Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

114 Модуль 1. Публічна фінансова діяльність і фінансове право

Що стосується рішень Європейського Суду з прав людини, то крім того, що вони є обов'язковими для виконання Україною відповідно до ст. 46 Конвенції про захист людини і основополо­жних свобод 1950 р. та протоколів до неї, в Україні додатково прийнято ЗУ «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 р1. Беручи до уваги, що рішення Європейського Суду з прав людини вплива­ють на розвиток української правової системи, слід враховувати і наявність дефінітивних положень у його рішеннях. Відповідно, те, що тлумачення дефінітивних норм, здійснене Європейським Судом, Україна не може ігнорувати.

До системи джерел фінансового права також належать між­народні договори, ратифіковані у встановленому ст. 9 Консти­туції України порядку, які за згодою Верховної Ради України стають частиною національного законодавства. Враховуючи ін­теграційні процеси, у яких перебуває Україна, а також загалом процеси глобалізації, міжнародні договори набувають особли­вого значення при врегулюванні фінансових відносин.

§ 7. Міжнародні стандарти у сфері фінансової діяльності

Сфера фінансів та фінансової діяльності через специфіку правового регулювання та за складною природою, яка сполучає економічні, фінансові, правові елементи, є сферою, що перебу­ває па суміжжі процесів економічної глобалізації. Відтак фінан­сові відносини зазнають суттєвої уніфікації, гармонізації, стан­дартизації тощо. Так, фінансові ринки, вільний доступ до них, їх правове регулювання були тим «каменем спотикання», який Україні довелося усувати під час вирішення питання щодо всту­пу до СОТ, а також у своїх інтеграційних процесах. Водночас обмежувати гармонізаційні або уніфікаційні процеси виключно інтеграцією України до ЄС або СНД чи інших наднаціональних об'єднань недоцільно, оскільки в багатьох випадках мова йде про розробку та прийняття стандартів на світовому рівні (щонай­менше стосовно тих країн, які шляхом застосування встанов-

ЗУ «Про виконання рішені, та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23.02.2006 р. № 3477-ІУ // Відомості Верховної Ра­ди (ВВР). - 2006. - № ЗО. - Ст. 260.

ГММ 1. ПРЕДМЕТ І СИСТЕМА ФІНАНСОВОГО ПРАВА ЯК ГАЛУЗІ ПРАВА ГГ5

,і|МИіх процедур ратифікують такі стандарти, приєднуються до НИК ти/або роблять їх частиною національного законодавства).

Наприклад, у сфері фінансового контролю (зокрема, ауди­торської діяльності) прийнято Міжнародні стандарти аудиту, Ііндаїнія впевненості та етики (останнє видання 2006 р.), що ис та поплюють загальні правила організації та здійснення аудиту. Оскільки останнім займаються державні органи, їх структурні підрозділи й недержавні організації, зокрема аудиторські фірми чи окремі аудитори, розрізняють Стандарти для недержавного аудиту та Стандарти з аудиту державних фінансів. Ці докумен­ти встановлюють загальні правила аудиторської діяльності, ме­тодику і організацію її здійснення та є обов'язковими для до­тримання аудиторами, аудиторськими фірмами й суб'єктами господарювання. їх мета — допомогти аудиторам у виконанні їхніх обов'язків1.

Аудиторська палата України за погодженням із Міжнарод­ною федерацією бухгалтерів переклала та видала державною мовою Стандарти аудиту й етики Міжнародної федерації бухга­лтерів і своїм рішенням «Про порядок застосування в Україні Стандартів аудиту та етики Міжнародної федерації бухгалте­рів» від 18.04.2003 р. № 122 прийняла зазначені документи як Національні стандарти аудиту. За рішенням Аудиторської палати України від 30.11.2006 р. № 168/7 Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики видання 2006 р. є обов'яз­ковими для застосування суб'єктами аудиторської діяльності як Національні стандарти аудиту починаючи з 1 січня 2007 р.

При здійсненні державного аудиту провідну роль відіграють Стандарти з аудиту державних фінансів — загальні засади щодо проведення аудиту державних фінансів. Поза тим також існу­ють міжнародні й національні стандарти. Зокрема, Стандарти Міжнародної організації вищих органів фінансового контро­лю ІНТОСАІ (ШТ08АІ) з аудиту2 розподіляються на чотири

1 Значення Стандартів аудиту полягає в тому, що вони: визначають ме­ тодологічні засади проведення аудиту; забезпечують високу якість аудитор­ ської перевірки; сприяють використанню в аудиторській практиці нових нау­ кових досягнень; допомагають користувачам зрозуміти процес аудиторської перевірки; створюють громадський імідж професії; усувають необхідність кон­ тролю з боку держави; допомагають аудитору вести переговори із замовни­ ком; забезпечують зв'язок між окремими елементами аудиторською процесу.

2 Див. § 1 гл. 5.

8*