Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

С18

I5ВN 966-7302-24-6

ББК 67.303 С18

Рекомендовано вченою радою Одеської державної юридичної академії

Автор

САНІАХМЕТОВА Н.О., доктор юридичних наук, професор

Рецензент

КІВАЛОВ С.В., доктор юридичних наук, професор, народний депутат України

Шеф-редактор видавництва Юрінком Інтер

КОВАЛЬСЬКИЙ В.С., кандидат юридичних наук

Саніахметова Н.О.

Правовий захист підприємництва в Україні: Навч. посібник. — К: Юрінком Інтер, 1999. — 336 с.

І8ВК 966-7302-24-6

У праці проаналізовано правові засоби захисту суб'єктів підприємницької діяльності в Україні, подано системний аналіз чинного законодавства про підприємництво. Розгляну­та практика його застосування.

ББК 67.303

© Саніахметова Н.О., 1999 €> Юрінком Інтер, 1999

До читача

У праці проаналізовано правові засоби захисту суб'єк­тів підприємницької діяльності в Україні, розглядається чинне законодавство про підприємництво і практика його застосування.

Основну увагу приділено аналізові захисту прав під­приємців при їх вступі у сферу підприємництва (реєстра­ції і ліцензування), від незаконного втручання в їх діяль­ність державних органів (у тому числі органів державної податкової служби), захисту ділової репутації підприємців і відшкодування їм моральної шкоди, а також захисту від монополізму і недобросовісної конкуренції у підприєм­ництві.

Тексти нормативних актів наведено за станом на 1 бе­резня 1999 р.

Книга розрахована на. підприємців, юристів, студентів та викладачів юридичних навчальних закладів.

Рекомендована вченою радою Одеської державної юридичної академії як навчальний посібник.

Автор цієї праці — Ніна Олексіївна Саніахметова, док­тор юридичних наук, завідуюча кафедрою підприємниць­кого та комерційного права Одеської державної юридич­ної академії. Фахівець у галузі підприємницького права, автор понад 140 робіт, у тому числі кількох опублікованих монографій і навчальних посібників, зокрема "Нове в за­конодавстві України про підприємництво і його захист" (1996 р.), "Регулювання підприємницької діяльності в Україні: організаційно-правові аспекти" (1998 р.), "Пра­вовий захист конкуренції в підприємництві України" (1998 р.). У конкурсі ділового тижневика "Бизнес" 1998 р. на кращі роботи, що були опубліковані у ньому, стаття Н. О. Саніахметової відзначена другим місцем і дипло­мом лауреата.

Двічі проходила стажування в США, а також у Цен­тральному Європейському університеті (Угорщина), вис­тупала на більш ніж двадцяти наукових конференціях, у тому числі за кордоном (Австрія, Норвегія, Сербія, США).

Передмова

Проблема забезпечення захисту прав і законних інте­ресів суб'єктів підприємницької діяльності нині набула особливої значимості у зв'язку з тим, що у ст. 42 Консти­туції України вперше закріплено право на підприємниць­ку діяльність, яка не заборонена законом. На конститу­ційному рівні закріплено зобов'язання держави щодо захисту конкуренції в підприємницькій діяльності і не­припустимість підприємницької діяльності, спрямованої на монополізацію і недобросовісну конкуренцію.

Як свідчить практика, підприємці нерідко безпорадні перед незаконними діями державних органів, особливо органів державної податкової служби і податкової поліції, митних, антимонопольних та інших контролюючих орга­нів, а також органів місцевого самоврядування.

Невміння або небажання суб'єктів підприємницької діяльності захищати свої порушені права, їх пасивність негативно впливають на їх інтереси, а також на сферу підприємництва, сприяють недобросовісності і числен­ним порушенням державних органів.

Однаково важливе значення має як реальне здійснен­ня підприємцями своїх прав та виконання обов'язків, так і забезпечення здійснення наданих законодавством мож­ливостей щодо припинення порушень прав, їх відновлен­ня, компенсації збитків, заподіяних їх порушенням.

Необхідним для підприємців є також правильний ви­бір оптимального засобу захисту порушеного права в пев­ній ситуації, що може реально впливати на забезпечення стабільності та надійності їх становища.

Для підприємців нерідко проблемою є правильний вибір та ефективне використання і застосування передба­чених законодавством засобів захисту — тих правових засобів, з допомогою яких можна запобігти, припинити, усунути порушення прав, вони відновлюються, а також компенсуються збитки, заподіяні їх порушенням. Щоб змусити або спонукати правопорушника припинити дії, які порушують право підприємця, або запобігти таким

4

діям, необхідно знати положення законодавства, що регу­лює різні засоби захисту, і вміти їх застосовувати.

Таким чином, результати діяльності підприємців бага­то в чому залежать від їх знання законодавства і вміння захистити свої права, забезпечити відновлення поруше­них прав і їх судовий захист, уміння застосовувати всю сукупність засобів та заходів їх захисту.

Актуальність захисту прав підприємців зумовлена і тим, що хоч в Україні в цілому створено достатню норма­тивну базу підприємництва, проте вона не забезпечує повною мірою поєднання свободи підприємництва і кон­куренції з належним захистом прав підприємців, а також інтересів суспільства і держави. Слабкість і недоскона­лість правового захисту підприємництва, неврегульова-ність багатьок його аспектів, неузгодженість нормативних актів негативно впливають на ефективність підприєм­ництва в Україні. Це також сприяє порушенням у сфері підприємництва, зокрема незаконному заняттю під­приємницькою діяльністю, зростанню економічної зло­чинності і т. п. Такі негативні явища, як зловживання монопольним становищем на ринку, ухилення від сплати податків, криміналізація підприємницької діяльності здебільшого пояснюються недосконалістю нормативно-правового режиму підприємництва.

Деякі з діючих охоронних правових засобів підприєм­ницької діяльності в Україні, в тому числі засоби захисту і відповідальності, недосконалі як у їх визначенні, так і зазначенні підстав їх застосування та процедурі реалізації, що в цілому знижує дієвість забезпечення підприєм­ництва.

Це і зумовлює необхідність аналізу законодавства про охорону прав підприємців, у тому числі для визначення шляхів його вдосконалення.

Часто права підприємців порушуються через незакон­не втручання в їхню діяльність державних органів. Трап­ляються випадки порушення особистих немайнових прав підприємців. Тому аналізові законодавства про засоби захисту від подібних порушень присвячено окремі розділи праці.

Враховуючи, що пріоритетне значення для розвитку підприємницької діяльності в умовах переходу до ринко­вої економіки в Україні має створення ефективних сис­тем забезпечення доступу підприємців на ринок і вільної, добросовісної конкуренції у підприємництві, в книзі, зокрема, проаналізовано правовий захист підприємців при легітимації підприємництва (здійсненні реєстрації і ліцензування підприємництва), захист від монополізму і недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяль­ності.

Оскільки основні категорії та інститути у сфері регу­лювання підприємницької діяльності були перевірені на практиці провідних ринкових економік 20 сторіччя, автор у праці використовує прогресивний законодавчий досвід країн з розвинутою ринковою економікою, у тому числі Німеччини, Іспанії, США, Франції, Японії, а також ЄС.

У порядку порівняльного аналізу використано законо­давство країн, які здійснюють трансформацію до ринку, зокрема країн СНД, а також Китаю.

Для практичної орієнтації читачів у Додатку до книги наведено тексти деяких нормативних актів з підприєм­ництва за станом на 1 березня 1999 р.

Розділ І