Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

356 Модуль 2. Бюджетне право

§ 5. Правові гарантії у сфері соціального захисту та реабілітації інвалідів

Забезпечення в Україні соціальних, економічних, правових і конституційних гарантій у сфері соціального захисту та реабі­літації інвалідів є одним з актуальних питань сучасної соціаль­ної політики уряду та парламенту країни.

В Україні у 2002 р. вперше було підготовлено Державну до­повідь «Про становище інвалідів в Україні та основи державної політики щодо вирішення проблем громадян з особливими по­требами», яка дала змогу здійснити кількісну та якісну оцінку сучасного стану справ у цій сфері, визначила перспективи та шляхи розв'язання цілої низки питань, що стосуються інвалідів. У березні 2003 р. парламент ратифікував Конвенцію про профе­сійну реабілітацію та зайнятість інвалідів № 159, ухвалену Гене­ральною конференцією Міжнародної організації праці в Женеві 12 червня 1983 р. (Закон України від 6 березня 2003 р. № 624-ІУ).

Фінансування заходів щодо соціальної захищеності інвалі­дів і дітей-інвалідів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, в тому числі Фондом соціального захисту інвалідів, місцевих бюджетів, а також органами місцевого самоврядуван­ня за місцевими програмами соціального захисту окремих кате­горій населення за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалі­дів в Україні» від 21 березня 1991 р. № 875-ХІІ передбачає, що роботу з соціальної захищеності інвалідів організовує Фонд со­ціального захисту інвалідів1. Свою діяльність Фонд здійснює на підставі Положення про Фонд соціального захисту інвалідів, затвердженого постановою КМУ від 26 вересня 2002 р. № 1434 (зі змінами). Положення визначає правовий статус Фонду як урядового органу державного управління, що діє у складі Мін­праці та підпорядковується йому. Відповідно, Фонд утримуєть­ся за рахунок державного бюджету в межах коштів, передбаче­них на утримання міністерства.

В межах виконання власних повноважень Фонд здійснює контроль за виконанням підприємствами, установами, організа­ціями, у т. ч. підприємствами і організаціями громадських органі-

Офіційний сайт Фонду соціального захисту інналідів [Електронний ре­сурс]. - Режим доступу: Ьар://213.186.192.228:8()82/Пе£аи1і.а8рх

Глава 10. Правовий режим цільових публічних фондів коштів 357

націй інвалідів, фізичними особами, які використовують найману працю, нормативну кількість робочих місць для працсвлашту-іімішя інвалідів, установлену Законом «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», а також забезпечує фінапсу-иамня заходів щодо соціального захисту інвалідів.

Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підпри­ємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється нор­матив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмі­рі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працюють від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця.

Підприємства, на яких працюють 8 і більше чоловік, реє­струються у відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів за своїм місцезнаходженням і щороку подають до зазначених від­ділень звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів.

Суб'єкти, які порушують приписи Закону щодо залучення праці інвалідів відповідно до встановлених нормативів, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких ви­значається в розмірі середньої річної заробітної плати у такого суб'єкта, за кожне робоче місце, призначене для працевлашту­вання інваліда і не зайняте інвалідом.

Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підпри­ємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працюють від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для праце­влаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визначається в роз­мірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, у фізичної осо­би, яка використовує найману працю. Положення цієї частини не поширюється на підприємства, установи і організації, що пов­ністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

Порядок сплати підприємствами, установами, організація­ми та фізичними особами, що використовують найману пращо, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невико­нання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалі­дів затверджений постановою КМУ від 31 січня 2007 р. № 70.