Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

Глава 25. Прав0в[жади валютного регулювання та валютного... 705

готівкою без відкриття рахунку, може бути виплачена одержува­чеві в один операційний (робочий) день у сумі, що не переви­щує в еквіваленті 50 тис. гривень. Якщо сума переказу (пере­казів), що надійшов (надійшли) в один операційний (робочий) день, перевищує еквівалент 50 тис. гривень, то банк такий пере­каз (перекази) в повній сумі зараховує на поточний рахунок в іноземній валюті одержувача.

Порядок переміщення валютних цінностей уповноважени-м и банками регулюють Правила вивезення з України і ввезення в Україну уповноваженими банками національної та іноземної валюти, банківських металів, бланків чеків, затверджені поста­новою Правління НБУ від 06.08.2003 р. № 327 (зі змінами). За цими Правилами, уповноважений банк, що має письмовий до­звіл НБУ на відкриття кореспондентських рахунків у банках (нерезидентах) в іноземній валюті та здійснення операцій за ни­ми, має право вивозити за межі України готівкову іноземну ва­люту для підкріплення власного кореспондентського рахунку, відкритого в іноземному банку, втому числі: зношену та пошко­джену готівкову іноземну валюту, а також купюри, вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну па готівкову іноземну валюту, яка перебуває в обігу.

Також уповноважений банк, що має письмовий дозвіл 11БУ на відкриття кореспондентських рахунків у банках (нерезиден­тах) в іноземній валюті та здійснення операцій за ними, само­стійно розраховує суму іноземної валюти, що ввозиться для підкріплення каси уповноваженого банку, з дотриманням ліквід­ності на рівні, встановленому Нацбанком. Увезення готівкової іноземної валюти здійснюється на підставі договору з інозем­ним банком про доставку готівкової іноземної валюти інозем­ним банком українському банку або витягу з договору про ко­респондентські відносини з іноземним банком, який передбачає можливість зазначеної операції. Уповноважений банк зобов'я­заний звітувати перед НБУ про фактичне ввезення та викорис­тання ввезеної ним готівкової іноземної валюти за формою і в порядку, встановленими Нацбанком.

Для обслуговування фізичних осіб—резидентів та нерези­дентів з метою купівлі-продажу іноземної валюти уповноважені банки й інші фінансові установи, що одержали ліцензію ІІБУ, а також інші юридичні особи-резндептп, які уклали агентську угоду з уповноваженим банком, організовують пункти прода­жу іноземної валюти.

706 Модуль 4. Грошовий обіг та ринки фінансових послуг...

Правові засади та порядок проведення валютно-обмінних операцій визначає Інструкція про порядок організації та здійс­нення валютно-обмінних операцій на території України та змін до деяких нормативно-правових актів НБУ, затверджена поста­новою Правління НБУ від 12.12.2002 р. № 502 (зі змінами). Під пунктом обміну іноземної валюти розуміють структурну одини­цю, що її відкриває банк (фінансова установа), в тому числі на підставі агентських договорів з юридичними особами-резиден-тами, а також національними операторами поштового зв'язку, де здійснюються валютно-обмінні операції для фізичних осіб-резидентів і нерезидентів з дотриманням вимог чинного законо­давства.

Правове регулювання розрахунків в іноземній валюті про­вадиться відповідно до ЗУ «Про порядок здійснення розрахун­ків в іноземній валюті» від 23.09.1994 р. № 185/94-ВР (зі зміна­ми). Основними моментами, що характеризують розрахунки в іноземній валюті, є такі:

  • обов'язкове зарахування виручки в іноземній валюті на валютні рахунки резидентів в уповноважених банках;

  • дотримання термінів, установлених законодавством, для зарахування валютної виручки, зокрема виручки, що надходить у терміни виплати заборгованостей, зазначені в зовнішньоеко­номічних контрактах, але не пізніше 180 днів від дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) експортованої продукції, а при експорті робіт (послуг), прав ін­телектуальної власності — від моменту підписання акта або ін­шого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг експорту прав інтелектуальної власності.

Виручка резидента в іноземній валюті — це сума коштів в іноземній валюті, отримана резидентом України від реалізації товарів, робіт, послуг у сфері зовнішньоекономічної діяльнос­ті. Згідно зі ст. 387 Господарського кодексу України, суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності після сплати передбачених законом податків та зборів (обов'язкових платежів) самостій­но розпоряджаються валютною виручкою від проведених ними операцій, окрім випадків, визначених законом відповідно до Кодексу. Згідно з постановою Правління НБУ від 31.03.2005 р. № 101, в Україні було скасовано обов'язковий продаж надход­жень в іноземній валюті на користь резидентів.