Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлюк О.П. Фінансове право України.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

32 Модуль 1. Публічна фінансова діяльність і фінансове право

ланкою фінансової системи країни. Через бюджет як централізо­ваний фонд коштів здійснюється розподіл та перерозподіл вало­вого національного продукту. Стаття 5 Бюджетного кодексу України визначила структуру бюджетної системи, що складаєть­ся з державного та місцевих бюджетів. Місцевими визнаються бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюдже­ти, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самовряду­вання. До останніх належать бюджети територіальних громад, сіл, селищ, міст та їх об'єднань1.

Державний бюджет є найбільшим централізованим фондом коштів, що перебуває в розпорядженні уряду і забезпечує про­вадження державної політики. За його допомогою уряд кон­центрує в своїх руках значну частину національного доходу, що перерозподіляється фінансовими методами. Саме в цій ланці фінансової системи зосереджуються найбільші доходи та най­важливіші з політичної й економічної точки зору загальнодер­жавні видатки. В державному бюджеті органічно пов'язані основ­ні фінансові інститути — податки, позики й видатки.

Другою за значимістю складовою бюджетної системи є міс­цеві (муніципальні) фінанси, які поступово розвиваються2. В Україні відбуваються поступове збільшення масштабів місцево­го господарства, розширення та ускладнення функцій місцевої влади, компетенцію якої визначає чинне законодавство Украї­ни, зокрема Конституція України, ЗУ «Про місцеве самовряду­вання», «Про місцеві державні адміністрації» тощо.

Структуру місцевих фінансів визначають державний устрій та відпо­відний адміністративно-територіальний поділ держави. В Україні цс бюджети областей, районів, міст, районів у містах, селищ, сіл. У Норвегії у структурі місцевих фінансів є бюджети муніципалітетів та округів. У державах із фе­деративним устроєм ця система має додаткові складові. Наприклад, у США до місцевих фінансів входять бюджети штатів, графств, муніципалітетів, тауншипів із закріпленими за ними видатками, джерелами доходів, у ФРН — бюджети земель, громад та міст.

У юридичній літературі висловлено думку про доцільність виділення місцевих фінансів в окремий правовий інститут — інститут муніципальних фінансів, який складають правові норми, що регулюють суспільні відносини з тіриводу мобілізації, розподілу та використання централізованих та децентра­лізованих фондів грошових коштів, необхідних для реалізації завдань і функ­цій органів місцевого самоврядування. Див.: Близнюк О. С. Місцеві фінанси в Україні: правове регулювання / О. С. Близнюк, П. Л. Губерська, О. А. Музика, Р. А. Усенко. - К.: Дакор, КІІТ, 2007. - С. 8.

33 Глш 1. Фінанси та фінансова система

Податкова системи (Іах ку.чі.еіи) сукупність податків, іґмірїита інших обов'язкових платежів, що стягуються із платни­ми (фізичних та юридичних осіб) па території держави, а також сукупність форм та методів їх справляння. Систему податків, зборів та обов'язкових платежів разом із основними повнова­женнями учасників податкових правовідносин закріплено в ЗУ «Про систему оподаткування». Порядок справляння окремих податків регулюється спеціальними податковими законами.

Податкова система нерозривно пов'язана із бюджетною, оскільки саме через неї мобілізуються основні надходження до бюджетів усіх рівнів.

Система державного та муніципального кредиту су-куппість кредитних відносин, у яких позичальником є держава або орган місцевого самоврядування, а кредиторами — юридич­ні чи фізичні особи. Призначенням державного кредиту є мобі­лізація державою коштів для фінансування державних видатків, особливо коли державний бюджет дефіцитний, а також регулю­вання економіки. Державний кредит існує у різних формах, до яких належать як товарні, так і державні позики, що їх знаряд­дям є боргові цінні папери (облігації, казначейські зобов'язан­ня тощо). Випускаючи облігації державної внутрішньої позики (далі — ОДВП), держава визначає умови їх випуску та розміщен­ня, термін повернення та розмір відплатності (тобто відсотків, що будуть нараховані за розміщення таких ОДВП). Забезпечен­ням є все майно держави. Боргові папери можуть випускати у встановлених законодавством випадках і органи місцевої влади.

Система майнового та особистого страхування — сукупність грошових фондів коштів, що створюються для забезпечення пуб­лічного інтересу, а саме гарантування інтересів фізичних та юри­дичних осіб у разі настання страхових випадків, та формуються за рахунок внесків таких осіб. Система включає, зокрема, соці­альні державні фонди коштів, якими опікуються уповноваже­ні органи (Пенсійний фонд), національну систему гарантуван­ня вкладів фізичних осіб, якою опікується Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, тощо.

Фінанси суб'єктів господарювання фінансово-право­вий інститут, до складу якого входять фонди коштів юридичних (у т. ч. підприємницьких та непідприємницьких товариств) і фі­зичних осіб—суб'єктів господарювання, що виникають у зв'яз­ку з господарською (підприємницькою) діяльністю. Ці фінанси

3-219