Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Освіта в Ст. Греції.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
52.1 Кб
Скачать

Тема III. Paideia: освіта в античності та становлення філософського знання

Enkyklios paideia: зміст та систематика

Пайдейя і філософія

Trivium і quadrivium – перша диференціація освітніх практик

Від Пайдейї до Енциклопедії: пізня античність

Від Пайдейї до Енциклопедії: Середньовіччя та Новий час

Ключові слова: антична культура, виховання, енциклопедія, квадривіум, освіта, освіта в римській культурі, пайдейя, пропайдейя, типи шкіл в античності, тривіум

enkyklios paideia: зміст та систематика

Дуже важливу роль у формуванні філософії й організації безперервності давньогрецької філософської традиції відігравала унікальна система освіти – paideia. Завдяки раціональному характеру освітніх процедур формувався особливий тип мислення. Визначальними рисами цього мислення були: системність (взаємопов’язаність знань філологічного циклу, математичних дисциплін, астрономічних, музичних та естетичних знань), енциклопедизм (універсальний підхід до знання), ерудиція (знання культурної традиції шляхом освоєння міфології й епосу через поеми Гомера й Гесіода). Такі особливості обумовили достатню свободу від винятово міфологічних пояснень світу. Це стало однією з причин появи інтелектуальних передумов для здійснення подальшої критичної рефлексії власне філософського (і наукового) мислення.

Важливого значення для грецької, а згодом і світової культури набула поява численних інтелектуальних співтовариств, гуртків, а потім й інституціалізованих шкіл у V ст. до н.е. в Афінах. Саме в цей час там формується культурний архетип інтелектуала/інтелігента, здатного заплатити навіть життям за отримання істини, «буття-в-істині»: такими є Сократ, Платон, Ісократ, Діоген та багато інших мислителів Стародавньої Греції.

Paideia – найбільш загальне поняття для позначення, як виховання, так й освіти, аж до найвищих його рівнів (як сьогодні ми б сказали, включаючи початкову школу та вищу освіту). Досить часто це поняття зустрічається в Греції вже в класичну епоху: в діалогах Платона, Арістофана (п’єса «Хмари).

Грецьке словосполучення έγκύκλιος παιδεία – (що передається латиницею як enkyklios paideia), буквально означає «заокруглену», «всебічну», «загальну», «гармонізовану» освіту; «головне, основне знання». На початку свого формування система paideia містила в собі дві частини. Елементарний курс (названий пізніше, уже в латинській термінології – propaideia, звідки потім буде походити філософський термін «пропедевтика» – «вступ до філософії») складався з основ граматики, передбачав навчання письму й читання простих текстів. Наступним був більш складний та широкий курс, розрахований на кращих учнів. Цей курс власне й називався enkyklios paideia (тобто, буквально, «коло освіти», від грецьк. kyklos «коло» і paideia «освіта, виховання»). Тут необхідно було засвоїти навички й знання з арифметики, геометрії, музики, астрономії, а також навчитися прийомам коментування текстів й ознайомитися з риторським мистецтвом.

У Стародавній Греції в класичний період існували приватні та державні школи. Крім гуманітарних і математичних дисциплін, в освітній системі, залежно від тієї чи іншої школи, у межах enkyklios paideia були наявні: військова справа, гімнастика та «музичні мистецтва».