Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Що таке податки? Яка їх економічна суть?

  2. Що таке податок з позицій права?

  3. У чому різниця між поняттями «податок» та «збір»?

  4. У чому полягають функції податків? Які функції податків?

  5. Як можна класифікувати податки?

  6. Що таке податкова система?

  7. Які принципи організації податкової системи?

  8. Що таке податкова політика держави?

  9. Як саме при формуванні податкових систем необхідно вра­ховувати податковий тиск?

10. Дайте визначення методології оподаткування.

Глава 13

ПОДАТКОВЕ ПРАВО ТА ПОДАТКОВІ ПРАВОВІДНОСИНИ

Гроші — це тіло, відчуження якого

є засобом і водночас мірилом праці

й через яке люди та народи

здійснюють взаємний обмін.

А. Сміт

§ 1. Податкове право як інститут фінансового права: поняття й особливості

Податкове право є складним фінапсоїю-праиовим інститу­том, що регулює основи формування дохідної частини бюджет­ної системи країни, тобто регулює лише відносини, пов'язані з рухом грошових коштів від платників податків та зборів до бюд­жетів відповідного рівня. Податкове право взаємодіє з усіма інститутами фінансового права. Його норми зумовлені публіч­ністю державних фінансів та регулюють діяльність зі стягнення податкових платежів для загальнодержавних і регіональних по­треб. Враховуючи значущість податкових доходів серед інших доходів бюджетної системи, можна говорити про те, що подат­кове право є одним з основних інститутів фінансового права за­галом.

Податкове право як фінансово-правовий інститут — це су­купність норм, що регулюють суспільні відносини у сфері справ­ляння податків та обов'язкових платежів до бюджетів різних рівнів та державних цільових фондів, установлюючи при цьо­му права, обов'язки й відповідальність суб'єктів податкових відносин.

Інститут податкового права є відокремленим комплексом юридичних норм, що забезпечують цільове регулювання відпо-

25-219

386 Модуль 3. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПУБЛІЧНИХ ДОХОДІВ ТА ВИДАТКІВ

син, пов'язаних із надходженням до бюджетів податків та збо рів. Податкове право — відносно самостійний сектор фінансово го права й автономний відносно інших інститутів цієї галузі. Іноді його навіть називають підгалуззю фінансового права. Є 11 юриспруденції і така думка, що податкове право можна вважати відокремленою галуззю права. Хоча більшість вітчизняних юрис­тів, що спеціалізуються на дослідженнях податкових відносин, усе ж таки вважають податкове право інститутом фінансового.

Однак цей інститут є складним за своєю структурою, яка має ієрархічний характер і до складу якої входять самостійні базові інститути оподаткування (інститут оподаткування фі­зичних осіб; інститут місцевих податків і зборів; інститут відпо­відальності тощо).

Податкове право має ряд ознак, зокрема:

  1. є інститутом предметним, тобто присвяченим певному предмету — різновиду відносин, що складаються з приводу вста­новлення, сплати й стягнення податків і зборів, їх зміни й скасу­вання;

  2. регулює суспільні відносини зі встановлення, сплати й стягнення податкових платежів, їх зміни й скасування;

  3. установлює обов'язок юридичних і фізичних осіб сплачу­вати податки та збори, а також регламентує процедуру обчислен­ня й сплати податків і зборів, порядок здійснення податкового контролю й застосування відповідальності за порушення подат­кового законодавства;

А) це складний інститут, що охоплює сукупність своєрідних фінаисово-правових норм. Така специфіка передбачає аналіз від­носин, які охоплюють рух грошових коштів від платників до від­повідних фондів (бюджетів) у формі податкових платежів1.

Відтак можна говорити, що якщо предмет фінансового пра­ва охоплює відносини, пов'язані з рухом коштів через публічні фонди, то податкове право регламентує лише ті відносини з руху грошових коштів, що відбуваються знизу вверх— від платни­ків до бюджетів у формі податків і зборів (хоча зазвичай, якщо відбувається повернення надміру сплачених сум податку з бюд­жету до платника або відшкодування податку платникові, то здійснюється й зворотний рух коштів). Отже, предметом подат-

' Наприклад, див.: Кучерявепко II. II. Курс налогового права: в 6 т. — Т. 2. - С. 48-62.

ГМІ113, ПОДАТКОВЕ ПРАВОТА ПОДАТКОВІ ПРАВОВІДНОСИНИ 387

Щіьтно права є група однорідних суспільних відносин, що ви­значають надходження грошових коштів від платників по­датків фізичних та юридичних осіб до бюджетів усіх рівнів у формі податків та зборів. Особливістю податкових Підноснії є їх чітко виражений владно-майновий характер.

Окрім предмета правового регулювання податкового права ик Інституту фінансового права, специфічним є і метод прива­тно регулювання, що має яскраво виражений імперативний характер. Податковим відносинам притаманні й цілковита кате­горичність, і відсутність оперативної самостійності їх суб'єктів.

І Іа відміну від бюджетного права, де бюджетні правовідно­сини здійснюються на підставі конкретного нормативно-пра-ііоиого або юридичного акта — акта про бюджет, бюджетного розпису, кошторису тощо, в податковому праві основою для ви­никнення правовідносин є норма ст. 67 Конституції України: кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і роз­мірах, установлених законом. Більшість податкових законів, які регламентують порядок справляння окремих податків, закріп­люють обов'язок із розрахунку суми податку, належної до спла­ти, подання податкових декларацій за платником податків. І як­що тільки платник порушить зазначений загальний припис, до нього застосовують фінансові санкції.

Систему податкового права розглядають як об'єктивну су­купність суспільних фінансових відносин, що визначає внут­рішню структуру податкового права, утримування й особливість розміщення норм, які регулюють податкові правовідносини. У системі складного інституту податкового права існує кілька підсистем інститутів, що їх виокремлюють у розділи. Так, За­гальна частина податкового права охоплює інститути, що закріп­люють загальні підходи до регулювання системи оподаткуван­ня, які мають стосунок до всіх видів податків і зборів, до всіх норм Особливої частини. До Загальної частини входять норми, що визначають характер інституту податкового права, податко­вої системи, податку, елементи його правового механізму, під­стави відповідальності за порушення податкового законодав­ства, усунення подвійного оподаткування й ін. Особлива частина податкового права охоплює систему інститутів, що деталізують податкову систему загалом і визначають конкретні механізми окремих податків і зборів. Саме в Особливій частині зібрано пра­вові механізми елементів податкової системи.

25*