Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

360 Модуль 2. Бюджетне право

лення про віднесення його до цієї категорії. Клієнт за власним бажанням може отримати гарантовану суму як готівкою, так і в безготівковому вигляді. Термін звернення до Фонду Становить три роки з дня призначення ліквідатора банку — учасника (тим­часового учасника) Фонду.

Адміністративна рада Фонду своїм рішенням від 14 січня 2002 р. № 1 затвердила Положення про порядок нарахування і сплати зборів до Фонду гарантування внесків фізичних осіб. Банки-учасники і тимчасові учасники Фонду повинні дотриму­ватися його стандартів, виконувати встановлені Національним банком України економічні нормативи щодо достатності капіта­лу і платоспроможності і виконувати свої зобов'язання перед вкладниками.

Положення передбачає три види зборів:

  1. первинний збір (1% від зареєстрованого статутного капі­талу банку на день отримання ліцензії від НБУ на здійснення банківської діяльності);

  2. регулярний збір (сплачується двічі на рік і складає 0,25% від загальної суми внесків, включаючи нараховані за внесками відсотки, за станом на 31 грудня року, передуючого поточному, і ЗО червня поточного року);

  3. спеціальний збір (сплачується за рішенням адміністра­тивної ради Фонду з угоди з Н БУ у разі недостатності поточних доходів Фонду для ііиконашія своїх зобов'язань. Його розмір не повинен перевищувати розміру щорічного регулярного збору з банку).

Система обов'язкового страхування внесків припускає як джерело акумуляції фінансових ресурсів участь держави (в осо­бі уряду або центрального банку). Зокрема у п. 4 ст. 21 Закону України «Про Фонд гарантування внесків населення» закріп­лена наступна участь: до джерел формування засобів Фонду на­лежать засоби, внесені Національним банком України у розмі­рі 20 мільйонів гривень. Як альтернативні джерела доходів, що одержуються Фондом, можуть виступати: доходи, одержані від інвестування засобів Фонду в державні цінні папери України; кредити, привернуті від Кабінету Міністрів України, Національ­ного банку України, банків і іноземних кредиторів; пеня, яку сплачують банки— учасники (тимчасові учасники) Фонду за невчасний або неповний перелік зборів до Фонду; доходи від де­позитів, розміщених Фондом в Національному банку України.

Глава 10. Правовий режим цільових публічних фондів коштів 361

Крім того, Закон України «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про нпг ссппя змін до деяких законодавчих актів України» під ЗІ жовт пя 2008 р. № 639-УІ закріплює положення, згідно з яким ПБУ за підсумками року у разі перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами, затвердженими на поточний бюджет­ний рік, вносить до Державного бюджету України наступного за звітним року позитивну різницю, частина якої в обсязі 25 відсот­ків, але не менше 1 млрд гривень, щорічно спрямовується на і юповнення коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, капіталізацію банків та Державної іпотечної установи, а переви­щення витрат над доходами відшкодовується за рахунок Держав­ного бюджету України наступного за звітним року.