Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 1 фінанси та фінансова система

Хто вважає фінанси тільки грошима, той бачить лише підсумок і не помічає їх основного змісту. Ш. Пасельє

§1. Фінанси як економічна і юридична категорія

У XXI ст. гроші є головною причиною сучасної глобалізації, яка кардинально і невпинно змінює архітектоніку буття світу. Нони формують основні стратегії розвитку сучасного суспіль­ства в його економічному, політичному, соціальному та культур­ному вимірах. Як базова складова фінансів гроші є тим ідеаль­ним поняттям, що стало формою активної діяльності людини. Гака їх здатність викарбувалася, викристалізувалася у процесі історичного розвитку людства та соціуму.

('ьогодні застосування терміна «фінанси» (гіпапсе) в еконо-міці та праві має широкий смисловий діапазон. Часто його ви-ипрпповують як синонім до слів «гроші», «грошові кошти», -і рпмкжі ресурси» тощо, хоча за свою суттю він с значно зміс-

12 Модуль 1. Публічна фінансова діяльність і фінансове право

тоннішим. Причина — складність і неоднозначність базової тер­мінології, що лежить в основі фінансово-економічних та фінан­сово-правових дисциплін, у тому числі — міжнародних (зокрема, міжнародного фінансового права).

Фактично і в науці фінансів, і в науці фінансового права від­сутні загальноприйняті визначення понять «гроші», «фінанси», що породжує різноманітні теоретичні підходи до розуміння змі­сту фінансових відносин.

За своєю економічною суттю гроші є особливим, універсаль­ним товаром, що виконує функції міри вартості (одиниці вимі­рювання), засобу платежу (обігу, обміну), засобу інвестування (накопичення, запасу цінностей). Як засіб міри гроші дозволя­ють зіставити й розміряти товари, послуги, роботи, визначити еквівалент їх вартості. Як :шсібобігу гроші мають безпосередній стосунок до торгівлі, вони її фактично опосередковують, оскіль­ки беруть участь у схемі «товар — гроші — товар». Як засіб пла­тежу гроші використовують при купівлі-продажу товарів, коли виникає різниця у часі між оплатою товару та його отриманням (при авансових платежах, продажу в кредит). У таких відноси­нах гроші пов'язані з проблемами як розрахункових, так і кре­дитних відносин. Водночас сучасний розвиток фінансових від­носин, так само як і запроваджені останніми десятиріччями інноваційні технічні можливості роботи платіжних систем, че­рез які проводяться електронні розрахунки, дозволяють говори­ти про поступове фактичне злиття функцій грошей як засобу платежу та засобу обігу.

Як засіб інвестування гроші функціонують при інвестуванні в інструменти фінансових ринків — банківські вклади, цінні па­пери, і сприймаються, переважно, у значенні «валюта». При ви­конанні зазначеної функції гроші є запасом, резервом, активом, джерелом інвестування. Відзначають, що загалом для культури XXI ст. стає очевидним знаковий характер грошей; їх розгляда­ють в утилітарних і символічних функціях, визначають їх семан­тичний статус поряд з іншими світоглядно смисловими величи­нами, значущими для розуміння, опису й усвідомлення світу'.

Гроші існують у готівковій та безготівковій формах. У готів­ковій — як монети, банкноти, казначейські білети. У безготівко-

и

ГМІІ 1. ФІНАНСИ ТА ФІНАНСОВА СИСТЕМА

тшу обігу беруть участь чеки, кредитні/дебетові картки, векселі (у країнах, де національним законодавством їх допущено до без­готівкового обігу) тощо. У світі наявна тенденція до поступової заміни готівкових грошей безготівковими. Чимало для цього робиться і в Україні. Останніми десятиріччями відбувається ста­новлення нових грошей - електронних, рух яких регулюється завдяки комп'ютерним програмам та командам1.

Широкого вжитку набув і термін «світові», або «міжнарод­ні», гроші — тобто гроші, що використовуються загалом у світі або великими групами держав для операцій із купівлі-продажу товарів та послуг. Вони є загальним міжнародним платіжним засобом і виконують усі функції, притаманні грошам. Найпо­ширеніші світові гроші — долари, євро, ієни. Більшість держав намагаються тримати частку своїх резервів у тих іноземних ва­лютах, що належать до світових грошей.

Кредитні, або банківські, гроші — це гроші, що зберігаються на рахунках у банках та використовуються останніми в обігу до по­вернення вкладникам (фізичним та юридичним особам). Вклади (ст| )окові, ощадні), а також деякі цінні папери (зокрема, державні та муніципальні облігації) є потенційними платіжними засобами.

Випуск (емісія) у готівковий обіг грошових знаків у вигляді паперових банкнот, монет, казначейських білетів, деномінація грошових знаків, проведення грошових реформ, провадження грошово-кредитної політики є функцією держави (що реалізу­ється переважно центральними банками) і становить невід'ємну складову національного суверенітету будь-якої країни. В Украї­ні, зокрема, цю функцію відповідно до статей 99 та 100 Консти­туції закріплено за Національним банком України.

У свою чергу, фінанси, як і гроші, є історичною категорією. Вони виникли ще за часів рабовласницького суспільства в умо­вах товарно-грошових відносин під впливом зміни функцій та потреб держави. Так, у V—IV ст. до н. є. у зв'язку з бурхливим розвитком грецької, а пізніше, у II ст. до н. є. — римської торгівлі, фіпапсово-грошові системи цих країн сповна виконували свої функції у зовнішньоекономічному обміні. Зокрема, римська тор­гівля опосередковувалася власними грішми (аси, динарії, сестер­ції) та монетами інших держав, що зумовило появу професійних

1 Ільїн В. В. Фінансова цивілізація / В. В. Іль'ш. — К.: Книга, 2007. — С.55.

1 ІІЇумилов В. М. Международное финансовое право / В. М. Шумилов. — М Мсждунар. отношения, 2005. — С. 20—21.