті суб'єктам господарювання, фізичним особам, іноземним представництвам, нерезидентам-інвесторам, виборчим блокам політичних партій, регламентує Інструкція НБУ № 492.

Суб'єкти господарювання, нерезиденти-інвестори, іноземні представництва і фізичні особи мають право відкривати рахун­ки для забезпечення своєї господарської діяльності та власних потреб у будь-яких банках України на власний вибір, окрім ви­падків, коли банк не мас змоги здійснити банківське обслуго­вування або якщо така відмова допускається законом або бан­ківськими правилами. Клієнти можуть відкривати лише один поточний рахунок для формування статутного фонду господар­ського товариства (в національній та (або) іноземній валюті) й один поточний рахунок (у національній та (або) іноземній валюті)

671

Глава 24. Правове регулювання грошового обігу...

за кожною угодою сумісної (спільної) діяльності без створення юридичної особи. Юридичні особи-нерезиденти можуть відкри­шіте в банках України поточні рахунки для здійснення іпвестицііі у національній та іноземних валюті у встановленому порядку.

На банківському рахунку обліковують власні кошти клієн­та, з нього за допомогою платіжних інструментів переказують кошти і, відповідно, забезпечують їх безготівковий обіг. Разом із тим існує обов'язок банківської установи та клієнта повідоми­ти податковий орган, де перебуває на обліку такий клієнт, про відкриття або закриття банківського рахунку в триденний тер­мін для взяття його на облік. Доки банк не буде повідомлено про це, він не має права здійснювати видаткові операції за рахун­ком клієнта. За порушення зазначених термінів, відповідно до ЗУ «Про державну податкову службу», винна особа нестиме від­повідальність у вигляді штрафу в розмірі 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Чинне законодавство України визначає види рахунків, що їх можуть відкривати клієнти в установах банків.

Поточні рахунки відкривають підприємствам усіх видів та форм власності, їх відокремленим підрозділам, а також фізич­ним особам—суб'єктам підприємницької діяльності для збері­гання грошових коштів та здійснення всіх видів банківських операцій відповідно до чинного законодавства України. Воно пе­редбачає можливість відкриття двох і більше поточних рахунків. Однак лише один рахунок можна відкривати для формування статутного фонду господарського товариства або для ведення спільної діяльності без утворення юридичної особи за кожним окремим договором про спільну (сумісну) діяльність. Поточний рахунок (принаймні один) має бути відкрито в національній ва­люті України, оскільки через нього здійснюються розрахунки в межах країни, в тому числі зі сплати обов'язкових платежів, по­датків та зборів.

Поточні (вкладні) рахунки фізичних осіб призначені для обліку, одержання готівки, зберігання коштів та здійснення без­готівкових розрахунків з іншими фізичними та юридичними особами.

Поточні бюджетні рахунки відкривають підприємствам (їх відокремленим підрозділам), яким виділяють кошти з Держав­ного або місцевого бюджетів для їх цільового використання. При цьому не слід плутати реєстраційні рахунки бюджетних уста-