Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

420 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

платника. При цьому податок підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Тобто банки не мають права приймати платіжні документи на виплату доходу, які не передбачають сплати (перерахування) податку з доходів фізичних осіб до бю­джету.

Якщо платник податку отримує доходи, нараховані особою, що не є податковим агентом, він зобов'язаний включити суму таких доходів до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію з цього податку. Крім того, законодавство передбачає можливість у деяких випадках отри­мувати доходи через податкового агента без утримання остан­нім податку. Скажімо, таке право передбачено для фізичних осіб—власників сільськогосподарської продукції1.

Щодо бюджету, до якого перераховують податок із доходів фізичних осіб, то, як уже зазначалося, кошти від цього податку надходять до місцевих бюджетів. Для юридичних осіб — за їх місцезнаходженням (місцезнаходженням їх відокремлених під­розділів, якщо останні наділено функціями податкового агента). Для фізичних осіб — за місцем реєстрації (якщо вони є подат­ковими агентами), а в інших випадках — за їх податковою адре­сою.

Чинне законодавство визначає і порядок подачі податкової декларації. Так, обов'язок подати річну декларацію про майно­вий стан і доходи покладено на платника податку в тих випадках, якщо він отримував доходи не через податкових агентів або якщо такий обов'язок прямо встановлено чинним законодавством (на­приклад, для державних службовців). Крім того, платник подат­ку має право подати таку декларацію за власним бажанням (на­приклад, коли хоче скористатися правом на податковий кредит). Термін подачі декларації — до 1 квітня року, що настає за звітним податковим роком.

Установлює Закон також спеціальні правила застосування фінансової відповідальності за порушення порядку нарахуван­ня, сплати податку, подачі декларацій тощо. Оскільки не завжди обов'язок із нарахування, утримання чи сплати податку покла-

1 Наприклад, див.: Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвер­дження Порядку видачі довідки про право фізичної особи на отримання дохо­ду від податкового агента без утримання податку та її форми» від 01.08.2006 р. № 1063.

Глава 14. Правові засади справляння податків з фізичних осіб 421

дено на самого платника (за рахунок доходів якого такий пода­ток сплачується), то й відповідатиме в разі порушення приписів закону не платник, а податковий агент.

Тобто якщо податковий агент до або під час виплати доходу на користь платника податку не здійснить нарахування, утри­мання або сплату (перерахування), на нього буде покладено від­повідальність за погашення суми податкового зобов'язання або податкового боргу, що виникне внаслідок таких дій.

При цьому самого платника податку — отримувача таких до­ходів, звільняють від обов'язку погашати таку суму податкових зобов'язань або податкового боргу. Проте, якщо при сплаті пода­тку з чистого річного оподатковуваного доходу платник подат­ку сам порушить правила сплати, відповідатиме за це вже він.

Розмір та підстави для застосування штрафних (фінансо­вих) санкцій визначає З У «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 20.12.2000 р. № 2181-ІУ (лі змінами).