Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

464 Модуль 3. Правове регулювання публічних доходів та видатків

Акцизний збір може обчислюватися:

а) за ставками у відсотках обороту з продажу: 1) товарів, ви­ роблених на митній території України, — виходячи з, їх вартості, за встановленими виробником максимальними роздрібними ці­ нами на товари, які він виробляє, без ПДВ; 2) товарів, що імпор­ туються на митну територію України, — виходячи з їх вартості, за встановленими імпортером максимальними роздрібними ці­ нами на товари, які він імпортує, без ПДВ та акцизного збору (але не менше митної вартості таких товарів з урахуванням сум ввізного мита без ПДВ та акцизного збору);

б) у твердих сумах з одиниці реалізованого товару (продукції);

в) одночасно за ставками у відсотках обороту з продажу та в твердих сумах з одиниці реалізованого товару (продукції);

г) комбіновано, тобто за ставками у відсотках обороту з ціни реалізації, але не менше встановленої твердої суми з одиниці реалізованого товару (продукції).

Ставки акцизного збору — єдині на всій території України.

Суми акцизного збору платники визначають самостійно, виходячи з обсягу реалізованої продукції за встановленими став­ками. Суми акцизного збору з ввезених на територію України товарів зараховують до Державного бюджету, а з товарів, вироб­лених в Україні, — до місцевого бюджету за місцем їх виробниц­тва і Державного бюджету у співвідношеннях, установлених Верховною Радою України, Бюджетним кодексом України, по­точними актами про бюджет.

Перелік товарів (продукції), на які встановлено акцизний збір, і його ставки затверджує Верховна Рада України. На сього­дні цей перелік визначено й обмежено списками підакцизних товарів, які ввійшли до ЗУ «Про ставки акцизного збору і ввіз­ного мита на тютюнові вироби» від 06.02.1996 р. № 30/96-ВР (зі змінами), «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на спирт етиловий та алкогольні напої» від 07.05.1996 р. № 178/96-ВР (зі змінами), «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі транспортні засоби та шини до них» від 24.05.1996 р. № 216/96-ВР (зі змінами), «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)» від 11.07.1996 р. № 313/96-ВР (зі змінами).

У 1996 р. ЗУ «Про акцизний збір на алкогольні напої та тю­тюнові вироби» запровадив марки акцизного збору — спеціаль­ні знаки, якими маркують алкогольні напої та тютюнові вироби.

Глиа 17. ПРАВОВІ ЗАСАДИ СПРАВЛЯННЯ НЕПРЯМИХПОДАТКІВ 465

І Іалвпкть марки на товарах підтверджує сплату акцизного збо­ру, легальність ввезення та реалізації на території України цих ниробін'. Розмір плати за марки акцизного збору встановлюють іікти Кабінету Міністрів України2.

Контроль за наявністю марок на пляшці (упаковці) алкого-льпих напоїв та на пачці (упаковці) тютюнових виробів під час їх реалізації здійснюють державні податкові інспекції, конт­рольно-ревізійна служба та органи внутрішніх справ, а під час ввезення цих товарів на митну територію України — митні орга­ни. У разі виявлення фактів порушення порядку ввезення, збе­рігання, транспортування, реалізації або торгівлі алкогольними напоями й тютюновими виробами без наявності марок акцизно­го збору зазначені контролюючі органи складають і передають державним податковим органам протокол і опис товарів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка, для прий­няття відповідної постанови.

Окрім того, начальники державних податкових інспекцій України та їх заступники мають право ухвалювати постанови про конфіскацію алкогольних напоїв і тютюнових виробів, що реалізуються торговельними підприємствами без наявності на пляшці (упаковці), пачці (упаковці) марок акцизного збору.

Згідно з чинним законодавством, конфісковані алкогольні напої підлягають знищенню або промисловій переробці. Конфіс­ковані тютюнові вироби необхідно знищити.